Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Matrox’s Comeback Kid – The Parhelia-512

Det händer i alla samhällsskikt men speciellt i vår egen älskade bransch är det så att människor älskar att rota efter underdogen. Oavsett om det är AMD vs Intel eller Intel vs VIA, finns det nästan en viss grad av medkänsla som känns för företaget utan övertaget. Det finns inte en sektor där detta är mer utbrett än inom grafikbranschen där det vid ett tillfälle i nyare historia fanns så många som sex stora konkurrenter men nu bara två.

När 3dfx var kung verkade det som att alla var på jakt efter att hitta Voodoo2-dödaren som skulle erbjuda bättre prestanda till ett jämförbart pris. Och när NVIDIA äntligen gjorde det tog det inte lång tid för mobben att slå på dagens jätte. Det var runt releasen av GeForce2 som vi började se de första tecknen på att NVIDIA började bli lite för stor för att längre anses vara underdog, och vi vet alla vad som händer då.

Sedan dess har många företag försökt avsätta den obestridda kungen av 3D-grafiken men inget har hittills lyckats; och det är förståeligt varför. Med tre designteam som arbetar parallellt, anställda från några av de mest begåvade grafiska företagen i branschen (3dfx, Appian, Matrox, PixelFusion, etc…), en extremt hög andel kvarhållande av anställda (över 95 % anställda har varit på företaget för de senaste 5 åren), en begåvad uppsättning mjukvaruingenjörer (det finns fler mjukvara än hårdvaruingenjörer på NVIDIA) och en otrolig mängd kapital är det väldigt tydligt hur NVIDIA kan hålla sig på topp.

Är NVIDIA orolig över framstegen från företag som 3DLabs med deras P10 VPU? Naturligtvis finns det alltid anledning till oro och alla framgångsrika företag är alltid medvetna om konkurrensen, men det finns mycket liten chans för någon av de konkurrerande delarna som släpps under de kommande månaderna att ta betydande marknadsandelar från NVIDIA. Vad som dock kan hända är att under månaderna mellan NVIDIAs produktsläpp brukar det finnas möjlighet för ett företag att få foten innanför dörren med en vältajmad produktlansering.

ATI utnyttjade en sådan möjlighet med Radeon 8500 och mycket mer framgångsrikt senare med Radeon 8500LE 128MB. 3DLabs drar nytta av gapet också med sin P10 VPU och som ni alla säkert kan gissa vid det här laget är det andra företaget som har planer på att göra detsamma Matrox.

Matrox har varit väldigt tyst på 3D-fronten i två år nu, men de har alltid hävdat att högpresterande 3D-grafik är för lukrativt för ett företag för att helt enkelt ignorera. För några veckor sedan bjöd Matrox in mig att flyga ut till San Francisco för ett möte som inte skulle ta mer än 90 minuter (en flygresa som sträcker sig över hela landet för denna North Carolina-baserade redaktör). Jag gick med på mötet under villkoren att det jag skulle se skulle vara värt resan dit och Matrox försäkrade mig om att det skulle vara det. AnandTech har haft ett samarbete med Matrox i mer än fyra år och aldrig under dessa fyra år har Matrox någonsin utstrålat ett sådant förtroende för en produkt tidigare.

Vad är denna produkt? Det är Matrox’ comeback-barn, Parhelia-512.