Livet efter Mobilegeddon: Båda sidorna av Google Mobile Update

0 Shares

Den 21 april 2015 släppte Google en ny variant av deras sökalgoritm som lägger större vikt vid mobilanpassad surfning på webben. Under den här nya uppdateringen fick webbplatsägare att förvänta sig förändringar – antingen bra eller dåliga – baserat på deras webbsidas mobilformatering. Summan av det hela är att om du inte har en webbplats som är optimerad för mobilvänlig surfning, kommer du definitivt att sjunka i mobilsökningsrankingen.

Några punkter att tänka på när du överväger Googles mobiluppdatering:

  • Algoritmuppdateringen påverkar endast mobilsökningsrankningar, inte sökningar som görs via en stationär dator eller surfplatta
  • Rankning gäller på sidnivå i motsats till domännivå, så om du har ett par sidor som inte är mobilvänliga kommer detta inte att påverka resten av dina sidor
  • Om dina sidor inte är mobilvänliga betyder det inte att du inte kommer att dyka upp i mobila sökresultat, mobilvänlighet är bara en av hundratals rankningsfaktorer som utgör Googles sökalgoritm

Så nu när allt är sagt och gjort, vad var den verkliga effekten av Googles mobiluppdatering? Låt oss ta en titt på historien om…

… en sida som INTE ÄR mobilanpassad

Andelen trafik som besökte webbplatsen nedan från tidsramen 30 mars till 12 maj 2015 från mobil var 13,61 %. På grund av detta kan en stor nedgång i organisk trafik från mobilen ha potential att skapa en ganska stor påverkan på den här webbplatsens trafik. Ta en titt på hur den här webbplatsen påverkades av Googles Mobilegeddon-uppdatering.

Föruppdatering: 30 mars – 20 april 2015

Sessioner från Google Sök: 882

Procent nya sessioner: 68,25

Nya användare från Google: 602

I skärmbilden nedan kan du ta en titt på hur den totala organiska söktrafiken påverkades, inklusive tittare på datorer och surfplattor:

mobilegeddon-1.png

Efteruppdatering: 21 april – 12 maj 2015

Sessioner från Google Sök: 752

Procent nya sessioner: 69,55

Nya användare från Google: 523

Bilden ovan representerar all trafik som påverkas (dator, surfplatta, mobil) under denna tidsram. Ta en titt nedan på hur mobilspecifika trafiksessioner, % nya sessioner och nya användare ändrades efter Mobilegeddon-uppdateringen.

trafik-uppdateringar-från-mobilegeddon

Så verkligen inte för mycket förändring på den icke-mobilvänliga fronten. Google släppte ett uttalande att lanseringen var helt live den 24 april, och när man tittade på grafen var det här den mest märkbara avvikelsen började äga rum.

Eftersom det här är en mindre sajt gjorde naturligtvis förändringsprocenten ingen stor inverkan trafikmässigt; men när man översätter data baserat på procentandelen förlorad, kan större webbplatser se en ganska betydande nedgång i antalet efter uppdateringen.

Vid det här laget kan du behöva överväga följderna av att förbli ovänliga mot mobiltittare. Om du har en stor tittarsiffra från mobilen kan det till och med vara mer värdefullt att investera i att optimera din sajt för mobilen. Lyckligtvis är Googles uppdatering rullande så att du inte behöver vänta på en manuell uppdatering för att starta om din ranking efter att ha gjort bytet.

… en sida som ÄR mobilanpassad

Andelen trafik till webbplatsen nedan mellan 30 mars och 12 maj 2015 från mobil var 9,9 %. Även om detta är en lägre andel än många webbplatser, trendar denna siffra upp i en ganska snabb takt.

Föruppdatering: 30 mars – 20 april 2015

Sessioner från Google Sök: 3,836

Procent nya sessioner: 70,07

Nya användare från Google: 3 033

Efter uppdateringen har den här webbplatsen upplevt en hög procentuell tillväxt i det organiska sökutrymmet. Ta en titt på trenden för övergripande söktrafik inklusive mobil, dator och surfplatta.

mobilegeddon-3.png

Efteruppdatering: 21 april – 12 maj 2015

Sessioner från Google Sök: 4,204

Procent nya sessioner: 79,02

Nya användare från Google: 3,322

mobilegeddon-4.png

Som du kan se från ovanstående skärmgrepp har den organiska trafiken ökat avsevärt. Ta en titt på resultaten från mobilspecifika sessioner, % nya sessioner och nya användare nedan:

mobilvänliga-mobilegeddon-förändringar

I allmänhet ser förändringen efter uppdateringen för en webbplats som är mobilvänlig ut ganska bra ut.

På baksidan av Mobilegeddon skulle Mobilegetting… bada-bing!

För dem som har optimerat sina webbplatser före denna senaste uppdatering, trendar trafikförbättringar faktiskt högre än någon nedgång för webbplatser som inte är mobilanpassade. Kolla in det här diagrammet från Searchmetrics – den största förlusten registrerades som 27% medan den största vinsten var över 400%!

Vad detta visar är att webbansvariga är mer benägna att dra nytta av den här uppdateringen med en mobilvänlig webbplats än att de förlorar på att inte ha en mobilvänlig webbplats. Faktum är att det hänger fler sajter runt om på webben som inte är mobilvänliga än det är mobilvänliga.

Moralen i denna mobila saga

Om din webbplats inte är optimerad från mobilen är det faktiskt inte världens undergång som namnet antyder. I kombination med hundratals andra rankningsfaktorer är det viktigt att ha en mobilanpassad sajt, men det är inte slutresultatet.

Eftersom fler och fler människor anpassar sig till mobilt tittare, rekommenderar jag starkt att du arbetar för att göra din webbplats mobilvänlig. Precis som att optimera din webbplats för sökning på andra sätt, att bygga en grund med hjälp av bästa praxis kan bara hjälpa din webbplats i det långa loppet och ge dina tittare en bättre användarupplevelse.

0 Shares