Meta minskar i hemlighet personalstyrkan för att sänka kostnaderna med 10 %

Meta minskar i hemlighet personalstyrkan för att sänka kostnaderna med 10 %

Eftersom storteknologin fortsätter att ta hårt, tvingas Meta minska utgifterna med 10 % efter årsskiftet intäkterna minskade för första gången på skivan.

För att ge plats för dessa nedskärningar planerar Silicone Valley-företaget att omorganisera avdelningar och sätta några arbetare på en “30-dagarslista” – en åtgärd som kommer att pressa dem ut ur företaget om de inte hittar en ny roll inom en månad.

Ungefär som sina andra teknikföretag Google, som för närvarande kräver att utvalda anställda gör det ansöka om olika tjänster För att stanna kvar på företaget undviker Meta att använda termen “uppsägningar”. Men eftersom företaget försöker “prioritera mer hänsynslöst” genom att investera i artificiell intelligens (AI), är det tydligt att arbetare används som säkerhet.

Metaplaner för att minska kostnaderna med 10 %

Enligt en nyligen publicerad rapport från Wall Street Journal, planerar Facebooks och Instagrams moderbolag att minska de totala kostnaderna med 10% under de kommande månaderna, eftersom företaget hanterar en minskning av annonsintäkter och växande konkurrens från sociala medier-appen TikTok.

Genom att dra ner på utgifterna hoppas företaget kunna återvinna några av sina förluster på 22 % på årsbasis som avslöjades i sin senaste resultatrapport. Men med Metas tillväxt som också avstannar för första gången på protokollet när företaget fortsätter att investera kraftigt i metaverse- och AI-tekniken, är det oklart om dessa skala tillbaka går tillräckligt långt.

Källor nära Meta avslöjar att dessa nedskärningar kommer att leda till att chefer omorganiserar och minskar avdelningar, vilket tvingar utvalda anställda att hitta positioner någon annanstans i företaget. Det här beslutet kom bara månader efter att Meta tillkännagav att de skulle minska antalet nyanställningar, ta affärer med över 50 amerikanska nyhetspartners och anstränga sig för att “prioritera mer hänsynslöst” över hela verksamheten.

Så, med företaget som uttryckligen undviker att använda ordet “uppsägningar”, vilka förändringar görs i dess personal?

Meta sätter sårbara arbetare på en “30-dagarslista”

Meta-chefer hittar smarta sätt att släppa taget om anställda utan att formellt säga upp dem, enligt nuvarande och tidigare chefer i företaget. Källor i Wall Street Journal förklarar att detta görs genom att ge utvalda anställda ett “fönster att ansöka om andra roller i företaget” – en praxis känd av Meta-insiders som placerad på “30-dagarslistan”.

“Vi har varit offentliga om behovet av att våra team växlar för att möta dessa utmaningar” – Meta talesman

Enligt Metas talesperson Tracy Clayton kan de genom att ge anställda en månadslång period att söka till andra jobb i företaget behålla talang som de annars skulle kunna förlora. På frågan om hur många arbetare detta kan påverka, vägrade Clayton dock att kommentera.

Men att bli placerad på Metas 30-dagarslista är inget nytt. Enligt dess personal har chefer använt denna metod för att underprestera genom företagets historia. Ändå, eftersom sociala medier-jätten fortsätter att falla i svåra tider, används nu omplaceringstekniken på dem med gott rykte och starka prestationsrecensioner.

Meta är inte det enda företaget som släpper sina anställda genom bakdörren. När Google stöter på sina egna ekonomiska svårigheter har teknikföretaget lagt ner ett antal projekt och gett berörda anställda till slutet av året för att hitta nya roller på campus. Om de misslyckas med att välkomnas in i nya team riskerar de att sägas upp från företaget.

Genom att dansa runt termen uppsägningar kan företag som Meta och Google i lugn och ro avinvestera i sin arbetskraft utan att locka till sig för mycket negativ press. Men medan företagen gör nedskärningar i personalen, är de inte blyga för att investera i andra områden – inklusive i framtiden för AI.

Teknikföretag som har gjort uppsägningar gjorde hittills 2020

Big Tech investerar i AI som svar på nedgången

När Metas annonsintäkter minskar, undersöker teknikjätten andra sätt att driva in vinster. Framför allt har företaget gjort fortsatta investeringar i AI och kortformad video eftersom det möter växande konkurrens från appar som TikTok.

“AI bör hjälpa till att styra användare över Metas plattformar till det “mest intressanta innehållet.” – Mark Zuckerberg

Denna AI-teknik används för att förfina algoritmer som ger rekommendationer, så att Meta-användare kan ta emot mer riktat innehåll. På tal om ämnet förklarar Metas VD Mark Zuckerberg “I framtiden tror jag att människor i allt större utsträckning kommer att vända sig till AI-baserade Discovery Engines för att underhålla dem, lära dem saker och koppla dem till människor som delar deras intressen.”

Men Meta är inte ensam. Andra stora teknikföretag som Google arbetar också med att förbättra sin AI-kapacitet, med sökmotorn som nyligen finansierat stora AI-projekt i USA och över hela världen.

Detta kan mycket väl vara ett smart drag, med AI-teknik som visar sig vara ett av de bästa sätten att maximera avkastningen på investeringar. Men med denna förändring av takt som föds ur ett behov, snarare än en önskan att diversifiera, kommer tiden att utvisa om dessa risker kommer att löna sig.

Relaterade Artiklar

Back to top button