Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Låt oss prata 64-bitars

När AMD hajpade x86-64 och Hammer “senare i år” jagade jag ständigt Intel efter deras tankar om chippet och AMD:s strategi. Det var det absolut svåraste jobbet att försöka få ett rakt svar från Intel, även från de personer som vanligtvis hade gett mig information på ett mer rakt sätt. Det kom till den punkt där varje gång jag träffade en ny högnivå Intel-anställd, var 64-bitarsfrågan på min lista över saker att ställa. Jag har frågat Intel PR, jag har frågat Bill Siu och jag har frågat Pat Gelsinger.

Intels PR-svar är vanligtvis inte så användbart, men både Bill och Pat gav mig samma typ av svar: om och när det är vettigt kommer 64-bitarsdesigner att göras tillgängliga för skrivbordet.

Jag tror inte att någon på Intel kommer att hävda att det så småningom kommer att vara vettigt, så “om”-delen är lätt att besvara – vad som dock är oklart är den andra delen av uttalandet: när.

Hade det inte varit för AMD så skulle “när” vara minst 2 – 3 år från nu. AMD har fått uppmärksamhet av Microsoft och jag skulle inte förvänta mig att MS skulle släppa ett OS utan planer på betydande mjukvarustöd. Om x86-64-utgåvan av Windows tar fart, kommer Intel kommer ta med 64-bitars tillägg till Pentium 4. Men vad som måste förstås är att Intel inte vill att detta ska hända just nu och genom att demonstrera 64-bitars tillägg till x86 så tidigt i spelet, skulle Intel inte göra något mindre än att kasta sina stöd bakom AMD:s drag.

Detta för mig till det aktuella ämnet; Jag har läst News.com-rapporterna som säger att Intel kommer att demonstrera 64-bitars tillägg till Pentium 4- och Xeon-linjerna på IDF den här månaden, och ärligt talat är det inte vettigt för mig. Jag kan ha väldigt fel om detta men det hänger helt enkelt inte ihop med resten av Intels beteende i detta ämne. Jag kan bara inte se att Intel säger att de inte håller med AMD:s beslut att gå över till 64-bitar då och då och sedan vända och stödja AMD:s drag senare denna månad.

Sammanfattning: de officiella Intel-citaten som svävar runt omkring 64-bitarsstöd på skrivbordet är inget nytt. Var denna demonstration av tekniken på IDF-verksamheten kommer från är någons gissning; Jag tror inte att det kommer att hända men jag kan ha fel.