Linksys MX5300 (MX10 Velop AX) recension: Mesh Gone Wi-Fi 6 för ett pris

0 Shares

Belkins senaste Linksys MX10 Velop AX mesh-system (modell MX10600), som består av två Linksys MX5300-routrar, påminner mig om Asus RT-AX92U. Båda är okonventionella Wi-Fi 6-lösningar.

Men även om Asus var lite problematisk och buggig i mina tester, visade sig MX10 vara en solid presterande, även vid dess standardinställningar. Det erbjuder utmärkt verklig upplevelse och kräver minimal ansträngning från användarens sida.

Ändå är Linksys MX10 Velop AX långt ifrån perfekt. Eftersom systemet bara har Gigabit-nätportar och saknar stöd för 160 MHz, är systemet inte redo för multi-gig-eran. Dessutom, för $400 per enkel router eller $600 (eller mer) för ett 2-pack, är det alldeles för dyrt med tanke på dess blygsamma specifikationer.

Men för dem med en sub-gigabit internetanslutning och lite pengar att bränna, kommer detta nya mesh-system säkerligen att leverera. Det är lätt det bästa bland Linksys Velop-familjen hittills.

Linksys MX5300 MX5 Box

Linksys MX5300: Vad är det med namnen?

Är det Velop MX5300, MX5 eller MX10? Om du är förvirrad angående den nya Linksys Wi-Fi 6 Velop-hårdvaran är det två av oss, så här är det för att klargöra vilken som är vilken.

Belkin har Linksys MX10 Velop AX Whole Home Wi-Fi 6 System, som inkluderar två identiska hårdvaruenheter, var och en är en MX5-router (modell MX5300). Detta 2-pack set är vad jag använde för denna recension.

Företaget säljer också MX5 själv och kallar den Linksys MX5 Velop AX Whole Home Wi-Fi 6 System. Det är där det blir förvirrande eftersom Velop MX5300 är en enda router, så det är inte ett system.

Kort sagt är Linksys MX10 Velop AX (modell MX10600) ett Wi-Fi-system som inkluderar två Linksys MX5 Velop AX eller MX5300 routrar. Så MX5, MX5300, MX10600 och MX10 hänvisar alla till samma hårdvara. Det handlar bara om en eller två enheter.

Och oavsett vilken du får, för det mesta kommer du bara att hantera en Linksys MX5-router. Det beror på att satellitenheterna i ett nät automatiskt replikerar inställningen för den primära routern.

Linksys App

Linksys MX5300: En intressant Wi-Fi 6-router

Linksys MX5300 är en rektangellåda – som är 9,6 tum (24,38 cm) hög och 4,5 tum (11,43 cm) bred – som smalnar av något mot toppen. Med en vikt på 3,5 lbs (1,59 kg) har den en bra tyngd och kommer inte att välta lätt. Och det är bra eftersom du inte kan montera den.

Routern är förmodligen den största av all Velop-hårdvara jag har arbetat med – inklusive Velop Dual-Band, Velop Plug-in och originalet Velop – men betydligt mer kompakt än dess Wi-Fi 6-rivaler, nämligen Netgear RBK852 eller Arris SURFboard mAX.

Linksys MX5300: Hårdvaruspecifikationer

Fullständiga namn Linksys MX5 Velop AX5300 MU-MIMO Tri-Band Gigabit Router
Modell Linksys MX5300
Mesh-tillgänglighet Linksys MX10 Velop AX (2-pack)
Mått 4,5 x 4,5 x 9,6 tum (11,43 x 11,43 x 24,38 cm)
Vikt 3,5 lbs (1,59 kg)
5GHz-1 Wi-Fi-specifikationer 4×4 Wi-Fi 6: upp till 2404 Mbps
5GHz-2 Wi-Fi-specifikationer 4 x 4 Wi-Fi 5: upp till 1733 Mbps
2,4 GHz Wi-Fi-specifikationer 4×4 Wi-Fi 6: upp till 1147 Mbps
Mesh Backhaul Band Dynamisk
Wired Backhaul Support Ja
Kanalbredd stöds 20MHz, 40MHz, 80MHz
Bakåtkompatibilitet 802.11ac/n/g/a/b
Wi-Fi-säkerhet WPA2, WPA2/WPA3 blandat läge
Mobil app Linksys
Användargränssnitt för webben Ja (omfattande)
AP-läge (brygga). Ja
USB uttag 1x USB 3.2 Gen 1
Nätverksportar 4 x Gigabit LAN-portar, 1 x Gigabit WAN-port
Länkaggregation Nej
Multi-Gig Port Ingen
Dubbel-WAN Nej
Process kraft 2,2 GHz fyrkärnig processor, 512 MB flash, 1 GB RAM

Tri-band med dynamisk backhaul

På insidan är Linksys MX5300 en udda tri-band router. Den har ett dubbelband 2×2 Wi-Fi 6 specifikationer och ett tredje 4×4 Wi-Fi 5-band. Om du undrar vilket av 5GHz-märkena som fungerar som backhaul i en mesh-inställning, kommer du att bli förvånad över att lära dig detta: båda gör det.

