Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

macOS 14 Sonoma: En djupgående titt på den senaste uppdateringen för Mac-användare

Kompatibilitet för macOS Sonoma med Mac-modeller:

Innan du går in i detaljerna är det viktigt att förstå vilka Mac-enheter som är kompatibla med macOS 14 Sonoma. Inte alla enheter som fick den tidigare versionens uppdateringar kommer att vara kvalificerade för macOS 14 Sonoma. De kompatibla Mac-modellerna inkluderar:

 1. iMac från 2019
 2. Mac Pro från 2019
 3. iMac Pro (alla modeller) från 2017
 4. Mac Studio, planerad att släppas 2022
 5. MacBook Air från 2018
 6. Mac mini från 2018
 7. MacBook Pro från 2018

Det är värt att notera att även om en Mac är kompatibel med macOS Sonoma kanske vissa av de nya funktionerna inte fungerar på äldre modeller eller kan kräva en enhet med ett Apple Silicon-chip snarare än ett Intel-chip.

Om din enhet är kompatibel med den här macOS-versionen, låt oss gå vidare och utforska hur du uppdaterar din Mac till macOS 14:

 1. Navigera till “Systeminställningar” (eller “Systeminställningar” i äldre macOS-versioner).
 2. Klicka på “Allmänt”.
 3. Välj “Programuppdatering” och låt din Mac leta efter tillgängliga uppdateringar. Om det är dagen för släppet kan du behöva vänta ett tag.
 4. När alternativet blir tillgängligt klickar du på “Uppdatera nu” och väntar på att macOS-installationsprogrammet ska laddas ner.
 5. När nedladdningen är klar, välj “Installera” och vänta på att programvaran ska installeras på din Mac. Under denna process kommer din enhet inte att kunna användas.
 6. Uppdateringsprocessen tar vanligtvis cirka 40-50 minuter, men varaktigheten kan variera beroende på din enhet och serverbelastning. Det är lämpligt att tillåta ytterligare 10-15 minuter för indexering efter att Mac har startat om.

macOS 14: Sonoma-släppet

Apple, känt för sin unika karaktär i alla aspekter, ger en organisk karaktär till macOS-versioner genom att namnge var och en efter en speciell plats. Tidigare döptes macOS-versionerna efter ikoniska platser i Kalifornien, där Apple har sitt huvudkontor. Namn som Leopard, Lion, Sierra, Mojave, Catalina eller Yosemite hade alla band till Kaliforniens naturliga skönhet.

I ett avsteg från traditionen innehåller macOS 14 Sonoma bakgrundsbilder från andra länder som Island och Dubai. Dessa tapeter har fängslande animationer inspelade av drönare, som aktiveras när enheten är i vila. Som en hängiven Mac-entusiast visar min tapet fortfarande stolt Sodomdalen, en av Kaliforniens vackraste dalar. Medan Apple utforskar nya horisonter, är det fortfarande rotat i Kaliforniens natursköna prakt.

Sonoma, även känd som The Valley of the Moon, ligger mellan Mayacamasbergen i öster och Sonoma County Mountains i väster.

Huvudfunktioner i macOS 14 Sonoma

Låt oss nu utforska de enastående funktionerna i macOS 14 Sonoma, som säkerligen kommer att fånga din uppmärksamhet och förbättra din Mac-upplevelse.

 1. Widgets anländer på Mac: Före macOS Sonoma gömdes widgets undan i ett diskret sidofält, vilket krävde ett svep från höger sida av skärmen för att komma åt dem. Personligen använde jag dem sällan, eftersom de erbjöd begränsad användbarhet. Men med macOS Sonoma har Apple initierat en widgetrevolution på Mac-datorer, vilket gör widgets med information och funktion till en permanent fixtur på macOS-skrivbordet, synliga hela tiden.

