Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Meta tar bort tusentals Facebook- och Insta ‘Spamouflage’-konton

Verksamheten utfördes av ett antal olika aktörer på en rad olika platser i Kina. Innehållsriktningen – liksom internetinfrastrukturen – verkar dock komma från en mer centraliserad plats. Rapporten hittade också minst en delad plats där mycket aktivitet verkade ha sitt ursprung.

Spamouflage verkar inte ha varit framgångsrikt

Till skillnad från andra desinformationskampanjer var kvaliteten på inläggen extremt låg. En, till exempel, föreslog att drottning Elizabeth II:s död hade påskyndats på grund av den tidigare brittiska premiärministern Liz Trusss utnämning.

Ett annat inlägg försökte sprida den falska anklagelsen om att Covid-19 faktiskt har sitt ursprung i USA – vilket inkluderade ett falskt forskningsdokument full av stavfel.

Med detta i åtanke är det svårt att säga att kampanjen hade någon kvantifierbar inverkan på sociala media användare som det var tänkt att rikta sig till.

Dessutom säger Meta att många av de 560 000 konton som följer sidor som underhålls av skräppostnätverket själva var bots, vilket sannolikt skulle ha varit fallet när sidorna förvärvades. Mycket av engagemanget kring inläggen – som kommentarer – lämnades ofta av konton kopplade till själva nätverket.

Även om det verkar som om operationen misslyckades med att få önskad effekt, är det en dyster påminnelse om hur sociala medier kan utnyttjas under desinformationsoperationer av politiska aktörer och att den här typen av taktik kommer att bestå i många år framöver.