Kvinnlig fotouppsats: tips för att göra med en mobiltelefon

Många letar efter sätt att göra en kvinnlig fotografering använder en mobiltelefon som. Det beror på att smartphonekameror blir mer avancerade för varje ny generation, medan appar som används för att ta, redigera och dela foton har blivit mer intuitiva.

Så det är ingen överraskning att människor laddar upp miljarder bilder till internet varje dag, särskilt på sociala medier som Instagram, Facebook och Twitter.

Fotografi är språket i sociala medier, och smartphonen är ett verktyg. Varje dag använder fler fotografer sin profil och publicerar bilder som en kvinnlig fotografering gjord helt med en mobiltelefon.

Men låt oss börja, skulle du vilja få ut det mesta av den alltmer kapabla kameratekniken för mobiltelefoner som används i smartphones? Vi visar dig några grundläggande tips och tricks här.

I den här artikeln hittar du:

1 – Håll linsen ren

ren mobiltelefon lins kvinnlig fotografering

Detta kan tyckas självklart, men det är något som ofta går obemärkt förbi. Smartphones tenderar att spendera mycket tid i sina fickor och händer och samlar damm och fingeravtryck som kan täcka linsen. Om du tänker göra en kvinnlig fotografering med din mobiltelefon är tipset att rengöra dina linser.

En smutsig lins ger ofta bilder som ser grumliga ut, eftersom oljor och smuts kan diffundera och sprida ljuset som kommer in i linsen. Om du råkar bära en mikrofiberduk, använd den. Om du inte gör det bör en enkel vävnad med en ren, smutsfri del av skjortan göra jobbet på ett nafs, men se upp för att klädfibrer kan repa linsen.

2 – Försök att använda tredjedelsregeln

“Tredjedelsregeln” är en kompositorisk “regel” inom måleri och fotografi, och det är fortfarande ett användbart projekt för att få en anständig komposition, särskilt om ämnet för ditt arbete är en kvinnlig fotouppsats. Tanken bakom regeln är att foton är mer intressanta när deras motiv ställer upp med imaginära linjer som delar fotografiet i tredjedelar, både horisontellt och vertikalt.

Att fotografera motiv som är lite utanför mitten skapar ofta en mer “balanserad” bild och ger en större känsla av rymd och rörelse. Detta står i kontrast till bilder som dödar motivet, vilket tenderar att resultera i bilder som ser mer konstgjorda ut.

Föreställ dig till att börja med ett rutnät som delar upp ditt foto i nio delar. Om du inte kan föreställa dig det, oroa dig inte – de flesta kameraappar, inklusive vanliga kameraappar på Android- och iOS-enheter, kommer med alternativet att visa ett tre-av-tre-rutnät.

På bilden ovan är till exempel elefantstatyns snabel inriktad längs en av de vertikala axlarna, medan gatan är inriktad längs en horisontell axel. Förutom rutnätslinjer är skärningspunkter längs linjer också användbara. Betraktarens blick dras till dessa punkter; att placera en viktig funktion nära en av dessa skärningspunkter – en persons ögon, till exempel – kommer att fokusera tittarens uppmärksamhet på just det särdraget.

Trots sitt namn är tredjedelsregeln mer en riktlinje än en faktaregel. Beroende på vilken känsla du försöker förmedla i en bild kan en annan komposition vara mer användbar. Om du till exempel vill fånga symmetrin i en byggnad, är det meningsfullt att sätta motivet i centrum. Tredjedelsregeln är helt enkelt till för att tillhandahålla en enkel mall för att skapa intressanta och balanserade bilder.

3 – Var uppmärksam på belysningen i en kvinnlig fotografering

Bra belysning för en kvinnlig fotografering

Belysning är, utan jämförelse, en av de viktigaste aspekterna av fotografering. När allt kommer omkring översätts ordet “fotografi” effektivt till “måla med ljus”. I en kvinnlig fotografering skulle det inte vara annorlunda.