Huvudfunktioner i macOS 14 Sonoma

Låt oss nu utforska de enastående funktionerna i macOS 14 Sonoma, som säkerligen kommer att fånga din uppmärksamhet och förbättra din Mac-upplevelse.

Widgets kommer till Mac:

Före macOS Sonoma var widgets undangömt i en diskret sidofält, vilket krävde ett svep från höger sida av skärmen för att komma åt dem. Personligen använde jag dem sällan, eftersom de erbjöd begränsad användbarhet. Men med macOS Sonoma har Apple initierat en widgetrevolution på Mac-datorer, vilket gör widgets med information och funktion till en permanent fixtur på macOS-skrivbordet, synliga hela tiden.

Så här lägger du till widgets:

a. Högerklicka på ett tomt utrymme på skrivbordet. b. Välj “Redigera widget” från menyn. c. En widgetstarter dyker upp, så att du kan utforska och välja din föredragna widget. d. Dra den valda widgeten till önskad skrivbordsplats. e. Om du bestämmer dig för att lägga till ytterligare en widget kommer Apple att föreslå rekommenderade positioner, vilket gör det enkelt att ordna widgets snyggt.

Du kan också anpassa widgetfärger genom att gå till Systeminställningar > Desktop > Widgets och välja en monokromatisk stil för att behålla deras utseende.

För att ta bort en widget klickar du bara på den och väljer alternativet “Ta bort widget” från högerklicksmenyn.

Lägga till widgets från iPhone till Mac:

Om du redan var nöjd med att lägga till widgets, finns det mer att komma. Om din iPhone och Mac delar samma Apple-ID kan du överföra widgets direkt från din iPhone till din Mac. Även om inte alla widgets för närvarande är kompatibla, kan Apple introducera fler alternativ i framtida uppdateringar.

Så här lägger du till iPhone-widgets till din Mac:

a. På din Mac går du till Apple-menyn > Systeminställningar och väljer Desktop & Dock i sidofältet. b. Aktivera alternativet “Använd iPhone-widgets”. c. iPhone-widgets är nu tillgängliga att lägga till på ditt skrivbord eller meddelandecenter från widgetutforskaren.

Förbättrad navigering av systeminställningar:

macOS Sonoma har förbättrat navigeringen i systeminställningspanelen, vilket gör den mer användarvänlig. Den nya layouten påminner om iOS och iPadOS, vilket gör det enklare att flytta mellan olika skärmar utan att behöva rulla igenom sidofältet kontinuerligt.

Safari-profiler:

Safari stöder nu användarprofiler, vilket effektiviserar processen att växla mellan profiler, en funktion som tidigare var besvärlig i Apples inbyggda webbläsare. Du kan skapa anpassade profiler, välja ikoner, välja färger och ange favoritmappar för varje profil i Safaris inställningar.

FaceTime-förbättringar:

macOS Sonoma sammanför styrkorna hos FaceTime och iPhone-kameran. Användare kan få tillgång till alla fördelar med sin iPhone-kamera från sin Mac. Dessutom är genvägar tillgängliga i kontrollcentret, såsom porträttläge, studioljus och reaktioner, nu tillgängliga under FaceTime-samtal. Reaktioner som kärlek, som ballonger, regn, konfetti, lasrar och fyrverkerier ger roliga interaktioner till dina videosamtal. Vissa reaktioner utlöses av fysiska handlingar, som att höja tummen.

Dessutom, under videosamtal på plattformar som Zoom, FaceTime eller Google Meet, kan du trycka på det gröna trafikljuset i det öppna platsfönstret för att komma åt skärmdelning och presentationsfunktioner för förbättrad detaljfångst.

Sammanfattningsvis introducerar macOS 14 Sonoma en rad spännande funktioner och förbättringar som lovar att höja din Mac-upplevelse. Från widgets och förbättrade systeminställningar till Safari-profiler och FaceTime-förbättringar, den här uppdateringen erbjuder en övertygande mängd förbättringar för Mac-användare.