Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Micro-ATX fodral – Shoebox Showdown

Introduktion

Även om mikro-ATX-moderkort har varit i ganska utbredd användning ett tag nu, är den lilla formfaktor-datorn fortfarande relativt ny för de flesta. Visa en genomsnittlig PC-användare ett system utan spärrar som är ungefär lika stort som ett bowlingklot och de kommer med största sannolikhet att bli imponerade… även om de redan känner till Mac Minis och Shuttle PCs. Därmed inte sagt att marknaden inte växer. Faktum är att datorindustrin som helhet förmodligen aldrig kommer att sluta försöka miniatyrisera även de mest kraftfulla maskiner, även om det redan finns datorer som är mindre än ett C-batteri.

Mindre enheter som innehåller mer processorkraft utgör dock verkliga termodynamiska utmaningar, och utan bra kapslingar kommer system byggda i dessa kompakta storlekar att vara utsatta för alla möjliga problem som härrör från de höga värmenivåerna. Tyvärr är det enda sättet som de flesta tillverkare hanterar värmeproblem genom att kompensera med mer bullriga fläktar, vilket ironiskt nog motverkar ett primärt syfte med den lilla formfaktor-datorn – helt enkelt att vara en mindre märkbar dator.

Ännu värre, även om ett fodralföretag råkar få värme- och bullerproblemen i ett litet PC-hölje hanterade på ett beundransvärt sätt, kan de göra fodralet så omöjligt svårt att arbeta i att ingen någonsin skulle vilja stå ut med huvudvärken med att installera delar i det. Att extrapolera denna mentalitet för oss till ett ännu värre scenario, där ett företag skulle välja att använda fallet för att bygga en mängd miniatyriserade datorer och de skulle kunna förlora alla möjliga intäkter helt enkelt på förlorad tid som ägnas åt dålig konstruktion.

Som vanligt med vår utvärdering av datorfodral har vi bestämt att det är mest fördelaktigt att se flera modeller samtidigt för att se hur olika tillverkare väljer att hantera designutmaningarna. Vi kommer att jämföra dessa tekniker för att ge en översikt över inte bara vad vi tycker om just dessa modeller, utan även de idéer och metoder som används för att designa dessa enheter och hur de kan förbättras.

Ur ett mils högt perspektiv, här är hur de tre fallen vi tittar på i den här artikeln “staplar ihop sig”.

(TL: Verktygslösa, TS: Tumskruvar, SS: Standardskruvar, TR: Verktygslösa skenor, SR: Skruvskenor)