Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

LG GSA-4120B: High Speed ​​Multi-format Champion

Introduktion och konstruktion

Även med stöd av enorma tillverkare som Hitachi och LG, kom DVD-RAM-formatet aldrig riktigt igång på detaljhandelsmarknaden. Bara fram till för några månader sedan behövde du en separat DVD-RAM-brännare för att skriva data. LG var först med att ta tag i uppgiften att skapa en sann, universell DVD-brännare med hjälp av chipset designade från grunden. Idag tar vi en titt på deras andra generationens “Super Multi”-drivenhet och ser om den verkligen kan ta värmen mot beprövade brännare som redan finns på marknaden.

GSA-4120B kommer med ganska bra dokumentation i både pappers- och elektronisk form. Vi var nöjda med detaljnivån i manualen. Programvarupaketet var dock bara medelmåttigt. Inkluderade var PowerDVD, PowerProducer Gold, Nero Express och InCD. Det här är bra startprogramvarupaket, men en enhet av denna kaliber borde verkligen paketera den fullständiga versionen av Nero. Inget media medföljde enheten.

Klicka för att förstora.

Nedan finns en snabb översikt över specifikationer på enheten:

LG GSA-4120B DVD-/+R-enhet
Gränssnitt PATA
CD-skrivhastighet 40X, 32X, 24X (Z-CLV)
16X, 12X, 8X, 4X (CLV)
CD-omskrivningshastighet 24X (Z-CLV)
16X, 12X, 8X, 4X (CLV)
CD-läshastighet 40X Max (CAV)
DVD-R-skrivhastighet 8X (Z-CLV)
4X, 2X (CLV)
DVD-RW-omskrivningshastighet 4X, 2X, 1X (CLV)
DVD+R-skrivhastighet 12X, 8X (Z-CLV)
4X, 2X (CLV)
DVD+RW-omskrivningshastighet 4X, 2,4X (CLV)
DVD-RAM-skrivhastighet 5X (CLV)
DVD-läshastighet 16X Max (CAV)
Lägen som stöds DAO / DAO-RAW 16 & 96
TAO
SAO / SAO 16 & 96
Paketskrivning
Multi-session
Format som stöds DVD+R (DAO, inkrementell, seq)
DVD+RW (slumpmässigt)
DVD-R (DAO, inkrementell, seq)
DVD-RW (begränsad överskrivning)

CD-R, CD-RW, CD-ROM, CD-DA,
Mixed Mode, CD Extra
Foto-cd, cd-text, startbar cd, UDF

Åtkomsttid CD: 135ms
DVD: 155ms
Buffert 2 MB

De flesta specifikationerna på GSA-4120B liknar den för Plextor 708A, vår tidigare mästare för DVD-inspelning. Plextor 712A kunde höja ribban för alla dessa specifikationer utom DVD-dual layer och DVD-RAM-inspelning. Men tillägget av dessa två bränntyper är betydande fördelar jämfört med alla Plextor-brännare.

DVD Dual Layer (DVD DL) är något som leverantörer och slutanvändare har pratat om under en lång tid nu. Tyvärr har media fortfarande inte nått mainstream. Vi hör från utvalda leverantörer att en och annan skiva eller två kommer att sälja för uppemot $5, men under tiden måste vi sitta och vänta på att Verbatim och Ritek ska låta deras media sakta sippra ner till slutanvändarna.

Konstigt nog identifierar Nero och DVD Info Pro GSA-4120B som endast kapabel till 4X DVD-RAM-bränning (lådan annonserar 5X). Eftersom vi inte har 5X DVD-RAM-media och inte heller ingick i enheten, får vi helt enkelt ta LGs ord för det tills pålitlig 5X-media blir tillgänglig.

Klicka för att förstora.

Klicka för att förstora.

Tyvärr använder inte enheten ett chipset som vi är särskilt bekanta med. Den tidigare LG GSA-4081B använde en anpassad chipset som var löst baserad på NEC- och Hitachi-komponenter. Mer än troligt är GSA-4120B fortfarande baserad på en Hitachi-kretsuppsättning, eftersom hårddisklocket tydligt anger “Designed by Hitachi-LG Data Storage Inc”.

Klicka för att förstora.

Det finns inga officiella boktyp inställningsmöjligheter för denna enhet. Det finns flera inofficiella firmware som bränner skivorna med en DVD-ROM-boktyp, men vi kommer bara att fokusera på detaljhandelns firmware i denna recension.