Marknadstratten är död och svänghjulet har anlänt

0 Shares

marknadsföringstratten_är_död_svänghjulet_är_här

När svänghjulet först dök upp 2018 trodde vi att det skulle drastiskt förändra sättet människor närmade sig att bygga marknadsföringsstrategier.

Svänghjulet lyfte fram ett stort fel med tratten: prioriteringen av marknadsföring och försäljning framför att betjäna din kundbas. Med ökad tonvikt på köpare och kundcentrerade affärsmetoder, var det lätt för marknadsförare att försöka överge trattvisualiseringen, som bokstavligen illustrerar att kunder tappats ur botten utan någon ytterligare uppmärksamhet.

Men när vi arbetade med att ersätta våra referenser till tratten med svänghjulet insåg vi att det ena inte ersatte det andra.

brian_halligan_med_svänghjulet

Sedan dess uppkomst har det förekommit flera iterationer av svänghjulet. Den ena var en direkt översättning av tratten, som visar “marknadsföring, försäljning och service” som kretsar kring kunder. En annan iteration illustrerade den inkommande metoden “attrahera, engagera och glädja.” Det har till och med funnits versioner med dessa två idéer sammanlagda eller representerade som ett svänghjul i ett svänghjul.

inbound_methodology_with_customer_lifecycleett_svänghjul_inom_ett_svänghjul

På så sätt utvecklas och förbättras svänghjulsmodellen över tid.

Men även om svänghjulet är mer än bara ett modeord – det är en ideologi som bör styra ditt företags tillväxt – är det inte heller slutändan för marknadsföringsstrategier. Medan svänghjulet är här för att stanna, försvinner inte tratten.

De två modellerna fungerar tillsammans med varandra. Även om tratten är avgörande för att mäta hur du lockar nya affärer till ditt företag; svänghjulet är den övergripande metodiken som visar hur dessa individer upplever ditt företag.

För att förstå hur man integrerar svänghjulet i ditt företag, låt oss dela upp det i områdena marknadsföring, försäljning och service.

Marknadsföring

Locka till sig

Attraktionsdelen av dina marknadsföringsinsatser består av att använda taktik som sociala medier, innehåll, SEO och annonser för att dra folk till din webbplats som kan dra nytta av din lösning.

Nyckeln till attraheringsstadiet för inkommande marknadsföring är att träffa dina potentiella kunder där de befinner sig. Du måste förstå vilka dina köparpersonligheter är, vilken typ av information de letar efter och vart de går för att hitta den.

Förlova sig

När du väl lockar besökare till din webbplats med marknadsföringsinnehåll måste du interagera med dem så att de konverterar till en potentiell kund och fortsätter interagera med ditt företag. För att göra det, använd taktik som popup-formulär, e-postmarknadsföring, chatbots och marknadsföringsautomation.

Kontextrelevant kommunikation hjälper dig att sticka ut med dina framtidsutsikter i detta skede. Istället för att spränga framtidsutsikter med varje del av innehåll som ditt team skapar, vårda dem med innehåll och information relaterad till vad de har angett intresserar dem.

Glädje

Slutligen, använd smart innehåll, e-postmarknadsföring, konversationsmarknadsföring, video och långformat innehåll för att glädja dina leads med så mycket relevant utbildningsmaterial som möjligt.

Uppmuntra långvarig varumärkeslojalitet med innehåll som ger så mycket värde som dina leads vill dela med andra.

Försäljning

Locka till sig

Attraktionsstadiet för försäljningssvänghjulet överlappar marknadsföringssvänghjulet. När en lead engageras och gläds över marknadsföringsinnehåll, kommer försäljningen att börja nå ut i ett försök att locka dem in i försäljningsprocessen. Efter att denna lead visar tillräckligt intresse för ditt företags erbjudande och ger information som indikerar att de skulle dra nytta av det, börjar processen.

Alternativt kan leads lockas in i försäljningssvänghjulet genom prospektering. I så fall är en personlig koppling som en prospekt har gjort med en säljare på sociala medier, personligen eller genom annan kommunikation det som drar in dem i försäljningsprocessen.

Förlova sig

När en prospekt har börjat en konversation med försäljningen kommer säljteamet att fortsätta att engagera sig med dem genom möten, samtal och e-post.

När du fortsätter att vägleda potentiella kunder till att köpa ditt erbjudande, följ mantrat “var alltid hjälpa.” Låt dina potentiella kunder diktera både kanalerna och tidslinjen för din kommunikation och ta itu med deras behov framför försäljning när det är möjligt.

Glädje

För att glädja kunderna i försäljningsprocessen, gör det så enkelt som möjligt för potentiella kunder att köpa av dig. Ge dem den information de behöver och skapa en fantastisk köpupplevelse.

Aktiveringsmaterial som one-sheets och videor kan hjälpa till med detta, eftersom de gör det enkelt för din mästare att dela ditt företags värdeerbjudande med andra intressenter som är involverade i köpprocessen.

Att gå utöver det för att skapa en härlig försäljningsupplevelse för dina potentiella kunder kan leda till att de hänvisar dig till nya affärer – locka nya potentiella kunder till ditt försäljningssvänghjul.

Service

Locka till sig

Du lockar kunder till din tjänst med din marknadsförings- och försäljningsprocess. När du gör det, försök att göra att bli din kund så friktionsfri som möjligt och se till att du visar din produkt eller tjänsts värde.

Ett effektivt sätt att göra det är genom bedömningar, produktdemonstrationer, freemiumerbjudanden eller att ta med medlemmar av ditt serviceleveransteam till säljsamtal. Genom att ge dina potentiella kunder en smak av din produkt eller tjänst kan de få förstahandserfarenhet av hur det kommer att gynna dem, vilket gör ett starkare argument för varför de borde bli dina kunder.

Förlova sig

Du engagerar dig med kunder inom tjänstens svänghjul genom att leverera suverän kundservice.

Se till att du skapar tydliga förväntningar på kommunikation och hur kunder kan få värde från din produkt eller tjänst. Arbeta sedan för att överträffa dessa förväntningar och stödja dina kunder i att använda ditt erbjudande för att nå sina mål.

Förutom att ha system för kommunikation och support bör du också ha självbetjäningsresurser som kunskapsbaser för att hjälpa dina kunder att maximera värdet de får av ditt erbjudande.

Glädje

När det kommer till glädjestadiet för servicesvänghjulet är förväntningsinställning den viktigaste faktorn för framgång. Om du inte ställer upp realistiska förväntningar från början kommer du inte att kunna överträffa dem och gå utöver det för dina kunder.

När du hjälper dina kunder att lyckas är det mer sannolikt att de vill ge dig en tjänst. Då kan du få fallstudier, recensioner och remisser som hjälper ditt företag att locka fler kunder.

Men även om du bör arbeta för att glädja alla dina kunder, kom ihåg att inte alla kommer att bli evangelister, och det är OK. Lägg inte så mycket resurser på att glädja en otrevlig kund att du inte kan ge tillräcklig uppmärksamhet åt dina andra kunder.

Takeaway

Att använda svänghjulsideologin hjälper dig att utveckla varumärkesförespråkare för ditt företag som kan driva din tillväxt. Målet med svänghjulet är inte att öka intäkterna, som trattens syfte är, utan snarare att öka kundlojaliteten.

För att se verklig tillväxt på ditt företag måste du sätta dina kunder i centrum för allt du gör. För att komma igång med att sätta dina kunder först kan du läsa vår guide.

Det här inlägget publicerades ursprungligen 5 juni 2018.

0 Shares