Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mac Memory Roundup Q1 2005 – På jakt efter prisvärda uppgraderingar

Apple-uppgraderingar brukar alltid vara dyrare än sina PC-motsvarigheter. Det brukade vara så att Mac-datorer använde ganska olika komponenter än vad PC-datorer använde, men nuförtiden är delarna inuti en Power Mac ganska identiska med vad du hittar i en stationär PC. Grafikkorten är något annorlunda på grund av anslutningsskillnader samt kräver en annan video-BIOS, men saker som diskenheter och minne är praktiskt taget identiska. Trots likheten i komponenter är priserna nästan alltid högre än deras PC-motsvarigheter, även när det inte finns någon bra anledning till det.

Med tanke på att vi har varit starka förespråkare för minst 512 MB under OS X, tänkte vi att det var dags att sammanställa en snabbguide om Apples minnesuppgraderingar som finns tillgängliga på marknaden från andra leverantörer än Apple.

Apple har gjort sitt bästa för att se till att out-of-box-upplevelsen med deras maskiner är så stabil och så tillförlitlig som möjligt genom att kontrollera vilka delar som fungerar med deras system. Även om alla nuvarande Mac-datorer använder PC-kompatibelt DDR-minne, följer Apple strikt JEDEC-specifikationerna och kräver mycket strikt efterlevnad av deras tidsspecifikationer för modulkompatibilitet. Apple säkerställer att alla minnesmoduler uppfyller sina tidskrav genom att inte posta om inkompatibelt minne är installerat i systemet. Så det är mycket viktigt att du bara använder minne som är speciellt framtaget för den Mac som du försöker uppgradera.

Eftersom alla Mac-datorer konfigurerar sina minnestider baserat på den SPD som Apple specificerar, är allt minne konfigurerat att ha samma timings oavsett vad modulerna kan – med andra ord, allt Mac-minne presterar likadant. Det går inte att överklocka minnesbussen på Mac-plattformar heller, så modulernas maximala frekvenskapacitet spelar ingen roll heller. Alla minnesleverantörer erbjuder nuförtiden livstidsgaranti på sitt minne, så vad det verkligen handlar om är kompatibilitet och pris – vilket är precis vad den här guiden är utformad för att jämföra.

Som förväntat fungerade allt minne som vi skickades perfekt med de system där de var avsedda att användas. Vi bekräftade stabil drift och prestanda genom att köra en serie tester inklusive: 1) verklig användning av systemet, 2) Apples hårdvarutest och 3) Xbenchs minnestest. Det fanns inga avvikelser att rapportera, vilket vi förväntade oss från början, eftersom vi bara granskade Mac-kompatibelt minne. Eftersom de flesta Mac-datorer helt enkelt inte postar om du lägger in inkompatibelt minne i dem, är det bättre att du bara håller dig till Mac-minneslinjen från din favoritleverantör.

Det största chockerandet var hur högt några av minnespriserna var, särskilt uppgraderingarna från Apples egen butik:


Prisjämförelse för minne Apples prissättning Billigaste kompatibla minne Apple Pris Premium
512MB PowerBook G4-uppgradering 150 USD 84 USD 66 USD
1GB Mac mini-uppgradering 325 USD 190 USD 135 USD
2GB Power Mac G5-uppgradering 800 USD 382 $ 418 USD

Priserna ovan borde inte vara någon överraskning, eftersom alla tillverkare tar ut en arm och ett ben för sina direkta minnesuppgraderingar, men vissa användare är ofta rädda för att installera minne som köpts från någon annan än Apple. Du kan vara säker på att allt minne som granskats här fungerade perfekt i våra testsystem, och vi kommer att fortsätta att utföra långtidstester på alla moduler även efter att denna recension har publicerats, och rapportera om eventuella problem som kan dyka upp. Du är säker på att gå med någon annan än Apple, och du kan spara en hel del på att göra det.

Vi begärde minne för tre testsystem: en 15″ PowerBook G4 (1,5 GHz), en 1,25 GHz Mac mini och en 2 GHz Power Mac G5. Så låt oss utan vidare ta en titt på vilka alternativen är…