Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

LCD-skärm, RGB… är detta "skitsnack" som gör grafikkort dyrare?

När jag började komma in i hårdvaruvärlden hade grafikkort i bästa fall en kylfläns med en enda plats med två fläktar. Nu har vi kylare med tre eller fyra PCI-platser med tre fläktar eller till och med vissa modeller med fyra. Jag minns till och med min Gigabyte GTX 770 Windforce3X med blå lysdioder det var roligt och nu måste du ha solglasögon för att titta på grafikkortet.

gör grafikkort dyrare

Snälla, grafikkortstillverkare, sluta lägga till saker till dem

Utan tvekan produkten för vilken åren går som värst är grafikkort . Du har avsevärt ökat deras volym och, följaktligen, deras vikt. Det är sant att denna ökning innebär mer kraft, var försiktig, även utan så mycket kraft och med bättre speloptimeringar skulle vi kunna leva.

Redan, grafikkort har blivit en lyxvara , med orealistiska priser. Men det är att problemet accentueras med tilläggen av anpassningar av tillverkarna av grafikkort. Genom att göra attraktiva produkter, vad som uppnås är att göra slutprodukten dyrare och dyrare, gör den otillgänglig för många användare.

RTX 3090

Vi började med lite RGB och nu mängden RGB på ett grafikkort är häpnadsväckande . Senare, vissa modeller eftersom de har stora kylflänsar, började lägga till bakplattan . Detta element var designat för att förhindra att grafikkortet böjs och förbättra kylningen, något orealistiskt, eftersom den som lider mest av vikten är PCIe-porten. I slutändan är det väldigt sällan man ser ett grafikkort utan detta element.

Extravagansen som kommer är LCD-skärmar integrerade i grafikkortet . Om jag minns rätt så var den första som implementerade det KFA2 (Galax) på GTX 1080 Ti HoF. Det var alltså en enkel digital display utan färg som visade frekvensen och temperaturen (och lite annat tror jag). Nu läggs LCD-skärmar till som tillåter anpassning och tusen fler berättelser, för vad?

En hel uppsättning element som bara tjänar till att göra dyrare, redan i sig (förlåt om jag upprepar mig) dyra grafikkort. Som jag har sett tidigare, det som börjar för mycket avancerade modeller slutar med att expandera till high-end och mellanklass.

kfa2 gtx 1080 ti hof

Om du är fattig, spela på konsoler eller i molnet

Jag tror att vi måste börja reflektera djupt över vart vi rör oss. Det är inte vettigt att grafikkort på nybörjarnivå har ett pris på minst 300 euro. Det börjar se ut som ett sätt att utesluta vissa användare från PC-spelsegmentet och skicka dem att spela på konsoler eller i molnet.

Jag gillar att spela på PC, den senaste konsolen jag hade var den första PlayStation och sedan dess har jag bara spelat på PC. Men jag känner att vi går till en marknad där om man inte har 2000-3000 euro för att sätta upp en speldator så har man ingen plats. De kastar dig huvudstupa in på att köpa en PS5 eller Xbox Series X eller använda tjänster som GeForce Now.

Jag vill för övrigt att jag inte har något emot konsoler och de som spelar på dem, det är lika lagligt som att spela på PC. Alla har sina preferenser och jag förstår den som säger att de spelar på en konsol eftersom de inte har råd att spendera en förmögenhet på en dator för att spela ett anständigt spel.