Microsoft har saktat ner Windows 10-datorer

0 Shares

För detta NTDev bloggen har kontrollerat installationstiden, uppstartstid, omstart, vad som krävs för att öppna ett Win32-program och en UWP, sökning, prestandatester, stress, snabbskanning med Windows Defender, lagringsprestanda och slutligen tiden det tar att stänga av operativsystemet. Siffrorna nedan hänvisar till systembyggen för varje version:

  • Bygg 10240: RTM
  • Build 10586: Novemberuppdatering
  • Bygg 14393: Jubileumsuppdatering
  • Build 15063: Creators Update
  • Bygg 16299: Fall Creators Update
  • Build 17134: Uppdatering april 2018
  • Bygg 17763: Uppdatering för oktober 2018
  • Bygg 18363: Uppdatering november 2019
  • Bygg 19041: Uppdatering maj 2020

Start, omstart och nästan allt långsammare

Börjar med installationstid , siffran har varierat, där 1809 är den som tog längst med 18 minuter och 40 sekunder. Tiden har alltså förändrats i de olika versionerna, men för närvarande är den bara lite mer än en minut längre än med den första versionen av systemet.

Starttid har konsekvent blivit sämre, från 13 sekunder med den första versionen till 34 sekunder med den nuvarande.

Något liknande händer med omstartstiden , där den startade på 24 sekunder, och för närvarande står på 39 sekunder, förmodligen på grund av säkerhetsförbättringarna som har integrerats i systemet.

Öppenhet i ansökan har också konsekvent utvecklats till det sämre. För de 7 sekunder det tog i början är det nu 16 sekunder. Med UWP är trenden densamma.

Grafikprestanda verkar ha förbättrats dramatiskt jämfört med den senaste versionen, och det tar bara 24 sekunder att slutföra ADeltaX REGDI32 benchmark. Den oavbrutna öppnandet av Win32-program till gränsen visar dock att prestandan har försämrats jämfört med tidigare versioner.

Det som har förbättrats från början är åtminstone prestanda för Windows Defender , som nu utför fullständiga skanningar på kortare tid än i början, tar 14 sekunder jämfört med 16, även om det tog 9 minuter med den tidigare versionen.

Det har också förbättrats lagringsprestanda , och nådde mycket höga siffror i de tre senaste versionerna av Windows 10.

Slutligen, den avstängningstid har varierat mycket, även om det har hållit sig relativt stabilt mellan 6 och 11 sekunder, med början vid 10 och slutar vid nuvarande 11.

Långsammare för mer säkerhet

Vad kan alla dessa förändringar bero på? Kanske Microsoft, genom att inte behöva oroa sig för förbrukning av resurser lika mycket som tidigare när man hade mobiler, har lämnat lite marginal så att mer resurser går åt utan problem. Det har det dock också förbättrat säkerheten av systemet och antalet föremål att kontrollera i alla tider, vilket förmodligen har haft större inflytande. I utbyte mot att vi praktiskt taget har glömt virus på våra datorer har vi därför en något längre laddningstid i hela systemet.

0 Shares