Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Labbuppdatering: SSD, Nehalem Mac Pro, Nehalem EX, Bench och mer

Jag hade en uppenbarelse häromdagen. Länge AnandTech-läsare kommer att veta att jag brukade göra ett mycket bättre jobb med att hålla er informerade om vad det var som jag arbetade med. Någonstans på vägen som försvann så idag ska jag testa något…gammalt, antar jag. Här är en uppdatering av vad som har hänt.

WePC-uppdateringen

Jag har arbetat på ett sidoprojekt med ASUS som heter WePC.com. Idén är ganska cool: ASUS vänder sig till samhället för att få idéer om vad de skulle vilja se från sina användare i framtida notebookdesigner. Jag skrev om det här i slutet av förra året men jag har jobbat mycket med det sedan dess så jag tänkte att det skulle vara värt en uppdatering.

Förra veckan skrev jag om hur enkelt det var att bygga en HTPC med ett snyggt gränssnitt tack vare mogna integrerade grafikplattformar och bra mediacenter-plugins. Jag pratade också om Westmeres framtida ankomst och när den bästa tiden skulle vara att köp din nästa bärbara dator. Runt lanseringen av Athlon X2 7850 pratade jag om ersätta åldrande datorer på en budget och ser ganska bra resultat.

Netbookmarknaden är en mycket snabbväxande sådan så jag bröt ut kristallkulan och försökte ta reda på vart allt tog vägen. Jag berörde NVIDIA v. Intelden påstådda skrivbordets död, SSD-kapacitet och styling från ett annat företag än Apple. Det visar sig att jag har skrivit en hel del där borta, så kolla in det och gå med i diskussionen.

Jag jobbar på SSD-enheter igen

Ett par viktiga saker har hänt sedan min senaste djupgående titt på SSD:er. Till att börja med stöder vissa enheter nu det allsmäktiga Trim-kommandot. Både OCZ:s Vertex (och andra Indilinx-baserade enheter) såväl som de nya Samsung-enheterna bör stödja Trim. Uppenbarligen behöver du rätt firmware och du behöver ett OS (eller ett verktyg) som stöder Trim för att dra nytta av det, men det finns där och visserligen är det där mycket tidigare än förväntat.

Det är en bra sak för enheter som de nya Samsung (Corsairs nya SSD är baserad på denna enhet) eftersom deras värsta scenario använda prestanda bara är dålig. Jag har kort berört detta i tidigare artiklar, men Samsungs kontroller verkar inte göra ett bra jobb med att hantera det använda scenariot jag har testat med. Tack och lov borde den senaste styrenhetens stöd för Trim hjälpa till att lindra detta problem. Jag arbetar fortfarande med att ta reda på hur jag identifierar om en enhet stöder Trim eller inte.

Jag har också fått de nya OCZ Vertex EX (SLC)-enheterna samt 30GB och 60GB-varianterna av MLC Vertex-enheterna. Det förstnämnda är för dyrt för de flesta konsumenter men jag kommer att ställa det mot X25-M för att se hur det klarar sig på en avancerad dator, samtidigt som jag försöker få ihop tillräckligt mycket för att Johan ska kunna göra ett ordentligt test på företagsnivå. 30/60 GB Vertex-enheterna är specificerade för lägre skrivhastigheter så jag ska testa dem (äntligen) för att se vad den verkliga effekten är.

Jag kan inte låta bli att nämna Windows 7 vid det här laget, eftersom jag *verkligen* vill byta till det för alla mina SSD-tester. Windows 7 är mycket mer tillförlitligt ur prestandasynpunkt. Även om vår senaste artikel visade att det inte är riktigt snabbare än Vista, har mina SSD-testningar visat att det åtminstone överensstämmer med dess prestandaresultat. En del av detta tillskriver jag att Windows 7 gör mer intelligent gruppering av sina bakgrundsuppgifter än Vista någonsin gjort, även om det är förvånande för mig att vi inte ser märkbart bättre batteritid som ett resultat.

Hur mycket skulle ni hata mig om jag bytte till Windows 7 förr snarare än senare?

Nehalem Mac Pro: Uppgradering av processorer

Jag testade faktiskt den nya Nehalem-baserade Mac Pro för flera veckor sedan, men i enlighet med traditionen var jag tvungen att se om det var möjligt att uppgradera processorerna på den nya Mac Pro.

Det är det faktiskt, men det är lite mer komplicerat än man tror.

Apple tillverkar två modeller av Mac Pro, en med två uttag och en med endast ett LGA-1366-uttag. Modellen med två sockel, ofta kallad den 8-kärniga Mac Pro, använder faktiskt Nehalem-processorer utan några värmespridare. Jag misstänker att detta är för att göra det möjligt för dem att köra på sina mer aggressiva turbolägen oftare (high end Xeons kan turbo upp till högre frekvenser än vanliga Xeons eller Core i7). Modellen med enkel uttag använder standard Xeons med värmespridare, så det finns inget speciellt där.

