Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Meta hittar tillbaka till Kina efter 14 år, tack vare Tencent VR-avtalet

I korthet: Fjorton år efter att ha blockerats i Kina för att inte följa Pekings censurregler, har Meta, eller Facebook som det var då, hittat en väg tillbaka till den asiatiska nationen genom ett avtal med Tencent om att sälja ett nytt, billigare VR-headset .

Enligt Wall Street Journal källor, Meta har träffat en överenskommelse med den kinesiska giganten Tencent om att världens största videospelsföretag ska vara exklusiv säljare av Metas headset i Kina. Avtalet följer ett år av förhandlingar mellan de två företagen.

Tencent kommer att börja sälja ett billigare VR-headset i Kina nästa år med linser som är billigare än de i Meta Quest 3, som kostar $499,99 i USA. Denna mer prisvärda version av enheten kommer också att komma med en mer avancerad GPU än den som används i Meta Quest 2 och vara tillgänglig på andra marknader.

Affären kommer att innebära att Meta tar den större andelen av enhetsförsäljningen medan Tencent tjänar mer på innehåll och tjänsteintäkter, inklusive mjukvaruabonnemang och spel. Headsetet kommer också att levereras med spel och appar publicerade av Tencent.

Med undantag för Apple och Tesla, har de flesta västerländska företag kämpat i Kina, som har en svag syn på enheter som publicerar allt som de anser vara stötande och inte följer dess strikta regler och förordningar. Peking har blockerat många webbplatser, inklusive Facebook och Instagram, med sin Great Firewall.

Mark Zuckerberg har gjort charmoffensiver till förmån för Kina under de senaste åren, inklusive ett besök 2016 som inkluderade att jogga genom Pekings Himmelska fridens torg, besöka Kinesiska muren och träffa den dåvarande internettsaren Lu Wei, som senare fängslades för påstådd korruption.

Meta-chefen borde vara nöjd med att Tencent-avtalet har undertecknats med tanke på den negativa publiciteten kring honom i Kina tidigare i år. Ett inflytelserik konto på sociala medier kopplat till den officiella Beijing Daily ropade ut Meta-VD:n över ett tal han höll till Grangetown University 2019 när han kritiserade TikTok för att censurera demonstranter och aktivister, som de som var inblandade i Hong Kong-protesterna.

Zuckerberg varnade också för att Kinas “vision av internet” skulle kunna exporteras till andra länder och har vid senare tillfällen uttalat sig mot TikTok och Kina. Med hänvisning till miljardären som försöker sälja VR-headset i landet, skrev kontot: “Du slog sönder woken, och nu vill du njuta av en kinesisk måltid?”