Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ljudrapport – Comdex ’99

Oavsett vilket kongresscenter du befann dig i, eller var du var på golvet, på årets Fall Comdex i Las Vegas, fanns det en produkt som var omöjlig att undvika – MP3-spelare. Det verkade som att överallt där du vände dig fanns det ett annat företag med en MP3-spelare.

Trots domstolsstrider med RIAA fick Diamond det hela igång vid den här tiden förra året med Rio PMP300 – den första allmänt distribuerade bärbara MP3-spelaren. När domstolarna väl beslutade att RIAA inte hade något fall, öppnades slussarna för alla andra tillverkare där ute att släppa sin egen bärbara MP3-spelare.

De senaste modellerna har ett antal förbättringar jämfört med den ursprungliga Rio PMP300, inklusive utökat lagringsutrymme, förbättrad ljudkvalitet, mindre design och USB-stöd.

Alla från Pine Technology till Sony har någon form av bärbar digital ljudenhet som inte har några rörliga delar. Egentligen representerar dessa två företag två olika ytterligheter av den bärbara digitala ljudvurmen. Pine har ett par olika modeller, men modellen som sticker ut i deras produktlinje är en enhet som ser ut ungefär som en bärbar CD-spelare. Denna valp spelar MP3 från CD-skivor, samtidigt som den fungerar som en riktig CD-spelare. Det betyder att du ger upp lite portabilitet och introducerar rörliga delar i utbyte mot över 20 gånger så mycket lagringsutrymme som tidiga bärbara MP3-spelare. Rykten säger att Diamond / Rioport vill licensiera designen och sälja den vidare under Rio-etiketten. Pine hade också typiska enheter i Rio-stil utställda. Förbättringar inkluderar en FM-tuner och stöd för USB-gränssnitt.

Sony har gått i motsatt riktning genom att introducera en ny mediestandard som de kallar “memory stick”. De hoppas att minnesstickan kommer att ersätta compact flash och smart media som minneslagringsenhet i framtiden. På ljudsidan har de introducerat en ny Memory Stick Walkman som spelar upp digitalt ljud lagrat på ett sådant minne. Den stora fördelen med Memory Stick Walkman framför alla andra spelare är dess stora storlek; det var lätt en av de minsta bärbara MP3-spelarna på mässan.

MP3-spelare kommer ut i mer än bara bärbara format. På Comdex visades en Chevy Suburban som pumpade låtarna med hjälp av ett helt tweakat Alpine-system anslutet till E-MPEG, en av de ursprungliga MP3-spelarna för användning i en bil.

Diamond hade förstås nyare versioner av Rio med stöd för USB och mer lagringsutrymme. Creative Labs visade också sin andra generationens enhet, Nomad II, som lägger till USB-stöd, en FM-tuner och möjligheten att flasha enhetens firmware för att stödja framtida mediaformat.