Jag lyckades faktiskt döda ett processorkort som gjorde CPU-bytet men jag har tagit smällen så att ni alla inte behöver 🙂 Allt kommer att inkluderas i artikeln, jag väntar helt enkelt på en ersättnings kylfläns sedan en integrerad termisk sensor skadades under det första bytet. För nu vet du bara att det är möjligt att uppgradera processorerna i dessa saker och det är inte så svårt, du behöver bara veta vad du kan förvänta dig och ha tålamod.

Om du är på väg att köpa idag, välj de långsammare processorerna och uppgradera senare om du vill. Och om du redan har en bra Mac Pro och inte är särskilt CPU-bunden, spara pengarna och köp SSD:er istället – i många fall är prestandaförbättringen mycket större. Återigen kommer jag att ta upp allt detta i själva artikeln.

Nehalem-EX: 2,3 miljarder transistorer, åtta kärnor, en matris

Jag tillbringade cirka 45 minuter på ett konferenssamtal med Intel igår och pratade om den nya Nehalem-EX-processorn för multi-socket-servrar. Här är en grov bild på tärningen:

Det är 2,3 miljarder transistorer tack vare 8 Nehalem-kärnor och en 24MB L3-cache

Nehalem-EX, som jag har pratat om tidigare, är en 8-kärnig version av Nehalem. Den är inte socketkompatibel med befintliga Nehalem-plattformar eftersom den har fyra QPI-länkar (upp från två i LGA-1366 Xeon-versionerna). De fyra QPI-länkarna gör att den kan användas i upp till 8-sockets system för massiva 64-kärniga / 128-trådsservrar.

Fyra sockets Nehalem-EX plattform

Kom ihåg att Nehalem-arkitekturen var optimerad för fyra kärnor, men den designades för att skala upp till 8 kärnor och ner till 2. Som sådan är Nehalem-EX faktiskt en monolitisk 8-kärnig processor med en gigantisk 24MB L3-cache delad mellan alla 8 kärnor. Kom också ihåg att Intel ville ha minst 2 MB L3-cache per kärna, så Nehalem-EX går faktiskt utöver det med 3 MB per kärna om alla kärnor delar cachen lika.

Hyper Threading stöds, så det är 16 trådar per 8-kärnigt chip. Jag skulle också förvänta mig några ganska intressanta Turbo-lägen på en 8-kärnig Nehalem.

Nehalem-EX-plattform med åtta sockel, notera att CPU:erna ansluter via SMB:er innan de kommer till huvudminnet. Säg adjö till FB-DIMM, men hej till buffertar på moderkortet.

Minneskontrollerna är lite annorlunda med Nehalem-EX. Varje sockel stöder upp till 16 DIMMs, men istället för att stödja FB-DIMMs flyttade Intel minnesbufferten till moderkortet. Nehalem-EX minneskontroller kommunicerar direkt till minnesbuffertar (Intel kallar dem Scalable Memory Buffers) som i sin tur kommunicerar direkt till standard DDR3-minne. Detta är ett mycket föredraget tillvägagångssätt eftersom det håller dyra, långsamma och strömkrävande FB-DIMM-enheter borta från majoriteten av servermarknaden där det inte är vettigt och möjliggör stor minnesinstallation på dessa gigantiska servrar med 64 DIMM-platser.

Intel förväntar sig att leverera Nehalem-EX i slutet av detta år, med de första systemen som levereras i början av 2010.

AnandTech Bench: Tack för feedbacken

jag gjorde ett inlägg förra veckan om att jag lade till Atom 230 och 330 till AnandTech Bench och kort därefter fick en enorm mängd mycket användbar feedback.

Jag håller helt med om att vi måste bli av med “kortare staplar betyder bättre prestanda”-mått, samt städa upp gränssnittet lite. Jag måste lägga fram en lista med specifikationer men det hjälper att få din feedback och du kan förvänta dig att se mycket av det du har bett om i framtida versioner av appen.

Jag bad också om att få se vilka typer av äldre processorer du skulle vilja se inkluderade, och till min förvåning fanns det stor efterfrågan på mycket gamla processorer som Pentium III eller Athlon XP. Jag räknade ihop alla svar och den i särklass mest efterfrågade processorn var Athlon XP (beviljas om du lägger ihop alla olika Pentium 4-varianter som lätt skulle ta kakan).

Som ett resultat kommer jag att damma av ett gammalt Athlon XP-system, förutom en enkelkärnig Hyper Threaded Pentium 4 samt VIA:s Nano och kommer att köra benchmarks på alla tre under de kommande veckorna.

Många av er vill också ha en mobil CPU-version av bänk; var säker, det gör jag också. Låt mig se om att få in dessa äldre stationära processorer först och sedan ska jag arbeta på mobilen.

Det var allt tills vidare. Förhoppningsvis har jag gett ett gott smakprov på vad som komma skall inom en inte alltför avlägsen framtid.