Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Matrox Millennium G450 under Linux

Introduktion

För Linux-användare har Matrox varit en av de viktigaste grafikkortstillverkarna under ganska lång tid. Traditionellt har deras kort haft det bästa stödet på grund av deras skarpa 2D-kvalitet och vilja att öppna sina specifikationer, åtminstone till viss del, för Linux-utvecklare. Till skillnad från Windows-användare förlitar sig Linux på utvecklingsinsatser från gemenskapen för att utveckla drivrutiner för sina produkter. Utan fördelen med intern utveckling av drivrutiner kommer kort ofta ut på marknaden långt innan drivrutiner är tillgängliga, om någonsin.

Men saker och ting håller på att förändras. Med den växande populariteten för Linux lägger grafikkortstillverkare märke till det. För Matrox G400 och G450 anlitade Matrox Precision Insight för att utveckla drivrutiner. Även om det inte var internt stöddes insatsen ekonomiskt och säkerställde korrekt support för deras produkter under XFree86. På andra ställen tecknade NVIDIA ett kontrakt med SGI och VA Linux för att hjälpa kodutveckla drivrutiner själva. Deras mål var att förena så mycket kod som möjligt mellan Linux och Windows. Deras drivrutiner är nu upp till revision 0.9-5, som släpptes 9/6/2000, och är inte baserade på DRI (även om det fungerar på liknande sätt). Genom att använda samma kodbas för både Linux- och Windows-drivrutiner har de snabbt blivit ett av, om inte det snabbast presterande Linux 3D-grafikkortet.

Så frågan kvarstår, med de avancerade NVIDIA-drivrutinerna tillgängliga, håller Matrox fortfarande kronan av “bäst stödda kort under Linux?” Eftersom Linux-spelmarknaden fortfarande är ganska liten, är 3D-acceleration den viktigaste faktorn för att avgöra vilket kort man ska skaffa? Nu när XFree86 4.0.x är tillgängligt och Linux-användare har ordentligt stöd för flera skärmar genom Xinerama-tillägget (som kombinerar flera skärmar till ett enda logiskt rotfönster), har multi-head blivit det man ska göra. Det verkar som om nästan alla webbplatser i Linux-land har en skärmdump med en upplösning på 2560×1024 eller 3840×1024. Vidare har Matrox nyligen släppt G450-drivrutiner för Linux som stöder deras Dual Head-funktionalitet. Kommer detta att bli kortet att ha?

Utmanarna

Matrox G450


Klicka för att förstora

NVIDIA GeForce2 MX


Klicka för att förstora