Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mac mini under OS X Tiger?

Jag har fått några e-postmeddelanden från personer som är oroade över prestandan hos Mac mini under Mac OS X 10.4 (Tiger) – särskilt när det gäller stöd för Tigers Core Image-teknik. Core Image är i grunden en cool etikett för GPU-renderat UI, medan OS X 10.3 idag är CPU-renderat men GPU-komposit (om du har en lämplig GPU). Problemet med Mac mini är att Radeon 9200 den har i sig är baserad på RV280-kärnan, som inte är en helt flytande punkt-GPU. Frågan blir då, kommer Core Image att kräva Shader Model 2.0 eller kommer 9200:s Shader Model 1.4 att räcka?

Jag tenderar att tro att Apple i princip kommer att ha motsvarigheten till flera renderingsvägar för Core Image, med vissa funktioner som görs tillgängliga för Shader Model 2.0 GPU:er som inte görs tillgängliga för SM 1.x GPU:er och standardhöljet återställs till ett fast funktion, icke-Core Image-aktiverat UI. Men det är bara ett antagande, det jag verkligen vill veta är om någon har provat de senaste Tiger-byggen på mini och i så fall är Core Image-stödet aktiverat och är det snabbt?

Det andra problemet med minis Radeon 9200 är att den bara har 32 MB minne kopplat till sin 64-bitars DDR-minnesbuss. Jag förväntar mig att Core Image är mer GPU-minneskrävande än Panthers renderings- och kompositeringsmotor, vilket betyder att minnesstorlek och bandbredd är viktiga. Minnesbandbreddsaspekten på saker och ting borde vara ok, men det är minnesstorleken jag är orolig för. Om du har läst min recension kommer du ihåg att jag nämnde vid upplösningar större än 1280 x 960 Exposé började bli hackig. Om 9200 på något sätt stöds av Core Image, hoppas jag att den lägsta upplösningen där du fortfarande kan ha smidig Exposé och Dashboard-funktionalitet förblir lika hög som den är för närvarande under Panther.

Anledningen till att detta är något som oroar mig nu är helt enkelt för att med tanke på miniens popularitet vill jag försäkra mig om att det inte kommer att lämna användarna med en mindre än tillfredsställande upplevelse inom en handfull månader när nästa version av Mac OS X släpps. Någon förstahandsfeedback? Lägg upp det här eller maila mig.