Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Marknadsför en musikvideo – 10 tips för fler visningar

Bra musikvideoreklam garanterar visningar på YouTube, Facebook och på andra ställen. Kolla in dessa 10 bästa idéer för marknadsföring av musikvideor.

Förutom att vara en chans att bli kreativ och utforska den stilistiska, konstnärliga sidan av din musik, är en video ett viktigt marknadsföringsverktyg för din nya release.

Lanseringen av en ny video är en kampanj med en hel del potential att skapa spänning kring din musik. En otrolig video, gjord med sociala medier i åtanke, kan skicka streams och försäljning av låten till stratosfären.

Så hur kan du se till att din video fungerar bra, utan att spendera massor av pengar på PR? Väl. Gå först hit för att kolla in vår guide för att göra din musikvideo, från den enklaste lyriska videon till ett utökat epos med flera kameror… och kom sedan tillbaka för några snabba tips om hur du marknadsför musikvideor.

När ska du släppa din video

Så du har gjort din musikvideo – men när ska du släppa den? Det är en bra idé att hålla tillbaka och släppa din video minst en vecka efter att din låt har släppts. Under den veckan kan du skruva upp spänningen i att släppa din officiella musikvideo.

Du kanske också vill först släppa en lyrisk video, samtidigt som din låt. På så sätt sprider du publikens engagemang och ger låten push efter push när den första hajpen på releasedagen har klingat av.

Identifiera din publik

Titta på din sociala statistik och ta reda på var du får mest engagemang. Om din TikTok håller på att sprängas är det vettigt att fokusera där.

Men var försiktig – användare av sociala medier är ombytliga, och samma strategi kanske inte fungerar exakt som tidigare. Ibland behöver du testa nya saker, göra inlägg vid olika tidpunkter eller göra annat innehåll. Vilket leder oss till…

Marknadsföring i sociala medier

Varje social medieplattform har sin egen unika algoritm. Lägg inte upp din YouTube-video på Facebook – gör en Facebook-video istället, så kommer algoritmen att tacka dig.

Sociala media-appar gillar det när du använder deras senaste funktion – till exempel pressar Instagram videor nu, så Reels kommer att göra bättre än statiska bilder.

Men var medveten om att sociala medier ständigt ser till nästa sak, så att jaga trender är ett utmattande och ofta fruktlöst experiment. Försök att vara naturlig med vad du lägger upp – men inom ramen för en utarbetad strategi för sociala medier.

Bygg upp spänningen

Du är inte Adele, så det kommer att krävas mer än ett enda inlägg för att få alla att bli vansinniga. Börja marknadsföra veckor innan din video ska släppas.

Kampanjen kan börja när du spelar in videon – eller till och med i planeringsstadiet. Fans älskar roligt, spontant bakom kulisserna innehåll, så testa att lägga upp korta klipp eller foton av platsen eller bakgrunden av uppsättningen, utan att ge bort för mycket såklart!

Dela klipp

Musikvideor är omedelbart delbara som de är, men i förhand kan du släppa stillbilder och mindre klipp som visar videons releasedatum tydligt, för att locka dina följare på sociala medier att kolla in hela videon när den släpps.

När videon är ute kan du fortsätta dela utdrag. Välj den mest iögonfallande delen av din video och redigera den till ett litet delbart klipp för att sprida över sociala medier. Välj dramatiska stillbilder att dyka upp i dina berättelser och på karuseller.

Glöm inte SEO

Sökmotoroptimering kanske inte är sexigt, men det är viktigt om du släpper din video på YouTube – vilket du borde vara, det är där de flesta upptäcker ny musik. Det är ingen idé att skicka ut videon till det stora internet utan att göra det tillgängligt för Google.

Vi har några starttips om SEO för musiker här. Åtminstone måste du se till att alla dina metadata matchar, dina taggar kommer att nå rätt målgrupp och din bio är optimerad.

Spela algoritmspelet

Musikmarknadsförare Burstimo rekommenderar att du ger din video på YouTube en spännande titel – inte bara “[Artist Name] – [Track Title] – Officiell video”, men något klickbart och YouTube-vänligt, som ”Den här musikvideon kostade mig 1 USD att göra!” Sedan kan du ändra det till ditt spårnamn senare när du har byggt upp musikvideovisningar.

Kuratorer

Ta kontakt med musikvärldens smakmakare för att säkerställa en delning när videon släpps. Sök efter musikbloggar och skicka ut ett pressmeddelande. Kolla in SubmitHub och Musosoup.

Curatorer för YouTube-spellistor är en annan källa till reklam. Sök efter din musikgenre på YouTube och hitta en spellista som du tror passar din video. Gå till sidan Om för skaparen av spellistan – om de har en e-postadress, kontakta dig för att lägga upp din video för inkludering på deras lista.

Tips för social delning

Spela videon på alla dina sociala mediekonton, från Facebook till TikTok till Reddit. Glöm inte din webbplats – du har en av dem, eller hur? Det är platsen som bör komma upp först på Google, som visar din diskografi, turnédatum och så vidare.

Om du har en e-postlista för nyhetsbrev, marknadsför videon innan den släpps och efteråt för att fånga folks uppmärksamhet i deras inkorg.

Dessutom – välj en miniatyrbild för din video som kommer att fånga folks blick och sammanfattar stämningen i videon.

Annonser

När videon väl är ute måste du fortsätta att driva den på sociala medier. Beroende på din budget kan det vara värt att investera i annonser på YouTube och i sociala medier. Speciellt för YouTube är det ett sätt att omedelbart få din musikvideo inför rätt publik. På samma sätt kan du skräddarsy Facebook- och Instagram-annonser för att rikta in dig på rätt fans.

Om du bara använder några av dessa tips kan du få fler visningar av din musikvideo. Oavsett dina känslor kring sociala nätverk, har du tyvärr gjort det fick att spela det sociala spelet.

Marknadsföring tar tid och mycket energi, ja. Men du kommer att belönas med fantastiska resultat.