Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mac och iOS Keychain Tutorial: Hur Apples iCloud Keychain fungerar

Mac och iOS Keychain Tutorial: Hur Apples iCloud Keychain fungerar

Du använder lösenord för att logga in på webbplatser och tjänster, och eftersom det finns så många av dem är det svårt att komma ihåg dem. Det är en dålig idé att använda samma lösenord för olika webbplatser, för om en webbplats äventyras kommer hackare att ha en e-postadress och lösenord som de kan prova på andra webbplatser. På grund av detta måste du se till att dina lösenord är olika för varje webbplats och app och att de är svåra att knäcka. (Ett avsnitt av Intego Mac Podcast talar om lösenordsstrategier.)

Dina Mac-datorer och iOS-enheter har en “nyckelring”, som är en krypterad fil som lagrar dina inloggningar, lösenord och annan information. Den här filen synkroniseras via iCloud så att du kan använda samma lösenord på alla dina enheter. Så här fungerar Apples iCloud-nyckelring.

Appen Nyckelringåtkomst på macOS

När Apples Safari-webbläsare sparar ett lösenord lagras det i nyckelringen.

Appen Keychain Access på din Mac låter dig hantera dessa lösenord och annan information, men du kan gå i flera år utan att någonsin se det. Du kanske aldrig behöver det, faktiskt, men du kan använda det om du behöver hitta ett lösenord. (Du kan också visa webbplatslösenord i Safari; gå till Inställningar > Lösenord.)

Appen Nyckelringstillgång finns i mappen Verktyg i mappen Program. Om du startar det ser du ett antal objekt i sidofältet: olika nyckelringar, till exempel inloggning, och om du har iCloud-nyckelring aktiv (se nedan) ser du en post för det. Du ser också System, som innehåller några lösenord som används av operativsystemet, till exempel för Wi-Fi-nätverk, och System Roots, som är viktiga certifikat som macOS använder.

Om du klickar på en av dessa, till exempel inloggningsnyckelringen, ser du ett antal flikar högst upp i fönstret: Alla artiklar, lösenord, säkra anteckningar, Mina certifikat, nycklar och certifikat.

  • Lösenord inkludera inloggnings- / lösenordskombinationer för webbplatser och vissa appar, Wi-Fi-lösenord samt kreditkort lagrade av Safari.
  • Säkra anteckningar är krypterade filer som du kan skapa i din nyckelring med känslig data. Det här är ett bra ställe att lagra saker som kreditkortsnummer, bankkontoinformation och mer. Du kan dock bara komma åt dem på din Mac; de synkroniseras inte med iOS-enheter.
  • Certifikat och Nycklar är data som används för att säkerställa krypterad kommunikation med webbplatser och tjänster. Du kommer förmodligen aldrig behöva titta på dessa.

Den främsta anledningen till att besöka Keychain Access-appen är om du har glömt ett lösenord. Sök efter det med sökfältet och dubbelklicka sedan på ditt resultat för att se lösenordet. Du måste verifiera med namnet på din användare på Mac och dess lösenord.

Observera att medan din inloggningsnyckel är standard, låses den upp så fort du loggar in på din Mac. Du kan öka säkerheten genom att skapa en nyckelring som inte är inloggad – allt detta kräver är ett extra lösenord när du startar eller loggar in på din Mac.

Apples iCloud-nyckelring

Apple lade till iCloud-nyckelringen för att möjliggöra synkronisering av dessa data via iCloud till alla dina enheter. Du aktiverar detta i iCloud-inställningarna på din Mac eller iOS-enhet. Detta synkroniserar alla dina lösenord till molnet – där de är krypterade – så när du till exempel loggar in på en ny webbplats på din iPhone kan du automatiskt använda det inloggnings- och lösenordet på din Mac.

Det är enkelt att använda iCloud-nyckelringen. När du besöker en webbplats och stöter på ett inloggningsformulär fyller Safari (på Mac eller iOS) formuläret i förväg om det har lagrat ett lösenord för den webbplatsen. I vissa fall kan du ha flera lösenord – och till och med inloggnings- / lösenordskombinationer – för en webbplats och du ser alternativ för vad som är tillgängligt. Och om inget av dessa alternativ är korrekt, vilket kan hända om en webbplats har ändrat domän, till exempel, klicka eller tryck på Lösenord för att söka i alla sparade lösenord.

Visa lösenord på iOS

iOS har ingen app för nyckelringstillgång; istället kan du visa lösenord i appen Inställningar. Tryck på Lösenord så ser du en lång lista med webbplatser. Tryck på en av dem för att se dess användarnamn och lösenord. Om du trycker på antingen ett användarnamn eller lösenord ser du en popup-meny som låter dig kopiera objektet eller AirDrop till någon annan. Om du trycker på delningsknappen högst upp på skärmen kan du AirDrop både användarnamnet och lösenordet till en vän eller familjemedlem. Detta är användbart om du till exempel har ändrat ditt Netflix-lösenord eller för webbplatser där du delar inloggningsuppgifter.

Lösenordsinställningen på iOS innehåller en säkerhetsfunktion som kan hjälpa till att säkerställa att dina lösenord är säkra. I säkerhetsrekommendationer kan du se en varning om du använder samma lösenord på flera webbplatser eller om ditt användarnamn, e-postadress och lösenord hittades i ett dataintrång. Tryck på den för att se en lista med inloggningar du ska ändra; tryck på Ändra lösenord på webbplatsen för att gå till webbplatsen i fråga för att uppdatera lösenordet.

På macOS kan du se en liknande funktion i Safari. Gå till inställningarna för lösenord. En varningsikon visas för “Säkerhetsrekommendationer tillgängliga”. Om du klickar på ikonerna bredvid någon inloggning visar Safari lösenord som återanvänds eller “lätt gissas” och du kan klicka på en länk för att ändra dem.

Nyckelringar macOS och iOS är fantastiska verktyg som sparar tid och hjälper dig att skydda dig. Eftersom du inte behöver komma ihåg dina lösenord kan du göra dem ännu säkrare, så var noga med att använda Apples iCloud-nyckelring för att vara säker!

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Vi diskuterade iCloud-nyckelringen och mer i avsnitt 22 av Intego Mac Podcast.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget postades i How To och taggade iCloud, iOS, Keychain, Mac, lösenordssäkerhet. Bokmärk permalänken.