Microsoft PowerPoint “Mouseover” Hack av skadlig programvara avslöjat

Microsoft PowerPoint “Mouseover” Hack av skadlig programvara avslöjat

Cybergänget – som man förstår samarbetar med ryska underrättelsetjänster – har använt en ny kodexekveringsteknik som svarar på användarnas musrörelser. Det betyder att mottagarna inte ens behöver klicka på länken eller ladda ner något för att skadlig programvara ska träda i kraft. Istället behöver de bara hålla musen över den skadliga hyperlänken.

“När man öppnar lockbetsdokumentet i presentationsläge och offret för musen över en hyperlänk, aktiveras ett skadligt PowerShell-skript,” – Säkerhetsforskare på Cluster25.

När systemen väl utnyttjas utlöses ett PowerShell-skript och en JPEG-fil med titeln ‘DSC0002.jped laddas ner till Microsoft OneDrive-kontot. Den här filen kan sedan dekryptera en andra JPEG-fil som innehåller Graphite, en variant av skadlig programvara som är unikt länkad till Fancy Bear som får åtkomst till servrar som är utsatta för intrång.

Enligt forskare vid Cluster25 har hackarna maskerat sig som Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), en mellanstatlig enhet i Paris, och har främst riktat sig mot europeiska statliga organisationer. Deras rapport noterar också att hackarna verkar ha lagt grunden för dessa attacker mellan januari och februari i år, och kan mycket väl pågå.

Men detta är inte Fancy Bears första konflikt med Microsoft. Tillbaka i april styrde mjukvaruföretaget sju av gängets domäner ner i ett slukhål efter att de visade sig vara inriktade på ukrainska webbplatser och amerikanska statliga institutioner.

Skadlig programvara blir mer sofistikerad

Trots regelbundna ansträngningar från företag och vanliga användare är attacker mot skadlig programvara för närvarande ett dussin – och hotaktörer har använt liknande tekniker för att angripa Microsoft Word dokument under en tid. Men förutom att bli mer frekvent, är Cluster25:s upptäckt av denna nya mouseover-teknik en nykter påminnelse om hur sofistikerade malware-attacker också blir.

Enligt Microsofts eget team är kriminella grupper “skickliga och obevekliga” och har blivit “skickliga på att utveckla sina tekniker för att öka framgångsfrekvensen”. Bevis på detta har setts upprepade gånger under de senaste månaderna, där cyberbrottslingar experimenterat med en rad olika metoder för att utpressa sina offer, bl.a. deponera skadlig programvara via appar, knäcka e-postadresser utan att hämta lösenord, och lura offer med falska webbplatser.

Och medan hackningsgrupper som Fancy bear riktar sina ansträngningar mot statliga enheter och sociala organisationer, är företag inte undantagna från dessa snabbt framskridande hot. Unika attacker mot skadlig programvara, speciellt ransomware-attacker, ökar i de flesta branscher, enligt färsk forskning från cybersäkerhetsföretaget Acronis.

Rapporten avslöjade att på grund av “ökande komplexitet inom IT” och nya vägar för exploatering, kommer globala skador på ransomware sannolikt att överstiga 30 miljarder dollar till 2023. Men företag behöver inte ta de här nyheterna sittandes ner. Forskare vid Acronis påpekade också att genom att anta ett mer holistiskt tillvägagångssätt för cyberskydd kan många av dessa skador mildras.

Hur kan företag skydda sig själva?

Lyckligtvis riktar Fancy Bear för närvarande inte sin vrede mot amerikanska företag, men om du vill undvika hot från liknande grupper, här är några åtgärder som ditt företag kan vidta.

Först och främst, eftersom 81 % av globala cyberattacker utnyttjar svaga lösenord, med hjälp av en lösenordshanteraren att komma på och komma ihåg unika lösenord bör vara din första anknytning. De erbjuder till och med användare autofyll-funktioner för att göra inloggning på servrar snabbt och enkelt.

För det andra, Antivirus mjukvara är en annan effektiv metod för att upptäcka skadlig programvara innan den utgör ett hot mot dig och ditt företag. Vi rekommenderar också att du uppdaterar den här programvaran regelbundet så att den innehåller de senaste filerna för att skydda din enhet.

Genom att använda dessa tekniker, samtidigt som du håller utkik efter misstänkt aktivitet, minimeras dina chanser att falla offer för grupper som Fancy Bear.

Relaterade Artiklar

Back to top button