Microsoft blir av med lösenord för sitt virtuella skrivbord

Microsoft blir av med lösenord för sitt virtuella skrivbord

Microsoft närmar sig sin dröm om att uppnå en framtid utan lösenord genom att tillkännage enkel inloggning (SSO) och alternativa inloggningsalternativ för Azure Virtual Desktop, dess molnbaserade virtualiseringslösning.

I den mest efterfrågade förändringen i produktens historia kan Azure-användare nu använda Windows Hello, företagets biometriska verifieringsprogram, och säkerhetsanordningar som FIDO2-nycklar för att logga in på sina servrar.

Men Microsofts fejd mot lösenord är inget nytt. Företaget har länge hävdat att lösenord är ett “krångel att använda” och ett cybersäkerhetshot för företag och användare, och syftar till att avstå från verifieringsmetoden helt och hållet 2021. Så här kan Azure-användare använda funktionen – och de som fortfarande använder lösenord kan vara säker på nätet.

Microsoft tillkännager lösenordslös inloggning för Azure Virtual Desktop

Microsoft har gått mot biometri som en verifieringsmetod i flera år, och i ett stort steg för företaget har det nyligen tillkännagivit enkel inloggning och lösenordslös autentiseringsstöd för Azure Virtual Desktop. Enligt a Microsofts blogginlägg släpptes i går, organisationer och användare som använder skrivbordet kan nu:

  • Använd lösenordslös autentisering för att logga in på värden med Azure AD
  • Använd lösenordslös autentisering medan de är inne i sessionen och när du använder Windows-klienten
  • Använd tredjepartsidentitetsleverantörer (IdP)-integrationer för att logga in på värden
  • Aktivera en enkel inloggningsupplevelse när du använder Windows och webbklienter

“I dag tillkännager vi den offentliga förhandsvisningen för att möjliggöra en Azure AD-baserad enkel inloggningsupplevelse och stöd för lösenordslös autentisering, med Windows Hello och säkerhetsenheter (som FIDO2-nycklar)” – Microsofts blogginlägg

För närvarande är dessa funktioner fortfarande i offentlig förhandsvisning. Men den nya inloggningsmetoden är tillgänglig för användare av Windows 10, Windows 11 och Windows Server 2022 så länge de har installerat den kumulativa uppdateringsförhandsvisningen i september.

Om du vill veta mer om hur du konfigurerar alternativet för enkel inloggning kan du följa dessa instruktioner.

Att skapa och komma ihåg långa och komplexa lösenord är ett föråldrat och impopulärt sätt att verifiera identitet, så denna förändring kommer sannolikt att förändra inloggningsupplevelsen för otaliga Azure-användare. Men det är inte den första åtgärden som Microsoft har vidtagit för att effektivisera sina inloggningsrutiner.

Microsofts Tirade Against Passwords

Microsoft är inte ett fan av lösenord, men detta är ingen hemlighet. I ett blogginlägg som släpptes 2020 ropade företaget ut autentiseringsmetoden för att vara ett “krångel att använda”, som presenterar “säkerhetsrisker för användare och organisationer av alla storlekar” och ansvarar för 80 % av cyberattackerna över hela världen.

“Lösenord är ett krångel att använda, och de utgör säkerhetsrisker för användare och organisationer av alla storlekar.” – Microsoft

Som ett resultat av detta har mjukvaruföretaget under de senaste åren stärkt sitt engagemang för att utrota inloggningsverktyget helt och hållet. Mest anmärkningsvärt, 2021 meddelade Microsoft att det skulle låta användare lägga in sitt veto mot lösenord helt och hållet till förmån för alternativa lösningar som Microsofts Authenticator-app, Windows Hello, säkerhetsnycklar och verifieringskoder för SMS och e-post.

Och Microsoft är inte ensamma. Programvara rival Apple beslutade också att ersätta lösenord på många av sina enheter med lösenordslösa inloggningar i september förra året. Safari- och iOS-användare förlitar sig nu på Passkey, Apples interna säkerhetslösning som förlitar sig på biometrisk autentisering för ansikts- och fingeravtryck.

Hur kan lösenordsanvändare vara säkra online?

Lösenordslösa inloggningar börjar sakta men säkert att bli standardpraxis. Men eftersom de allra flesta av oss fortfarande förlitar sig på lösenord i våra privata eller professionella liv, är det fortfarande viktigt att prioritera lösenordssäkerhet.

Vi vet att lösenord kan vara svårt att komma ihåg, men att använda enkla, förutsägbara lösenord som “123456” och “qwerty” är ett snabbt spår för att äventyra din onlinesäkerhet. Faktum är att forskning tyder på att dessa lösenord vanligtvis kan hackas på mindre än en sekund. Istället rekommenderar vi att du använder lösenord som är 12 tecken eller längre, som innehåller en kombination av stora och små bokstäver, siffror och symboler, och som inte motsvarar ord i ordboken eller namn på personer, produkter eller tecken.

Du behöver dock inget uppslagsverk för att skydda dig online. Genom att använda lösenordshanterare kan användare skapa starka och unika lösenord, lagra dem på ett ställe och komma ihåg dem på olika plattformar. Vi rekommenderar att du använder LastPass på grund av dess låga prislapp och användbara app, men här är vår sammanfattning av andra bästa lösenordshanterare.

Relaterade Artiklar

Back to top button