Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mac OS X 10.4 Tiger recension

Jag har varit en Mac/PC-användare i nästan ett helt år nu – det är väldigt svårt att tro att jag i juni förra året tog en (väldigt dyr) chansning på en plattform som jag inte visste något om och som ett resultat av detta uppstod med en helt nytt perspektiv på något som jag alltid hade undvikit.

Under det senaste året har jag tagit med en handfull Mac-relaterade artiklar till AnandTech, som täcker allt från den mobila upplevelsen av Mac OS X till en titt på den nya Mac mini. Genom det hela har min Mac-användning visat sig vara mer än bara en fas. Mina Mac-datorer är nu lika mycket en del av min dagliga rutin som mina datorer.

Jag kommer att stöta på folk på mässor och de är chockade över det faktum att jag faktiskt kommer att skriva på en PowerBook (som om det är någon slags överraskning att faktiskt använda hårdvara som du rekommenderar). För några veckor sedan gick jag ner till AMD för att prata om dual core och jag fick till och med beröm av några anställda för att jag tog med en “neutral” bärbar dator till AMD, istället för min vanliga Pentium M-baserade bärbara dator.

Reaktionen är alltid intressant, men för mig är det en icke-fråga; Jag är inte en switcher, utan snarare en dubbelanvändare. Som sådan tror jag att mitt perspektiv på saker tenderar att vara lite annorlunda än de flesta. Debatten om Mac vs PC slutar nästan alltid med att vara ett lika känsligt ämne som religion eller politik, vilket gör det svårt att få ett balanserat perspektiv på allt som har med det som finns på andra sidan stängslet.

Jag kan knappast betrakta mig själv som en expert på Mac-datorer, men jag ser mig själv som någon som är genuint intresserad av dem; Det var därför när Apple började prata om funktionerna i Mac OS X Tiger, fann jag mig själv lika fascinerad som jag skulle prata med vilken PC-tillverkare som helst om en ny produkt. Apples PR fungerar inte på samma sätt som PC-tillverkare gör; de är extremt hemliga. NDAs och färdplaner kommer i allmänhet inte från Apple, så jag visste att om jag ville få tidig erfarenhet av Tiger, skulle jag behöva gå runt Apple PR.

Lyckligtvis skapade Apple tidigt i Tigers utveckling ett Tiger Early Start-program för utvecklare via deras webbplats för Apple Developer Connection (ADC). Early Start-programmet var designat för att utvecklare ska få tillgång till Tiger och för att kunna utveckla för alla dess nya teknologier. För mig var det ett sätt att få tillgång till månatliga versioner av Tiger och få massor av erfarenhet av operativsystemet under de senaste månaderna.

För att få en bra känsla för OS var jag tvungen att se till att jag hade Tiger installerad på en dator som jag använde regelbundet, men jag vågade inte installera ett särskilt beta-OS på mitt huvudskrivbord. Istället gjorde jag min PowerBook till Tiger-testbädden, eftersom det är något som jag använder regelbundet, men som jag inte lagrar extremt viktig data på (jag hade alltid en kopia av allt på mitt skrivbord och på min filserver). Så under de senaste månaderna använde jag Tiger på min PowerBook och uppdaterade den när det släpptes en ny beta. Jag väntade dock med att avsluta den här artikeln tills jag hade spenderat en bra tid med den slutliga konstruktionen av Tiger, som börjar skickas idag (även om, tack och lov, några exemplar skickades ut tidigare än förväntat). Så även om mycket av arbetet som gick in i den här artikeln gjordes på betakopior av Tiger, skrevs den slutliga artikeln inte förrän jag hade använt den sista versionen av operativsystemet.

Som med tidigare versioner av Mac OS X är version 10.4 (Tiger) inte en free uppgradering; Tiger kostar 129 $. Som med de flesta Apple-produkter finns det några rejäla besparingar att göra om du är student/pedagog och köper via Apples onlinebutik eller i en riktig Apple-butik. Om du är berättigad till en studentrabatt, sjunker Tigers prislapp till bara $69.

Tigers studentprissättning var en trigger för mig att prata om hur mycket jag uppskattar Apples prissättning på deras programvara; medan jag håller med om att deras avancerade hårdvara är lite brant, är deras mjukvarulicenser extremt rimliga. Jag tänkte inte två gånger på att beställa iWork-sviten så fort den lanserades eftersom jag visste att den hade applikationer jag ville ha och jag visste att priset skulle vara rimligt. Jag kan inte säga detsamma om successiva iterationer av Microsoft Office, till exempel (eller ens enskilda Office-applikationer). Apple gör inte mycket för att bekämpa piratkopiering av deras mjukvara, och en del av anledningen är att de inte har en så stor användarbas där piratkopiering är ett lika stort problem som det är i Windows-världen. Men det är också värt att notera att med tanke på priset på de flesta Apple-programvara (även deras professionella programvara är mycket rimligt prissatt), är det inte något som de flesta användare skulle tycka om.

Med tanke på att Tiger i grund och botten är priset för en blygsam hårdvaruuppgradering måste mycket av operativsystemet utvärderas på en värdegrund för uppgraderare. Medan mina tidigare Mac-artiklar har fokuserat på hela paketet med hårdvara och mjukvara, är den här definitivt annorlunda eftersom utvärderingen görs från en OS X 10.3 (Panther)-användares synvinkel. Uppenbarligen kommer alla nya Mac-datorer att komma med Tiger, så kostnaden för operativsystemet är redan inkluderad i det totala paketpriset; men för alla andra som, som jag, har köpt en relativt ny Mac under senare tid, finns det ett definitivt köpbeslut kring flytten till Tiger.

Hur ny är Tiger?

Bortsett från kostnaden för inträde finns det ett antal funktions- och prestandaförbättringar i Tiger som är värda att utvärderas. Att kvantifiera “nyheten” i Tiger är svårt; Apple har satt ihop en lista med över 200 nya funktioner som tagit sig in i Tiger, men en del av listan verkar vara mer av ett sätt att öka “funktionsantalet” snarare än att lista verkligt individuella funktioner.

Samtidigt finns det ett antal ändringar som har gjorts i Tiger som inte är funktionsvärda, utan är antingen positiva buggfixar eller negativa förändringar i hur delar av operativsystemet fungerar.

Jag har gjort mitt bästa för att gå igenom både de små sakerna och de stora förändringarna i Tiger, men som är fallet med alla dessa Mac-artiklar, avslutar jag alltid artikeln med känslan av att det fortfarande finns mycket mer att prata om. Dessa Mac-artiklar har blivit lättare att skriva sedan den första nervkittlande, men de fortsätter att vara unikt svåra eftersom mycket av dem bara försöker förmedla känslor av en upplevelse.

Med detta sagt, om du är ny på Mac-plattformen eller är intresserad av att veta hur jag hamnade i en situation där jag skulle vara intresserad av att granska Apples senaste OS, rekommenderar jag starkt att du går tillbaka och läser mina två första Mac-upplevelser artiklar. För alla andra, låt oss gå direkt till det.