MBR vs GPT: Skillnader och jämförelse av användning i SSD

0 Shares

I den här artikeln kommer vi att berätta vad skillnaderna är mellan MBR och GPT , vilken av dem är bättre att använda för en SSD och självklart vilken du ska få bättre prestanda med. Och även om GPT är den modernaste metoden och har många fördelar, finns det vissa situationer där du kommer att vilja använda MBR, så låt oss se det i detalj.

MBR vs GPT

Hur man vet om din SSD är MBR eller GPT

Låt oss börja från början, vilket är att veta om en SSD som du redan använder är i MBR- eller GPT-läge. Att kontrollera det är verkligen enkelt, och för detta måste du helt enkelt gå till Diskhantering i Windows 10 (högerklicka på Start-knappen -> Diskhantering), hitta den enhet du vill kontrollera (längst ner till vänster) och tryck på den med höger musknapp och välj Egenskaper.

MBR vs GPT SSD

På fliken “Volymer” ser du, under avsnittet “Partitionstil”, om du har valt det ena eller det andra läget.

SSD-partitioner

Kort sagt, partitioner är delar av enheten som är uppdelade för att lagra data. Du behöver alltid ha minst en partition på enheten annars kommer du inte att kunna spara något på den, och även om du kanske bara har en fysisk enhet kan du använda olika partitioner för att dela upp den och tilldela olika enhetsbeteckningar till få det att bete sig som om det vore olika lagringsenheter.

Particiones en el disco

MBR låter dig bara skapa fyra primära partitioner, även om denna begränsning kan kringgås genom att skapa logiska partitioner. Det betyder att du kan skapa tre primära partitioner utöver en utökad partition, och inom denna utökade partition har flera logiska partitioner. Den största begränsningen av detta är att du inte kan använda logiska partitioner som startvolymer, vilket är en typ av partition som innehåller operativsystemfilerna för datorn att starta från. Du kan till exempel ha Windows 10 på en partition och Linux på en annan, att kunna välja vilken du vill starta från när du slår på datorn.

Detta kommer inte att vara ett problem för de flesta, eftersom nästan alla använder en enda partition med allt utrymme på lagringsenheten och det är allt, men du bör veta att denna begränsning i GPT är 128 partier utan att behöva tillgripa logiska partitioner, så det är verkligen ett bättre alternativ för de användare som behöver ha mer än 4 partitioner per lagringsenhet.

SSD-kapaciteten är begränsad i MBR

Solid-state-diskar är mycket dyrare än hårddiskar när det gäller pris per GB kapacitet, även om gapet långsamt minskar. Kapaciteten som erbjuds av SSD:er på konsumentmarknaden blir också allt högre, och idag är det redan vanligt att köpa SSD:er på mer än 1 TB kapacitet för relativt lite pengar. Detta är dock inte en anledning att slösa bort en del av dess kapacitet, och detta beror på om du har bestämt dig för att ha den i GPT- eller MBR-läge, eftersom de har olika gränser.

Capacidad disco duro

De tekniska detaljerna bakom allt detta är komplicerade, men du bör veta att MBR begränsas av kapacitet och det begränsade antalet sektorer; Det finns bara 32 bitar tillgängliga för att representera logiska informationssektorer, vilket innebär att du inte kan ha MBR-partitioner som är större än 2 TB i kapacitet. Allt större än detta markeras automatiskt som otilldelat utrymme och kan inte användas.

GPT tillåter å sin sida 64 bitar, vilket innebär att begränsningen vad gäller kapacitet är 9,4 ZB. Vi talar om Zettabyte, och en zettabyte är en sextillion byte; I praktiken innebär detta att GPT inte har några begränsningar på konsumentmarknaden eftersom ingen någonsin kommer att nå sådan lagringskapacitet.

Återhämtning och kompatibilitet

MBR lagrar hela partitionen och startdata på samma plats. Detta innebär att om något blir skadat kommer du att stöta på ett mycket stort problem och enheten kan göras oanvändbar. Om någon data är skadad när du har SSD-enheten i MBR-läge kommer du förmodligen inte att inse det förrän det ögonblick då enheten blir oanvändbar, och du bör veta att återställningen av en MBR-enhet är möjlig även om det inte alltid är framgångsrikt.

GPT är vida överlägsen i detta avseende eftersom det lagrar flera kopior av startdata på flera partitioner i början av enheten och i slutet av partitionstabellens rubriker, så om en går dåligt kan du använda de andra som återställning. . Dessutom har GPT felkorrigerande kod som kommer att utvärdera partitionstabeller vid uppstart och kontrollera om det finns några problem med dem; Som om det inte vore nog kan GPT försöka reparera sig själv automatiskt.

SSD-fel redundancia cíclica

Angående kompatibilitet bör du veta att BIOS och UEFI är gränssnitt som ansvarar för uppstart av PC:n (bland annat), och även om de båda har samma syfte, fungerar de olika. BIOS är en äldre metod (som har funnits sedan 80-talet) och det är mycket troligt att alla nya datorer som köps från 2010 redan kommer att använda UEFI.

Din förmåga att använda GPT eller MBR beror på vilket gränssnitt ditt system stöder:

  • Windows 10, 8, 8.1, 7 och Vista 64-bit kräver ett UEFI-baserat system för att starta från en GPT-enhet.
  • 32-bitars Windows 10 och 8/8.1 kräver ett UEFI-baserat system för att starta från en GPT-enhet.
  • 32-bitars Windows 7 och Vista kan inte starta från en GPT-enhet.
  • Alla de nämnda versionerna av Windows kan läsa och skriva till en GPT-enhet.

Summan av kardemumman av detta är att om du har ett gammalt operativsystem och/eller en mycket gammal PC kommer MBR att ge dig bättre kompatibilitet eftersom GPT kräver ett relativt modernt system för att fungera.

MBR vs GPT, vilket är det bästa alternativet för din SSD?

För att komma till rätta, GPT är det bästa alternativet . Det är viktigt om din SSD är mer än 2TB, den är mycket mer resistent mot datakorruption och har bättre partitionshantering; det är den nyaste och mest pålitliga standarden.

SSD:er fungerar annorlunda än traditionella diskar, och en av deras främsta fördelar är naturligtvis att de när de används som en systemenhet kan starta upp operativsystemet mycket snabbare. Även om MBR och GPT kan tjäna dig lika bra när det gäller prestanda, behöver du ett UEFI-baserat system för att dra nytta av denna hastighet ändå, och som sådan är GPT det mest logiska valet baserat på kompatibilitet.

När ska man använda MBR då? Egentligen bara om du behöver köra äldre operativsystem. “Standard”-användaren kommer förmodligen aldrig att behöva göra detta, speciellt eftersom SSD-enheter är bättre lämpade för moderna operativsystem som Windows 10, eftersom användning av en SSD i till exempel Windows XP kommer att minska dess prestanda och hållbarhet genom att sakna stöd för TRIM.

0 Shares