Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Matrox Mystique G200Kungen av 2D går in i 3D-spelvärlden, en sorts “boy meets world” när det gäller grafikacceleratorer och definitivt ett minnesvärt ögonblick i historien för en viss kanadensisk baserad grafikkortstillverkare.

Under de senaste åren, liksom en annan välkänd jätte inom 2D-videovärlden, har Matrox varit ganska produktiv i 2D-änden av saker och ting, samtidigt som den praktiskt taget ignorerar den snabbt utvecklande 3D-spelarenan.

Matrox hade en omedelbar framgång med lanseringen av deras 2D-underbarn, Millennium. Matrox flaggskepp 2D-kort utvecklades till en mycket mer professionell och elegant 2D-lösning, och doppade till och med sina torra fingrar i 3D-poolen med relativt begränsat 3D-stöd som tillhandahålls av dess efterträdare Millennium II.

Samtidigt som Matrox erövrade 2D-marknaden experimenterade obestridda företag som 3Dfx och nVidia i outforskade vatten med sina Voodoo- och Riva 128-baserade 3D-lösningar. För att säga att de har gjort ett försök på 3D-marknaden bestämde sig Matrox för att tilltala spelgemenskapen genom att släppa en hemunderhållningsversion av deras Millennium med utökat 3D-stöd. Produkten? Matrox-mystiken.

Mystiques begränsade framgång och den dåliga bildkvaliteten Matrox nyaste 3D-hopkok, den PowerVR-baserade m3D, som kom till bordet hindrade Matrox från att växa till det potentiella hot de kan vara mot konkurrenterna på 3D-marknaden.

Drömmen

Ett grafikkort som kunde ståta med både utmärkt 2D-prestanda och enastående 3D-stöd med skarp bildkvalitet i alla situationer kortet placerades i, det var drömmen för många tillverkare under ganska lång tid. Tyvärr har det tagit mycket mer än en obestämd tid för en stor andel av dessa tillverkare att uppnå det de tänkt sig. Det var på tiden för Matrox att ge 2D/3D-kombovärlden ett nytt försök, den här gången med lite mer ansträngning.

Verkligheten

Matrox G200-serien av grafikacceleratorer, verkligheten bakom drömmen Matrox har lagt alla sina ansträngningar under de senaste månaderna för att göra det möjligt. Bygger på samma nomenklatur som deras ursprungliga serie av grafikacceleratorer, Matrox senaste produktion har delats in i två huvudkategorier: Matrox Millennium G200 och Matrox Mystique G200.

Som namnet antyder är Millennium G200 inriktad på avancerade användare och proffs – i princip alla som inte störs av bristen på en TV-utgångsfunktion. Med hjälp av en 250MHz RAMDAC och höghastighets-SGRAM tar Millennium G200 vid där Millennium II slutade och lägger till faktiskt 3D-stöd till en redan vacker 2D-funktionsuppsättning.

Mystique G200 är inte längre förknippat med “skit” bland hårda spelare, utan är i princip samma kort som Millennium G200 med några modifieringar. I första hand har Mystique en 230MHz RAMDAC och använder billigare SDRAM istället för SGRAM som finns på dess Millennium-motsvarighet. Prestandaskillnaden mellan de två korten kommer förmodligen som mest att vara försumbar med de största luckorna som bildas i 2D-prestanda. Vad Mystique G200 erbjuder som dess professionella bror inte kan tillhandahålla är 1024 x 768 TV-utgång som spelare kommer att bli helt kär i.

Med det sagt, låt oss se hur väl Matrox uppfyller de höga förväntningarna på den mogna marknaden runt dem när AnandTech tar en närmare titt på den nyligen släppta Matrox Mystique G200 AGP Graphics Accelerator.

Klicka här för att hitta lägsta priser på denna produkt.