MÀnniskor med förlamning kommer att kunna tala igen med detta hjÀrnimplantat

0 Shares

Den hÀr gÄngen har historia gjorts pÄ University of California eftersom det var första gÄngen som en förlamad person har kunnat tala igen tack vare ett implantat som gjorts i hjÀrnan.

Den hÀr patienten fick en hjÀrnskada för mer Àn ett decennium sedan och kunde bara prata med ett skrivenhetsbaserat system. Den hÀr personen Àr 30 Är, sÄ att kunna prata igen kl sÄ ung Älder Àr av stor betydelse för honom.

MÀnniskor med förlamning kommer att kunna tala igen med detta hjÀrnimplantat

Denna nya enhet, en framgÄng

Även om det bara kan sĂ€ga lite mer Ă€n 40 ord, sĂ„ Ă€r det en succĂ©, eftersom detta system skiljer sig totalt frĂ„n allt som tidigare gjorts för att försöka hjĂ€lpa mĂ€nniskor med förlamning att artikulera ord.

Det fungerar sÄ hÀr: detta implantat utforskar de omrÄden i hjÀrnan som ansvarar för tal. SÄ Àven om personen inte fysiskt kan röra munnen, Àr denna enhet skickar signalerna till halsen för att kunna avge ljuden. Detta skiljer sig frÄn andra enheter som anvÀnde skÀrmar och bokstÀver för att hjÀlpa dessa mÀnniskor att tala.

För att implantera denna enhet i hjÀrnan hos patienten krÀvs en kirurgisk operation . Under en tid gjordes register över hur hjÀrnan betedde sig och senare skapades ett slags nÀtverk som skulle hjÀlpa till att översÀtta vad personen försökte berÀtta.

Det visade sig att patienten kunde svara pÄ olika frÄgor som forskarna stÀllde till patienten med korta men hela meningar.

Mycket potential, men det mÄste förbÀttras

Detta representerar en teknik med stor potential för framtiden och det skulle kunna hjÀlpa alla dem som har svÄrt att tala i framtiden.

Det Àr dock fortfarande nödvÀndigt att försöka optimera systemet sÄ att det erbjuder perfekt prestanda eftersom det bara har uppnÄtt precis över 70 % precision i alla utförda tester.

Genom en rad nya förbÀttringar som t.ex införa ny information inom implantatdatabasen eller ett grÀnssnitt som hjÀlper till att bÀttre förstÄ vad nÄgon menar och motsvarande översÀttning av implantatet, förvÀntas driften av denna enhet kan snart förbÀttras. .

Det förvÀntas att fler mÀnniskor kommer att anvÀnda denna tekniska innovation och dra nytta av dessa nya tester för att försöka optimera implantatet och se till att dessa drabbade mÀnniskor kan utöka alla ord de kan sÀga.

0 Shares