Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

M1 Pro vs. M1 Max: Vilket är det bättre Mac-chipet

2020 debuterade Apples M1-chip och blåste bort oss alla med hur mycket det förbättrade prestanda och effektivitet i MacBook Air M1, Mac Mini M1 och MacBook Pro M1.

Mac-användare var fortfarande på M1 prestanda baksmälla när Apple lanserade M1 Pro och M1 Max med bättre prestanda löfte. Båda chipsen är nu tillgängliga i nya MacBook Pro 14-tums 2021 och MacBook Pro 16-tums 2021.

Apple har lovat att båda chipsen kommer med bättre CPU-prestanda och dubbla grafikprestanda än M1. Men om du undrar vilket av markerna som är mer robust och bra för dig?

Förstå sedan en rak linje skillnad mellan M1 Pro och M1 Max.

Vad är likheterna mellan M1 Pro och M1 Max

Innan vi förstår vad som skiljer M1 Pro och M1 Max åt, låt oss först utvärdera likheterna mellan båda Mac-chipsen:

  • Neural motor med 16 kärnor
  • 10-kärnig CPU med åtta prestandakärnor och två effektivitetskärnor
  • Mediamotor för att stödja HEVC, ProRes, ProRes RAW och hårdvaruaccelererad H.264
  • Motor för videoavkodning

Förutom dessa likheter finns det inget som är detsamma i båda M1-föregångarna. Låt oss se hur?

M1 Pro vs. M1 Max: Pris

En av de grundläggande skillnaderna som användare kommer att hitta i båda markerna är priset. Basnivån MacBook Pro kommer att kosta cirka $1 999 med M1 Pro, 8-kärnig CPU och 14-kärnig GPU.

På baksidan kostar 16-tums MacBook Pro M1 Max på basnivå 2 499 $. Med M1 Pro ‌ kommer användare att få en 10-kärnig CPU och 16-kärnig GPU. Vidare är det möjligt att uppgradera båda markerna med en viss extra kostnad.

M1 Pro vs. M1 Max: CPU

När du flyttar till CPU:n har båda chipsen samma underliggande arkitektur. De har båda SoCs (system-on-chips), vilket gör dem perfekta för högre effektivitet. Båda har också 5-nanometer processteknik tillsammans med en 16-kärnig neuralmotor.

Eftersom M1 Pro har en 10-kärnig CPU med åtta prestandakärnor och två effektivitetskärnor. Således kan den stödja upp till 32 GB minne på 200 GB/sekund.

Kom ihåg att den billigaste 14-tums MacBook Pro 2021 har ett mindre kraftfullt M1-chip. Så vi rekommenderar att du uppgraderar ett fullt 10-kärnigt CPU M1 Pro-chip för bättre prestanda.

Å andra sidan har M1 Max en 10-kärnig CPU som stöder 57 miljarder transistorer och upp till 64 GB minne som går upp till 400 GB/s bandbredd.

Så, M1 Max kommer som en ren vinnare när det gäller CPU-prestanda.

M1 Pro vs. M1 Max: GPU

Den grafiska processorkraften är mycket avgörande för Mac-användare som redigerar videor, utvecklar spel och spelar visuellt tunga spel på MacBook.

M1 Pro har upp till en 16-kärnig GPU som är två gånger snabbare än M1. Så, M1 Pro har en ganska anmärkningsvärd GPU för att spela spel och redigera videor.

Men M1 Max övermannar M1 Pro med en 32-kärnig GPU. Faktum är att Apple hävdar att M1 Max levererar upp till 4x snabbare GPU-prestanda.

Sammantaget erbjuder båda markerna magnifik grafisk prestanda, men M1 Max stjäl showen igen.

M1 Pro vs. M1 Max: Mediakodning och avkodning

Båda chipsen har specialverktyg för mediakodning och avkodningsutrymme för mediabearbetning. Dessutom har båda chipsen nästan identiska funktioner för videoredigering och bearbetning.

Den dedikerade kodnings- och avkodningsmediemotorn är speciellt utvecklad av Apple för att snabba upp videorenderingsarbetet. Men återigen har M1 Max en fördel i form av en avkodningsmotor och två kodningsmotorer.

M1 Max har även två ProRes-acceleratorer för ännu bättre videoprestanda.

På tal om utgångsprestanda säger Apple att M1 Pro kan leverera upp till 20 strömmar av 4K ProRes-videouppspelning. Tvärtom har M1 Max upp till 7 strömmar med 8K ProRes-videouppspelning.

Så om du vill producera och redigera högupplösta videor, välj M1 Max. Men om du vill arbeta med flera skärmar kommer M1 Pro bara att stödja två externa skärmar, och M1 Max kommer att stödja fyra.

M1 Pro vs. M1 Max: Vilken är bättre?

Om du redan har använt M1 kommer du att hitta en enorm förbättring av både M1 Pro och M1 Max-chips. Men baserat på ovan nämnda information är M1 Max en klar vinnare.

Men det beror helt på ditt arbetsflöde om du ska skaffa M1 Max eller M1 Pro. M1 Pro är en bra och prisvärd lösning för grundläggande gameplay och videorendering. Men om du vill utforska extrem kraft är M1 Max den bästa lösningen för dig.

Det är det från vår sida! Vi har recenserat både M1 Max och M1 Pro åt dig. Nu måste du fatta ett klokt beslut.

Låt oss veta vilket M1-chip du föredrar och varför?