Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Microsofts Xbox 360, Sonys PS3 – En hårdvarudiskussion

Poängen med en spelkonsol är att spela spel. PC-användaren i oss alla vill benchmarka, överklocka och uppgradera även de outgivna spelkonsolerna som tillkännagavs på E3, men vi kan inte. Och den här typen av gränser är hälsosamma, eftersom det låter oss ha ett system som vi inte mixar med, som helt enkelt utför sin funktion och det är att spela spel.

Spelutvecklarna är de som måste oroa sig för vilket system som är snabbare, vems hårdvara är bättre och vad det betyder för spelen de utvecklar, men för oss, slutanvändarna, om Xbox 360 har en snabbare GPU eller PlayStation 3:s CPU är det bästa eftersom skivat bröd egentligen inte spelar någon roll. I slutet av dagen är det spelen och den totala upplevelsen som kommer att sälja båda dessa konsoler. Du kan ha den bästa hårdvaran i världen, men om spelen och upplevelsen inte finns där spelar det egentligen ingen roll.

Trots vad vi just har sagt finns det en önskan att plocka isär dessa nya nästa generations konsoler. Naturligtvis om spelen är allt som betyder något, varför ens bry sig om att jämföra specifikationer, påståenden eller något annat om dessa nästa generations konsoler förutom spel? Tyvärr verkar majoriteten av den analysen göras av tillverkarna av konsolerna, och matas till användarna i ett försök att vinna tidigt stöd, och en hel del av det är uppenbarligen smutsigt.

Även om vi skulle ha velat att det här skulle vara en artikel om alla tre nästa generations konsoler, Xbox 360, PlayStation 3 och Revolution, är faktum att Nintendo inte har släppt några hårdvarudetaljer om deras nästa generations konsol, vilket betyder att det inte finns något att prata om just nu. Lämnar oss med två utmanare: Microsofts Xbox 360, som släpps i slutet av detta år, och Sonys PlayStation 3 som släpps under våren 2006.

Den här artikeln är inte här för att kröna en vinnare eller för att ens börja hävda vilken plattform som kommer att ha bättre spel, den är helt enkelt här för att svara på frågor vi alla har haft samt diskutera dessa nya plattformar mer i detalj än vi har tidigare.

Innan du fortsätter med den här artikeln finns det lite nödvändig läsning för att verkligen få ut det mesta av den. Vi rekommenderar starkt att du läser igenom vår artikel om cellprocessor, såväl som vår lansering av PlayStation 3. Vi rekommenderar också att du läser igenom våra Xbox 360-artiklar för bakgrund om Microsofts konsol, samt en tidigare del publicerad om flertrådsspelutveckling . Slutligen, se till att du är helt uppdaterad om de senaste grafikprocessorerna, särskilt den nyligen tillkännagivna NVIDIA GeForce 7800 GTX eftersom den är mycket nära besläktad med grafikprocessorn i PS3.

Den här artikeln är inte en efterföljare till någon av de tidigare nämnda bitarna, det hjälper bara verkligen att ha en förståelse för allt vi har täckt tidigare – och eftersom vi inte vill att den här artikeln ska vara längre än den redan är, kommer vi att peka bara tillbaka dit för att fylla i tomrummen om du upptäcker att det finns några.

Nu till showen…

Ett preludium om balans

Det viktigaste målet för varje plattform är balans på alla nivåer. Vi har sett många exempel på vad arkitektoniska obalanser kan göra med prestanda, att ha för lite cache eller för smal FSB kan svälta ut höghastighets-CPU:er av data de behöver för att prestera. GPU:er utan tillräckligt med minnesbandbredd kan inte prestera i närheten av sina toppfyllnadshastigheter, oavsett vad de kan vara. Att uppnå en balanserad övergripande plattform är en mycket svår sak på PC, om du inte har en obegränsad budget och kan köpa de snabbaste komponenterna. Att snåla med din CPU samtidigt som du köper det dyraste grafikkortet kan ge dig prestanda som är marginellt bättre, eller sämre, än någon annan med ett mer balanserat system med en snabbare CPU och en något långsammare GPU.

Med konsoler är dock hela plattformen designad för att balanseras ur lådan, så gott som tillverkaren kan få det att vara, samtidigt som det fortfarande ligger inom sfären av överkomliga priser. Tillverkaren är ansvarig för att välja bussbredder, CPU-arkitekturer, minnesbandbredder, GPU:er, till och med den typ av media som kommer att användas av systemet – och viktigast av allt, de ser till att alla delar av systemet är så balanserade som möjligt vara.

Anledningen till att den här artikeln börjar med ett förspel på balans är att du inte ska förvänta dig att någon av konsoltillverkarna har satt ihop en fruktansvärt obalanserad maskin. Ett företag som redan förlorar pengar på varje såld konsol, kommer aldrig att lägga snabbare hårdvara i den konsolen om den inte kommer att användas tack vare en obalans i plattformen. Så du kommer inte att se en alltför kraftfull CPU parad med en GPU med begränsad fyllnadsgrad, och du kommer definitivt inte att se en brist på bandbredd för att hämma prestanda. Det du kommer att se är en samling verktyg som Microsoft och Sony har satt ihop var för sig för spelutvecklaren. Varje konsol har sina styrkor och sina svagheter, men som helhet är varje konsol individuellt mycket välbalanserad. Så det skulle vara fel att säga att PlayStation 3:s GPU är kraftfullare än Xbox 360:s GPU, eftersom du inte kan isolera de två och jämföra dem i ett vakuum, hur de interagerar med CPU:n, med minne, etc… allt påverkar plattformens övergripande prestanda.