Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Matrox G400 Revisited

Matrox har alltid varit känt för att ha fantastiska kort för proffs – Millenium och Millenium II var kungarna av 2D längre än något annat kort där ute. När riktig 3D-kraft äntligen var tillgänglig med 3Dfx Voodoo Graphics ansågs Millenium II vara det bästa 2D-kortet att para ihop med den råa 3D-kraften. Voodoo2 kom och Millenium II var fortfarande det bästa kortet för att driva ditt Windows-skrivbord.

Matrox bestämde sig för att komma in i 3D-spelet med sin egen G200, som släpptes för lite mer än ett år sedan, de lovade att ge nära Voodoo2-hastighet till en lägre kostnad, med en integrerad 2D-kärna och mer avancerade 3D-renderingsfunktioner. Dess största stötesten var dock avsaknaden av en fullständig OpenGL ICD (Installable Client Driver) för användning med spel som Quake 2 eller professionella applikationer som 3D Studio Max. Lyckligtvis lovade Matrox att ha en full ICD kort efter releasen. Men som G200-ägare vet alltför väl, att ICD tog över 6 månader att släppas, och när den släpptes var den inte så snabb som ursprungligen utlovat. Dessutom fanns det inget ICD-stöd för NT förrän nästan ett år senare.

När Matrox tillkännagav sin uppföljningsprodukt, G400, var den stora frågan för alla – skulle den ha en ICD och, i så fall, skulle den ICD:n vara snabb? Än en gång försäkrade Matrox oss att den skulle vara solid och AnandTechs första titt på G400 under E3 visade sig lovande eftersom den körde Quake 3 Test med en rimlig bildhastighet utan uppenbara visuella problem. Men återigen, när vi fick in G400 i labbet, stod det klart att OpenGL-förarna höll tillbaka kortet.

Snabbspola framåt några månader till september 1999. Matrox har gått igenom ett antal drivrutiner för G400 och hävdar att prestandan har ökat avsevärt. Om några veckor, den 8 oktober för att vara exakt, planerar Matrox att släppa en mini ICD för G400. Denna teknik gör att drivrutinen kan optimeras för specifika applikationer. I det här fallet har Matrox valt att optimera för spel, specifikt Quake 2, Quake 3, och alla spel baserade på dessa motorer.

De har gett AnandTech klartecken att förhandsgranska denna nya mini ICD. Men vi förhandsgranskar inte bara mini-ICD idag, utan tar också tillfället i akt att återbesöka G400-seriens spelprestanda.

Notera: Matrox har inte auktoriserat AnandTech att distribuera dessa filer och vi kommer inte att göra det. Den slutliga versionen bör vara tillgänglig den 8 oktober 1999 direkt från Matrox.