Lakka 3.0: Nyheter och nedladdning av operativsystemet för retrogaming

0 Shares

Lakka är en Linux distro, baserad på LibreELEC , specialiserad på allt relaterat till retrospelemulering. Detta system ger i princip Linux-kärnan, några administrativa verktyg och RetroArch, och undviker att fylla vårt system med alla typer av skräp och onödiga filer och verktyg som inte har något med emulering att göra.

Denna distro hade inte fått en enda uppdatering på mer än ett år. Lyckligtvis var projektet inte övergivet ännu, och idag har dess utvecklare precis överraskat oss med en ny version av retrosystemet, en version som kommer full av förändringar och nyheter som vi kommer att se nedan.

Lakka 3.0

Förändringar och nyheter i Lakka 3.0

Tack vare de nattliga versionerna av detta program har Lakka-utvecklarna kunnat felsöka den nya versionen av detta operativsystem helt. Alla typer av ändringar har inkluderats, från och med versionen av basoperativsystemet, som har uppdaterats till LibreELEC 9.2. Nya API:er har också lagts till som gör Vulkan kompatibel med AMD, Intel och Raspberry Pi 4-datorer. Och dessutom har stöd lagts till för att kunna använda emulatorerna med Joycons.

RetroArch har också uppdaterats. Huvudemulatorsatsen har förts till version 1.9.3, inklusive en lång lista med ändringar och nya funktioner. Till exempel har en ny skärmsläckare lagts till, nya tidszoner, ny meny för att para ihop enheter via Bluetooth, förbättringar av listsökningar, lättare att komma in i ”koncentrationsläge”, ny webbläsare, ladda animationer, förbättringar av menyer och widgets, förbättringar av Wi-Fi-menyn och betydande prestandaförbättringar när du ändrar processorns bruksanvisning.

De kärnor , naturligtvis, har också uppdaterats till sina senaste versioner. Dessutom har nya kärnor lagts till i detta retrooperativsystem, såsom Genesis Plus-GX Wide, Stella, Supafaust, Swanstation, LowRes NX, Mu och Opera.

Slutligen bör det noteras att nya Lakka 3.0 nu är tillgänglig för fler plattformar. Till exempel har den nu en 64-bitars bild för Raspberry Pi 4, en ny bild för Odroid Go Advance, iMX6 och till och med en inbyggd version för användning på Nintendo Switch .

Ladda ner eller uppdatera

Eftersom det är en stor uppdatering rekommenderar Lakka-tjänstemän att du gör en ren installation av systemet istället för en uppdatering. Det beror bland annat på att huvudsystempartitionen kommer nu att uppta 2 GB istället för nuvarande 512 MB , så det är inkompatibelt. Vi kan behålla spellistorna, spelen och resurserna i vår nuvarande Lakka utan problem, men vi måste manuellt kopiera dem till datorn för att undvika att förlora dem.

Utvecklarna av denna distro verkar helt ha återgått till utvecklingen av detta system. Just nu arbetar de med att upptäcka och lösa de fel som kan finnas i den här nya versionen av distron, och de förbereder en ny stor uppdatering som kommer att baseras på LibreELEC 10. Den här uppdateringen syftar till att lansera fler 64-bitarsversioner (för till exempel för Raspberry Pi 3), men det kommer att lämna flera gamla enheter som inte stöds på grund av inkompatibilitet. I nuläget är det inte känt vad de är.

Vi kan ladda ner nya Lakka 3.0 direkt från denna länk. Och i den hittar vi också allt som behövs för att installera det i micro-SD för att starta det så snart som möjligt.

0 Shares