Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Lär känna din Macs systeminställningar

Lär känna din Macs systeminställningar

Det finns många inställningar, inställningar och alternativ på Mac, och många av dessa inställningar är organiserade i en app: Systeminställningar. Du kan komma åt den här appen från Apple-menyn och den erbjuder en mängd alternativ för att anpassa din Macs miljö och många av dess funktioner.

I den här artikeln ska jag visa dig hur du använder appen Systeminställningar, hur du anpassar dess skärm och hur du ändrar viktiga inställningar för din Mac.

Appen Systeminställningar

Om du väljer Apple-menyn och sedan Systeminställningar öppnas appen och visar ett par dussin olika ikoner. Varje ikon leder dig till en annan grupp av inställningar och alternativ.

Denna app är organiserad i tre eller fyra sektioner. Överst står ditt namn och två ikoner till höger leder till inställningar för ditt Apple-ID och familjedelning. Nedan finns två sektioner med ikoner: det första avsnittet täcker personliga inställningar och det andra har inställningar för hur din Mac interagerar med hårdvara. Slutligen, om du har appar från tredje part som har installerat preferensrutor, visas de i ett fjärde avsnitt; Som du kan se ovan använder jag Backblaze för säkerhetskopior och det installerar en inställningsruta för att konfigurera dess funktioner.

Men den här organisationen kan vara förvirrande; det finns ett enklare sätt att sortera dessa ikoner. Om du väljer Visa> Ordna alfabetiskt visas de i alfabetisk ordning, oavsett om de är inbyggda eller tredjepartsinställningar. Appen är inte bara mer kompakt, men det är lättare att hitta de olika ikonerna på detta sätt.

När du klickar på Visa-menyn kan du se att du också kan komma åt alla preferensrutor från den menyn. Och genom att klicka på rutnätknappen i verktygsfältet visas också en alfabetisk meny. Så du kanske inte behöver ändra visningen av ikonerna i appen om du föredrar att navigera via dessa menyer.

Du kanske upptäcker att du återvänder till Systeminställningar ofta, eller att du aldrig använder den efter att du installerat din Mac. Om du ofta använder den här appen finns det ett knep för att göra det mycket enklare. Det kan finnas preferensrutor som du aldrig använder, så skulle det inte vara bra om du kunde dölja dem? Välj Visa> Anpassa och alla ikoner visas med bockar. Avmarkera de som du inte behöver. Om du till exempel inte har en optisk enhet, avmarkerar du CD och DVD; om du inte använder Siri, avmarkera det; och om du bara har en enhet ansluten till din Mac kan du avmarkera startdisken.

Om du behöver komma åt dessa preferensrutor i framtiden väljer du Visa> Anpassa igen och markerar dem.

Hitta inställningar

Några av inställningsrutorna är enkla: Programuppdatering har till exempel en kryssruta och en avancerad knapp där du justerar vissa inställningar. Annars gör det ingenting, såvida du inte har systemuppdateringar tillgängliga, i vilket fall det visar en knapp för att börja uppdatera din Mac. Men en ruta som Security & Privacy har dussintals alternativ, och de kan vara svåra att hitta. Lyckligtvis låter appen Systeminställningar dig använda ett sökfält för att hitta det du vill ha.

Om du letar efter en inställning för att appar ska få åtkomst till filer på din Mac kanske du vet att inställningen finns i fönstret Säkerhet och sekretess, men inte i vilket avsnitt. Så skriv “fil” i sökrutan, och appen visar dig ett antal alternativ. Det markerar ikonerna där söktermen visas, och du kan välja ett av förslagen nedanför sökrutan för att gå exakt var du vill.

Apple ID-inställningar

Om du klickar på Apple ID högst upp i fönstret kan du komma åt alla inställningar relaterade till ditt Apple ID och iCloud-konto.

Inställningsfönstret öppnas med iCloud valt i sidofältet, där du kan slå på eller av olika iCloud-tjänster eller ställa in alternativ för några av dem. Du kan hantera din lagring och du kan ändra din lagringsplan längst ner i fönstret.

Högst upp i sidofältet kan du komma åt och ändra inställningar för ditt namn, adress, telefonnummer och betalningskällor. Och längre ner i sidofältet kan du se alla enheter som är inloggade på ditt iCloud-konto. Klicka på en för att hitta information som ett serienummer och om Apple Pay och Find My är aktiverat för varje enhet. Och du kan klicka på Ta bort från konto om du hittar en enhet som du inte längre äger.

Inställningar tillgängliga för administratörer

Ett antal preferensrutor visar hänglås längst ned till vänster i appfönstret Systeminställningar. Detta innebär att endast en administratör kan göra ändringar. Dessa inkluderar inställningar som att ändra startdisken, delningsalternativ, nätverksinställningar och säkerhets- och sekretesspreferenser. För att göra ändringar i dessa inställningar måste du ange ett administratörslösenord, eller om ett konto som inte är administratör är aktivt måste du verifiera med administratörens användarnamn och lösenord.

Vissa preferensrutor har hänglås, men ändå tillåter vissa inställningar att ändras av icke-administratörer. Till exempel kan du se ovan, i fönstret Säkerhet och sekretess, att inställningar för att kräva ett lösenord när datorn sover eller använda en Apple Watch för att låsa upp Mac inte kräver administratörsbehörighet. En viktigare inställning för att tillåta appar som laddas ner från olika platser är dock skyddad och nedtonad.

Förstå de olika preferensrutorna

Du behöver antagligen inte ofta göra ändringar i inställningarna i Systeminställningar. Det är en plats att gå när du ställer in en ny Mac: gå till exempel till rutan Allmänt för att välja inställningar för utseende, gå till Internetkonton när du lägger till nya konton, aktivera fildelning och mediedelning i delningsfönstret och skapa användare konton i användare och grupper. Du vill justera vissa inställningar för din mus eller styrplatta, kanske justera ljudinställningarna och aktivera Time Machine.

Men du kanske besöker vissa preferensrutor oftare, särskilt på grund av macOS Catalinas säkerhetsinställningar. Fönstret Säkerhet och sekretess är vart du går för att tillåta att appar bland annat får åtkomst till filer och mappar; Vissa appar visar dialogrutor som instruerar dig att göra detta.

Det är en bra idé att bläddra igenom de olika preferensrutorna för att få en uppfattning om vilka anpassningsalternativ du har på din Mac. Kolla in några av våra andra artiklar som diskuterar ett antal säkerhetsfunktioner du kan ställa in, hur du använder alternativ för Dock, några användbara inställningar i tillgänglighetsfönstret och läs lite detaljerad information om hur du förstår användarkonton.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget publicerades i Software & Apps och taggade macOS Catalina, Systeminställningar. Bokmärk permalänken.