Det stämmer, och det verkar ganska genialiskt. Belkin berättade för mig att Linksys MX5 använder något av sina 5GHz-band som backhaul vid en given tidpunkt. Det är en proprietär teknologi som Belkin kallar dynamisk backhaul i motsats till dedikerad backhaul.

Som ett resultat kommer användare att ha tillgång till alla tre banden (2,4GHz, 5GHz, 5GHz-2), även om 5GHz-signalerna kan komma från olika band av olika hårdvaruenheter. Så en klient kan få 5GHz-1-signaler från en nod och en annan klient får 5GHz-2-signaler från en annan.

Med tanke på att routern inte stöder 160 MHz kanalbandbredden — följaktligen har dess Wi-Fi 6-band en takhastighet på 1,2 Gbps, jämfört med 1,73 Gbps i dess Wi-Fi 5-band — spelar det ingen större roll vilken av 5GHz-bandet fungerar i alla fall som backhaul.

Inget stöd för flera spelningar med en obekvämt placerad men ändå mångsidig USB-port

Linksys MX5300 har den vanliga Gigabit WAN-porten och fyra Gigabit LAN-portar, staplade vertikalt på ena sidan av routern.

Den har ingen multi-gig-port, vilket är lite nedslående. Det är dock ingen stor affär, med tanke på dess Wi-Fi 6 caps på 1,2 Gbps i alla fall, eller runt 1 Gbps efter omkostnader.

Routern har heller ingen Dual-WAN eller Link Aggregation. Men den har en USB 3.2 Gen 1-port placerad ovanpå nätverksportarna.

Linksys Velop MX5-portar

Du kan bara använda en lagringsenhet med den här USB-porten, och för det tycker jag att placeringen är lite problematisk. När jag kopplade in en bärbar dator, hindrade nu USB-kabeln åtkomsten till nätverksporten. Det skulle vara mycket bättre om USB-porten var nära basen på routern.

I mina tester kände Linksys MX10-routrarna inte igen min SanDisk Extreme Portable Drive första gången. Jag var tvungen att formatera om den med samma NTFS-filsystem innan det fungerade. Så det var lite av en hicka.

På uppsidan fungerade enheten med USB-porten på både routern och satelliten, och jag fick lika snabb prestanda i båda fallen.

Förresten, Linksys MX5300-stöden hade enheter formaterade i NTFS, FAT32 eller HFS+. Se till att du använder en av dessa innan du ansluter den – routern har ingen formateringsfunktion.

Mobilapp krävs för installation trots det fullständiga webbgränssnittet

Linksys MX5300 har ett komplett webbanvändargränssnitt. Du kan dock inte använda den för den första installationen. För det måste du använda Linksys mobilapp.

För att använda appen måste du registrera ett konto hos Linksys och logga in. Och det betyder att du måste ha en live-anslutning till Internet under installationsprocessen. I gengäld kommer du att kunna använda appen för att hantera ditt hemnätverk när du är ute och går.

Den här typen av leverantörsansluten hantering kan dock orsaka sekretessproblem eftersom routern ansluter till Linksys hela tiden. Så det är lite tråkigt att Belkin tvingar användare att använda appen för att ställa in Linksys MX5300 trots webbgränssnittets tillgänglighet.

Linksys Velop MX5 Botten

Inte desto mindre var installationsprocessen snabb. Routern har en standard Wi-Fi-nätverksinformation tryckt på undersidan, som du kan använda för att koppla upp den med mobilappen. Sedan kommer appen att leda dig genom stegen för att konfigurera Wi-Fi-nätverket, inklusive att lägga till fler Velop-enheter för att bilda ett nät.

Efter installationsprocessen är routerns webbgränssnitt nu tillgängligt via standard IP-adressen, som är 192.168.1.1, och du kan hantera ditt nätverk på standard sätt.

Den bekant blygsamma funktionsuppsättningen

Trots att det är den senaste Velop, har Linksys MX5300, för det mesta, samma funktioner som Velop Dual-Band.

Framför allt finns det en speciell QoS-funktion som heter Device Prioritering. Det är ganska enkelt. Dra och släpp upp till tre anslutna enheter till den prioriterade listan och de kommer att komma på snabbbanan till Internet. Med andra ord kommer resten av nätverket att få den överblivna bandbredden efter dessa tre.

Den andra stora funktionen är föräldrakontroll. Återigen, det är också enkelt. Du kan blockera internetåtkomst eller filtrera specifika webbplatser från vissa klienter när som helst eller baserat på ett schema. Det finns inget fancy, men det får jobbet gjort.

Utöver det kan du även programmera nätverket med standardinställningar, som portvidarebefordran, IP-reservation, dynamisk DNS och så vidare. Men det finns ingen mer avancerad funktion, som möjligheten att fungera som en VPN-server eller onlineskydd.

