Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mac-användning förbättrar toleransen?

Det här är en slags konstig Macdate, eftersom jag skriver det från en Sunblade 100-arbetsstation i Unity Lab på NCSU:s bibliotek, men efter att ha arbetat med denna Sun under de senaste timmarna gick något upp för mig: min Mac-användningsupplevelse har avsevärt förbättrat min tolerans för icke-PC OS och gränssnittsinställningar.

Jag har varit tvungen att använda dessa Sun-lådor tidigare, och jag skulle alltid klaga på deras tangentbordslayout (t.ex. kontroll- och capslock-tangenterna är utbytta jämfört med ett PC-tangentbord) och ofta skulle jag inte kunna överleva med att använda sakerna i mer än några minuter för att kämpa för att kolla min e-post. Intressant nog tycker jag inte att tangentbordslayouten är svår att vänja sig vid längre. Kanske beror det på att jag måste fortsätta växla mellan placeringen av nycklar när jag byter mellan min G5 och de datorer jag använder, eller så kanske det bara är så att jag inte är bunden till en plattform för större delen av mitt arbete har gjort mig lite mer öppet sinne i datorvärlden. Jag kan till och med se situationer där det hjälper att ha kontrolltangenten där den är på det här tangentbordet 🙂

Som sagt, den här maskinen är fortfarande fruktansvärt långsam 🙂

Jag vet att Macdates har varit glesa nu för tiden, om du följer min vanliga blogg kommer du att veta att det beror på skolprojekten som kräver att jag använder dessa Sun-maskiner som hindrar mig från att blogga om mina fortsatta G5-upplevelser. Eftersom jag har stött på en bugg i ASIC-projektet jag arbetar med och jag har kommit så långt in i en Macdate ska jag dela med mig av några saker om min mer än en månad med en Mac:

1) Ju mer jag använder Safari desto mer uppskattar jag det som webbläsare, men det är fortfarande helt för långsamt för mig och det finns alldeles för många gånger jag måste använda Firefox eftersom sidor inte fungerar korrekt under Safari (särskilt Tyska bilkonfiguratorwebbplatser – vad kan jag säga, jag är en bilkille och jag gillar att leka med deras bilkonfiguratorer).

2) Jag skulle byta till Firefox helt och hållet om jag kunde få autokomplettera .com URL-tangentbordsgenvägen skulle fungera. Jag vet, jag är ombytlig.

3) Mitt skrivbord börjar bli rörigt. Alla PDF-filer jag klickar på i Safari laddar ner sig själva till mitt skrivbord och ibland hamnar flera kopior där eftersom jag glömmer att jag redan har laddat ner en viss PDF. Jag funderar på att låta alla automatiskt nedladdade länkar gå till en viss mapp som jag bara tar bort med jämna mellanrum. Några andra förslag för att ta bort skräp från mitt skrivbord?

4) Jag har ännu inte räknat ut meningen bakom ikonorganisationen på mitt skrivbord. Jag svär att jag har gjort det här oerhört många gånger – jag ställer in skrivbordet för att hålla ikoner ordnade efter ändringsdatum, men jag får fortfarande till synes slumpmässigt placerade ikoner. Detsamma gäller för att hålla ikoner ordnade efter namn, typ, skapelsedatum och nästan allt annat jag kan komma på. Det är lite irriterande, speciellt med så mycket grejer på mitt skrivbord – därför är problem 3 och 4 något relaterade.

5) Mail.app har hanterat min e-post extremt bra, jag undrade hur det skulle hålla sig under belastningen av tusentals meddelanden och hittills har det fungerat fantastiskt. Det som är mest imponerande är att radering av tusentals meddelanden inte får systemet till ett skrikande stopp, jag kan faktiskt arbeta med resten av operativsystemet precis som om ingenting hände i bakgrunden. Mail.app verkar ha Outlooks filhantering övertrumfad för stora e-postlådor.

6) DivX-filer verkar inte längre vilja spelas under Quicktime för mig. OS och DivX-codec verkade precis besluta att de skulle utesluta Quicktime från sina nätter på stan och nu är jag tvungen att använda OS X-versionen av mplayer2, vilket inte är dåligt men det saknar polish. Jag försökte installera om DivX-codec utan resultat, men jag har ännu inte försökt installera om Quicktime (även om jag förmodligen borde ha gjort det innan jag gjorde det här inlägget…shhh). Någon mer som har liknande problem och/eller en lösning och/eller speciellt en förklaring till varför det händer? Jag är alltid nyfiken på varför saker händer, inte nödvändigtvis bara att de gör det 🙂

7) OCZ skickade över 4 x 1GB beta-pinnar för mig att leka med, så jag slet ut 8 x 512MB-stickorna och har kört på deras 1GB-moduler utan problem alls. Jag skulle faktiskt vara villig att säga att G5 har varit mer stabil sedan minnesförändringen, men det beror mest troligt på det faktum att byte av RAM-minne krävde en avstängning av datorn och därmed avslutade livslängden för alla överlöpare processer. När jag är säker på att 1GB-stickorna spelar bra ska jag försöka slänga in ytterligare 4 x 512MB-pinnar för att se hur 6GB känns. Innan du hånar, har jag tagit slut på minne en gång under OS X med 4 GB installerat – men jag har en känsla av att det berodde på att Excel bara var dess snälla jag.

8) Derek arbetade på pipelinediagrammen för sin NV3x Moratorium-artikel (ja, han menade att skriva Moratorium, sheesh :)…) så jag kallade honom till mig för att använda OmniGraffle på G5. Han var nedstämd (fråga honom själv) och bestämde sig för att OmniGraffle ensam var ett tillräckligt coolt program för att vilja ha en Mac. Jag tror att vi båda har bestämt oss för att den perfekta installationen är en Mac och en PC sida vid sida. När jag installerar mitt nya kontor i CT i höst tror jag att jag kommer att prova.

Det är allt jag kan komma på just nu. Ursäkta mig om det finns några stavfel eftersom solen jag postar från inte har den ack så användbara systemomfattande stavningskontrollen som min G5 har skämt bort mig med. Inte för att systemomfattande stavningskontroll har hindrat mig från att göra stavfel tidigare eller så 🙂

Det är tillbaka till att försöka ta examen i tid igen, godnatt alla.