Livscykelmarknadsföringstaktik för att vårda kontakter

0 Shares

Livscykelmarknadsföring är sättet på vilket du förflyttar potentiella kunder genom köparens resa för att få kunder och öka intäkterna.

Eftersom livscykelmarknadsföring sträcker sig över hela köparens resa finns det massor av olika taktiker som du kan implementera. Men innan du ens tänker på att komma igång med taktik finns det några grundläggande saker att få ordning på.

Allt du gör som marknadsförare är beroende av att du förstår dina målkunder och potentiella kunder, och att ha den grunden på plats hjälper dig att vägleda hur du tänker på att flytta prospekt genom tratten samt vilken taktik som fungerar bäst. Det är därför det första steget för att göra effektiv livscykelmarknadsföring är att se till att du har korrekta köparpersonligheter och köproller fullt utbyggda för ditt företag.

Du vill också försäkra dig om att du har en teknisk stack som är byggd för att passa livscykelmarknadsföring när det gäller taktisk implementering, automatisering och mätning. Du kommer att behöva kunna rapportera om hur väl människor går genom de olika livscykelstadierna för att avgöra om dina ansträngningar är framgångsrika och hur du kan förbättra dig.

Vanligtvis görs den mätningen genom ett marknadsföringsautomatiseringsprogram som HubSpot, men det finns andra verktyg där ute som också kan hjälpa dig att utföra och spåra dina marknadsföringsinsatser under hela livscykeln.

När du har ställt in dessa två delar är det dags att bestämma vilken taktik du ska använda för att hjälpa köpare att gå igenom sin resa. Många av dessa taktiker faller under mer än ett livscykelstadium och överlappar varandra, men för detta inläggs skull har vi delat upp dem baserat på varje livscykelstadium i tratten: Besökare, Lead, MQL, SQL/Möjlighet och Kund.

Besökare

För att börja generera leads för ditt företag måste du först driva trafik till din webbplats. De personer som kommer till din webbplats men inte har identifierat sig ännu är kända som besökare.

Nyckelordsstrategi

Din sökordsstrategi är hur du rankas i sökmotorernas resultat, vilket är det bästa organiska sättet att leda konsekvent trafik till din webbplats. Om du använder en solid sökordsstrategi kan du överträffa konkurrenterna, öka synligheten på dina egna sidor och få ögonen på ditt innehåll.

Innehållsstrategi

Bloggning och din innehållsstrategi är i centrum för besökarstadiet eftersom det är det bästa sättet att locka besökare att komma till din webbplats samtidigt som du visar upp din expertis och utbildar dina potentiella kunder under deras första erfarenhet av din webbplats och ditt varumärke. Oavsett om det är blogginlägg, videor, guider eller e-böcker, kommer ditt innehåll att vara hur du bygger den första relationen med potentiella kunder.

Ju mer värde du kan ge till potentiella kunder, desto större chans har du att få dem att konvertera längre fram när det gäller prenumerationer eller nedladdningar.

Sociala media

Sociala medier som Facebook, LinkedIn och Instagram kan alla vara bra för att locka besökare till din webbplats. De är ett sätt för dig att interagera med individer som kanske inte vet vem du är ännu genom relevant innehåll eller meddelanden som leder dem att klicka och gå in på din webbplats.

När någon väl har landat på din webbplats är målet att få dem att konvertera till en lead genom att samla in information från dem på något sätt.

CTA

CTA:er eller uppmaningar används på din webbplats som en knapp för att marknadsföra nästa steg för din läsare eller besökare med lockande text eller bilder. Vi använder dem längst ner på våra bloggar för att indikera att det finns ett relaterat erbjudande, som en relevant guide eller mall för den personen att ladda ner. Vanligtvis leder en CTA till en målsida med ett formulär som någon skickar in i utbyte mot det marknadsförda erbjudandet.

