Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Liveurope-studien uppskattar en minskning med 47 % av unga musiker som turnerar i Europa

En nyligen publicerad studie visar att antalet nya artister som turnerar i Europa har sjunkit med 47 % år för år

PR-initiativet Liveurope, som är partifinansierat av EU:s Creative Europe-program, presenterade nyligen en talande projektion i en detaljtung analys. Enligt rapporten sjönk det genomsnittliga antalet konserter som stöddes av Liveurope med nya artister från 36 förra säsongen till 18 år 2020. Detta påverkar var och en av enheternas 15 medlemsställen som Liveurope tillhandahåller betalningar till när arenor bokar nya akter från olika europeiska länder .

Det genomsnittliga antalet övergripande shower på varje sponsrad plats minskade från 36-22, avsevärt lägre än säsongerna 2018-2019 och 2019-2020. Det totala antalet spelningar minskade avsevärt jämfört med tidigare nämnda säsonger, från 505 till 276. Som avslutning på sin studie föreslog Liveurope ökad finansiering i framtida EU-budgetar, på grund av den ekonomiska risken med att boka talanger från hela Europa kan visa sig vara svårt i världen efter covid.

I ett bredare perspektiv kommer störningarna och osäkerheten i musikbranschen (liksom efterföljande nedstängningar) sannolikt att avskräcka nya artister från att satsa på karriärer. Faktum är att en nyligen genomförd undersökning visade att 64 % av de brittiska musikerna övervägde att sluta permanent i branschen. För att lägga till detta fann en studie som släpptes i oktober att 55 % av de brittiska musikerna inte tjänade några pengar på musik, mestadels på grund av kraven på social distans och förbud mot stora sammankomster.

Men det finns ljus i slutet av tunneln, Pfizer-vaccinet som har rullats ut denna månad i Storbritannien är början på slutet. Livet kommer utan tvekan inte att återgå till det normala när som helst snart, men vi närmar oss en återgång till livemusik i Europa. Globalt är en annan historia eftersom USA verkar gå i spiral. Australien och Nya Zeeland verkar ha situationen under kontroll. Faktiskt rockjättar Pistoler och rosor har bokat en Oceanien-turné i november 2021, med stopp i Australien och Nya Zeeland.