Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Led Zeppelin är säkra från upphovsrättsintrång i Stairway to Heaven tack vare “musiklagen före 1976”

Led Zeppelin har vunnit ett mål mot dem (igen) som hävdar att de stal delar av deras enorma låt Stairway to Heaven från en annan tack vare en konkret upphovsrättslag för äldre inspelningar.

Tidigare under decenniet ställdes Led Zeppelin inför rätta av låtskrivaren Randy Wolfe över en av deras mest kända låtar. Randy påstod att det brittiska bandet hade hört hans band Spirits låt ‘Taurus’ innan han skrev ‘Stairway to Heaven’ och tog element från den.

Rättsfallet drog initialt slutsatsen att bandet inte hade gjort intrång i Spirits låt och beslutade att det skulle avslutas 2016. Randy var dock inte nöjd, och kritiserade uttryckligen domarens tillvägagångssätt och hans vägran att spela båda låtarna i rätten som bevis.

Efter juryns avslag på anspråket försökte den 9:e US Circuit Court of Appeals att överklaga fallet 2018. De höll med Randy om att domaren hade gjort för många fel i fallet.

Överklagandet beslutades slutligen på måndagen när 11 domare beslutade att ‘Stairway to Heaven’ inte gjorde intrång i Taurus upphovsrätt. Kretsdomaren Margaret McKeown sa om domen: “Detta fall övervägdes noggrant av distriktsdomstolen och juryn.

“Rättegången och överklagandeprocessen har varit en lång klättring uppför Stairway to Heaven,” sa hon. Om du lyssnar på båda låtarna är det lätt att se var påståendet kommer ifrån, speciellt med tanke på båda bandens närhet vid tillfället och utgivningarna av varje skiva.

Led Zeppelin skyddades av en lag som föreskriver att upphovsrättsintrång för musik före 1976 endast är tillämplig om det finns noter för originalverket och det är daterat och registrerat hos US Copyright Office.