Formstrategi

Formulär är det sätt på vilket du oftast samlar in besökares information på din webbplats. Dessa kommer att finnas på målsidor eller popup-formulär.

Om du försöker konvertera besökare till potentiella kunder måste du tänka på att den information som krävs på formuläret ska vara minimal som möjligt, ofta bara en e-postadress. Att lägga till för många fält i ett formulär kan göra att besökare inte vill skicka in formuläret alls.

Leda

Leads är personer som har gett dig lite information om sig själva så att du vet vilka de är och hur du kontaktar dem, men du har ännu inte kvalificerat dem som en bra passform. För att konvertera potentiella kunder till MQL:er måste du öka deras intresse för ditt företag samtidigt som du identifierar om de skulle vara en bra kund.

E-post

När du väl har någons e-postadress kan de börja ta emot ditt företags reklammeddelanden och erbjudanden. Dessa e-postmeddelanden kan innehålla saker som bloggar, videor eller till och med branschinformation som kommer att vara användbar för mottagarna. Nyckeln till e-postmarknadsföring är att vara hjälpsam snarare än att bara översvämma sin inkorg med en överväldigande mängd information. Fokusera på att ge verkligt värde genom innehåll som bygger förtroende och får dem att köpa mer in i din produkt eller tjänst och varumärke som helhet.

Form

Formulär fungerar på samma sätt i alla livscykelstadier, men när någon redan har skickat in ett formulär kan du be om ny information som hjälper dig att kvalificera leadet. Om en potentiell kund finns på din webbplats och fyller i ett andra formulär, överväg att fråga dem om deras bransch eller företagsstorlek. Den typen av information kan användas för att hjälpa dig att avgöra om de är rätt typ av person eller företag som ska gå vidare till MQL-stadiet.

MQL

MQLs är leads som har visat ett större intresse och som definitivt passar ditt företag.

När du har fostrat en lead till att bli en MQL, är målet att få dem att vidta en åtgärd, som att boka ett möte eller begära en demo, som indikerar att de är redo att starta en konversation med försäljning. Tänk på att många av taktikerna ovan också gäller under detta skede, inklusive uppmaningar, formulär och innehållsstrategi.

Konversationsmarknadsföring

Chatbots kan vara bra f√∂r att f√• potentiella kunder att boka m√∂ten med s√§ljare. √Ėverv√§g att distribuera bots p√• sidor med h√∂g avsikt, som dina pris- eller l√∂sningssidor. Ofta √§r anv√§ndare som √§r k√§nda och som ser din priss√§ttning villiga att boka ett m√∂te eller omdirigeras till f√∂rs√§ljning direkt p√• livechatt.

E-postvård

N√§r du vet att n√•gon passar ditt f√∂retag och du f√∂rs√∂ker f√• dem att boka ett m√∂te med f√∂rs√§ljning, kan e-postv√•rdsstrategier vara till stor hj√§lp f√∂r att v√§rma upp en lead. Du kan skapa automatiska e-postkampanjer som erbjuder v√§rdefullt inneh√•ll till anv√§ndare n√§r de har laddat ner ett visst inneh√•ll f√∂r att ge dem det n√§st b√§sta inneh√•llet i inkorgen. N√§r de g√•r vidare genom ditt utsedda “v√•rdsp√•r” kan det sista erbjudandet vara en bed√∂mning eller demonstrationsl√§nk som g√∂r att du kan registrera dem i en f√∂rs√§ljningsprocess.

SQL/Möjlighet

När en prospekt bokar (eller för vissa företag deltar) i ett möte är de en SQL. För att bli en möjlighet måste de visa att de är villiga att gå vidare i köpprocessen.

En möjlighet uppstår när det finns enighet från både försäljning och utsikter att företagets erbjudande är en realistisk lösning för prospekten och att det finns en verklig potential för en försäljning eller partnerskap.

√Ąven om dessa stadier √§r olika, har de liknande steg n√§r det g√§ller upps√∂kande och taktik.

