Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mac startar inte? Hur du säkerhetskopierar din Mac

Att förlora dina filer kan vara en skrämmande idé. Om du upptäcker att din Mac plötsligt inte kommer att sättas på, är det förmodligen det första du tänker på när du sparar dina data innan den har gått för gott. Men tappa inte hoppet ännu – medan det kan vara svårt att återställa dina data på en Mac som inte startar, men det är inte omöjligt.

Gå igenom stegen nedan för att lära dig hur du säkerhetskopierar data från din Mac till en extern hårddisk, även om OS X inte startar.

Säkerhetskopiera dina filer regelbundet

Kom ihåg att varje fall är individuellt och det finns möjligheten att denna metod för återhämtning inte fungerar för dig.

Det enda sättet att se till att dina filer är riktigt säkra är att säkerhetskopiera dem regelbundet, och innan sådana problem uppstår. Dina uppgifter är viktiga, så att ta dig tid att göra detta förfarande kommer att spara dig från betydande förluster om en irreparabel olycka skulle inträffa.

Säkerhetskopiera dina data innan du startar om din Mac

De flesta uppstartsrelaterade problem med Mac kan fixas. Tänk dock på att det under dessa processer finns en chans att dina data går förlorade. Det är därför det är viktigt att säkerhetskopiera dina data till en extern hårddisk innan du försöker åtgärda problemet.

Sättet att göra detta är att ta en “systembild”. Den här bilden använder OS X: s Diskverktyg för att köra en säkerhetskopiering som inkluderar en kopia av dina systeminställningar, filer, program och annan data. Du kan sedan flytta denna systemavbildning till en extern hårddisk, där dina data är säkra medan du åtgärdar eventuella startproblem.

Hur du säkerhetskopierar din Mac

(Observera att följande procedur görs på ett OS X El Capitan-gränssnitt och att tidigare OS X-versioner kan variera något.)

De första steget är att få tag på en extern hårddisk. Se till att det finns tillräckligt med ledigt diskutrymme på enheten för att lagra alla dina säkerhetskopieringsdata och anslut sedan hårddisken till din Mac.

De andra steg är att sätta din Mac i återställningsläge. Följ instruktionerna nedan för att göra detta.

  1. Stäng av din Mac helt.
  2. Starta om din Mac genom att trycka på kommandotangenten och R-tangenten så snart du hör startljudet.
  3. Håll trycket på dessa tangenter tills Apple-logotypen visas.
  4. När fönstret OS X Utilities visas väljer du Diskverktyg och tryck på Fortsätt.

(Observera att om du inte kan gå in i återställningsläge är problemet troligen ett hårdvaruproblem snarare än ett startproblem.)

Du befinner dig nu i OS X Disk Utility, vilket gör att du kan ta den systembild som nämns ovan. De tredje steget är att följa dessa instruktioner i Diskverktyg för att ta bilden.

 1. På skärmen som visas väljer du namnet på den disk som du säkerhetskopierar. Det här är hårddisken från din Mac och kan heta ‘Macintosh HD’.
 2. Följ den här vägen:

Välj Arkiv> Ny bild> Bild från ‘Macintosh HD’ eller ‘[insert the name of your Disk here]”

 1. I det här skedet kan du ändra diskens namn, om du väljer, under Spara som.

Om du säkerhetskopierar dina data regelbundet kan det vara en bra idé att ta med datumet för att veta när återställningen hade ägt rum och upp till vilken punktdata som inkluderades i det, samt att hålla reda på dina säkerhetskopior .

 1. I fältet Var väljer du namnet på din externa hårddisk, som ska visas om hårddisken är ansluten till din Mac.
 2. Välj under Format komprimerad.
 3. Tryck Spara.
 4. Detta startar säkerhetskopieringsprocessen. Sitt tätt; den här delen kan ta ett tag.

När säkerhetskopieringen är klar meddelar din Mac dig.

Dina filer kommer nu att säkerhetskopieras på din externa hårddisk, och du är fri att lösa dina startproblem utan rädsla för att förlora dina data under processen.

Flytta dina filer till en ny Mac

Om du väljer att köpa en ny Mac kan du ta data som sparats på din externa hårddisk och lägga den på din nya dator. Ett sätt att göra detta är att använda Migration Assistant eller Mountain Lion, program som är utformade för att hjälpa till att flytta data från en Mac till en annan.

Fortsätt säkerhetskopiera dina filer

Kom ihåg att även om din Mac fungerar felfritt är det aldrig en dålig idé att säkerhetskopiera dina filer. Om du ställer in en plan för att säkerhetskopiera ditt system regelbundet behöver du aldrig oroa dig för att förlora dina filer om katastrof inträffar.

Du kan också överväga onlinelagring som iCloud eller GoogleDrive.