Routern har även spartanska Wi-Fi-inställningar. Förutom att använda alla band som ett enda nätverk (SmartConnect) eller välja ett separat SSID för vart och ett av dem, finns det inget annat du kan anpassa.

Linksys MX5 UI

Så jämfört med Wi-Fi 6-system från Asus, eller Netgear, eller till och med AmpliFi Alien Kit, är Linksys MX10 ganska efter när det gäller funktioner.

Linksys Velop MX5300: Detaljer 2-pack foton

Linksys Velop MX10 1


Linksys MX10 fram


Linksys Velop MX10 Topp


Linksys MX5 undersida 1


Linksys MX10 Baksida


Linksys MX5300: Pålitlig 2-pack mesh-prestanda

Jag testade Linksys MX10 både som ett mesh-system och en router, och det fungerade bra för en Wi-Fi 6-lösning med blygsamma specifikationer och ingen multi-gig-port, det vill säga.

Linksys MX5300 routerprestanda

Som en router hade mina 4×4 Wi-Fi 5-klienter de bästa hastigheterna i närområdestest, och registrerade den ihållande hastigheten på mer än 875 Mbps. Vid långdistanstestet hade mina 3×3 Wi-Fi 5-klienter nu i genomsnitt nästan 520 Mbps.

För Wi-Fi 6 fick 2×2-testklienten de bibehållna hastigheterna på nästan 810 Mbps och nästan 710 Mbps på nära och lång räckvidd, respektive. Det fanns inte de snabbaste men ganska nära att maxa en Gigabit-anslutning.

Linksys MX5300 2 4GHz prestanda

På 2,4 GHz, som jag bara testade när Linksys MX5300 fungerar som en fristående router, var prestandan liknande den för andra Wi-Fi 6-routrar. Det var något anmärkningsvärt. Generellt sett kan du räkna med att den levererar en typisk internetanslutning i sin helhet.

Som ett mesh-system gick Linksys MX10 också bra. Jag noterade att det verkar som om systemet använde 4×4 Wi-Fi 5-bandet som sin backhaul eftersom jag kunde ansluta till både routern och satellitenheten med Wi-Fi 6 samtidigt.

Linksys MX5300 satellitprestanda

Och det fanns tecken på signalförlust. Mina testklienter, av både Wi-Fi 5 och Wi-Fi 6, hade ihållande hastigheter lägre än när de anslöts direkt till routerenheten. Men de var fortfarande ganska snabba, allt från nästan 390 Mbps till cirka 650 Mbps.

Linksys MX10:s täckning var också ganska bra, men inte den bästa jag har sett. Det beror förstås på hur snabbt du vill att ditt nätverk ska vara.

Som sagt, med två enheter, i mina tester, kan systemet hantera cirka 4500 ft² (418 m²) bostadsyta med anslutningshastigheter på cirka 200 Mbps eller snabbare. Din upplevelse kommer säkert att variera.

Wi Fi-inställning

Systemet hade också bra signalöverföring. Enheter flyttade automatiskt från en enhet till en annan när jag strövade runt på min plats.

Gigabit-klass NAS-hastigheter

Linksys MX10 gjorde det bra i mina tester när jag var värd för en extern enhet som lagringsutrymme. Jag testade den genom att använda SanDisk Extreme Portable-enheten med routerenhetens USB-port.

Via en Gigabit-anslutning registrerades kopieringshastigheten på mer än 111 megabyte per sekund för både skrivning och läsning. Det är ungefär så snabbt som möjligt innan en 1Gbps-anslutning.

Linksys MX5300 NAS prestandadiagram

Jag försökte också koppla in min bärbara testenhet till satellitenhetens USB-port, och i det här fallet fick systemet bara något långsammare, runt 100 MB/s. Ändå var det ganska imponerande.

Det är viktigt att notera att routerns NAS-funktioner inte kräver det gamla SMBv1-protokollet för att fungera. Den stöder en nyare och säkrare version av det populära nätverkskommunikationsprotokollet för delad filåtkomst.

Som sagt, om du vill ha en enkel lösning för lagringsdelning — du kan inte göra något annat med USB-porten — kommer Linksys MX5 att få jobbet gjort.

Slutsats

Linksys MX10 Velop AX är säkerligen inte det snabbaste Wi-Fi 6 mesh-systemet på marknaden. Det är inte heller det mest prisvärda, och det är inte heller ett med de bästa funktionerna. Så det är absolut inget måste. Som router har Linksys MX5-enheten inte heller något som sticker ut.

Men om du letar efter ett system eller en fristående router som ger dig sinnesfrid – den tillförlitlighet och prestanda du kan lita på – är den nya Velop-hårdvaran värd att överväga. Om du har haft erfarenhet av tidigare Linksys mesh-hårdvara, kom ihåg att Linksys MX10 är den bästa i sitt slag.

Oavsett om allt det är värt det galet dyra priset eller inte, det är ditt samtal. Men det skadar aldrig att vänta tills du får ett avtal om det.

0 Shares