E-poststrategi

I det här skedet av tratten bör den uppsökande kontakten som detta företag får vara mycket personlig och kommer från försäljning. Dessa e-postmeddelanden kommer att vara extremt välskrivna och i linje med den potentiella kundens behov, önskemål och situation vid tillfället.

Utöver de försäljnings-e-postmeddelanden de får, kan potentiella kunder också samtidigt ta emot marknadsförings-e-postmeddelanden. Dessa e-postmeddelanden kommer att fortsätta bygga förtroende och visa sig vara en giltig resurs. Fallstudier är också en utmärkt resurs att marknadsföra via e-post när du befinner dig i SQL- eller Opportunity-stadiet eftersom de kan fungera som ett bra förtroendemärke under försäljningsprocessen.

Se bara till att det finns en anpassning mellan din försäljningsuppsökande och din marknadsföringsstrategi under SQL- och Opportunity-faserna för att vara säker på att du inte skickar blandade budskap eller hindrar deras upplevelse.

Personlig video

Att utnyttja video i marknadsförings- och försäljningsprocessen kommer att hjälpa ditt företag att erbjuda en mer personlig koppling till dina potentiella kunder.

Ur ett försäljningsperspektiv är att ta sig tid att skicka anpassade videor till potentiella kunder baserat på innehållet de engagerar sig i eller som svar på deras unika utmaningar ett bra, högtrycksfullt sätt att visa hur investerad du är i att bygga en relation.

I det här skedet kan sändning av video skapa en mer mänsklig relation med dina framtidsutsikter och öka engagemanget, vilket i slutändan leder till slutna vinning.

Kund

När du väl har flyttat ner någon i tratten och de blir kund, betyder det inte att de inte längre spelar någon roll när det gäller strategi och uppsökande verksamhet. Dina kunder är din största möjlighet till tillväxt och att hålla dem glada och engagerade är nyckeln till att få dem att förnya och expandera med din produkt eller tjänst.

Kundfeedbackundersökningar

Att tillhandahålla ett systematiskt sätt för kunder att ge feedback på din produkt, tjänst eller företag som helhet är ett bra sätt att inte bara förstå var det finns möjligheter till förbättringar utan också att hålla igång tvåvägskommunikationen.

E-post

E-post kommer att vara ett av dina enklaste och mest effektiva sätt att hålla kunderna engagerade i ditt varumärke och företaget som helhet. Ett nyhetsbrev är en bra resurs för att marknadsföra relevant innehåll, branschinformation och alla kommande webbseminarier eller uppdateringar de borde känna till.

När det gäller e-postmeddelanden från kunders marknadsföring kontra din allmänna e-postkampanj, vill du vara säker på att segmentera när du kan. Dina kunder är redan köpta till din produkt eller tjänst, så innehållet och informationen de får bör vara inriktade på att hjälpa dem att få ännu mer värde av det. Se bara till att utesluta dina kunder från all försäljningsliknande marknadsförings- eller introduktionsinformation för att hålla relationen med kunderna stark och utvecklas.

Sociala media

Sociala plattformar är ett utmärkt sätt att bygga varumärkeslojalitet och medvetenhet, och dina kunder är dina största förespråkare. Att tillhandahålla ett utrymme där de kan få svar om din produkt eller tjänst genom dig eller andra som är likadana är också ett bra sätt att använda socialt för att engagera kunder.

Takeaway

Livscykelmarknadsföring är inte de senaste nyheterna, det är bara ett mer raffinerat sätt att bryta ner hur du interagerar och engagerar dig med potentiella kunder på olika punkter i deras resa för att skapa resultat.

Nyckeln till all taktik i den här listan är att förbli medveten om vad den potentiella kunden behöver vid den tidpunkten och vara säker på att du verkligen sätter dem och deras behov först så att du kan ge dem rätt information vid rätt tidpunkt.

0 Shares