En ljuskällas riktning, färg och hårdhet kan ha dramatiska effekter på ett fotografi. Det är därför professionella fotografer ofta har blixtljus, reflexer och andra enheter för att manipulera belysningen under en kvinnlig fotografering. Om du använder din telefon för att ta bilder, är chansen stor att du befinner dig i en situation där ljuskällorna är mer eller mindre utom din kontroll. Som sådan är det viktigt att dra nytta av det ljus du har, så gott du kan.

En allmän tumregel att följa är att se till att den primära ljuskällan, oavsett om solen eller en glödlampa, är bakom dig och lyser på motivet på bilden. Försök att se motivet från olika vinklar också; ljus som träffar sidan av en persons ansikte kan resultera i ett helt annat porträtt än om ljuset träffar framsidan av ansiktet.

Naturligtvis, som med alla konstnärliga ansträngningar, kan experiment vara mycket bättre än strikt följsamhet. Försök att dra fördel av besvärliga ljussituationer som solnedgång för mer unika bilder.

4 – Undvik att använda blixt

google pixel cell blixt

Även om många frågar hur man lägger upp en kvinnlig utomhusfotografering, är situationen vanligtvis svårare inomhus, som behöver belysning. Men se upp för blixten.

Även om blixt till synes är bra för att ta bilder i miljöer med svagt ljus, tenderar den i allmänhet att göra smartphonebilder värre än om du gick utan den. När du tar bilder kan blixten producera oönskade artefakter som glödande ögon eller alltför upplyst hud – även på den bästa smarttelefonen. Naturligtvis finns det situationer där en blixt är nödvändig eller till och med användbar (försök att använda den i starkt solljus, som ett sätt att lysa upp ett motiv), men för det mesta, försök att använda naturligt ljus så ofta som möjligt. Om du absolut behöver en artificiell ljuskälla, överväg en LED-lampa som låter dig justera temperaturen, som den som visas på bilden ovan (vi gillar även armaturerna med inbyggda lysdioder).

5 – Använd aldrig digital zoom

Smartphones har utvecklats mycket när det gäller zoom. Det har gått några år sedan reservkameror kom till dem, särskilt de med optisk zoom. Anledningen är uppenbar: digital zoomning på ett foto suger.

Detta beror på att zoomfunktionen på de flesta mobiltelefoner inte fungerar på samma sätt som en vanlig kamera. När du använder en kamera med optisk zoom justerar objektivet sina interna optiska element, så att det kan öka eller minska sin brännvidd. Digital zoom på en smartphone gör inte detta. Istället förstorar den bara fotot, beskär det effektivt, vilket gör att motiven verkar närmare, men med en förlust av trohet. Visserligen har den digitala zoomen på nyare telefoner som iPhone XS förbättrats, men det skulle vi ändå undvika.

Kvinnlig fotouppsats: tips för att göra med en mobiltelefon 2

Det enda bra sättet att fotografera en kvinna på långt håll, när du gör en kvinnlig fotografering, är att komma närmare henne.

6 – Kvinnlig fotouppsats: Kamera-, HDR- och RAW-lägen

När du använder standardkameraappen kan du märka att det finns flera “lägen” att välja mellan, såväl som ett automatiskt alternativ. Det är troligt att de flesta bara lämnar appen på auto. Detta gör att kameran kan justera inställningar baserat på en mängd olika faktorer i miljön, från exponering till färgtemperatur. Det är okej om du slentrianmässigt filmar något snabbt. Men ibland behöver du lite mer av din kamera.

Genom att använda specifika lägen kan du ta bättre porträtt, skapa panoramabilder och mer. Testa att bläddra igenom de olika inställningarna i den valda kameraappen och ta reda på vilket läge du bäst försöker fånga eller stil som du hoppas kunna replikera.

En av de mest användbara inställningarna är HDR, eller High Dynamic Range. Detta är en form av bildfångst och bearbetning som hjälper din kamera att balansera högdagrar och skuggor i en scen, vilket gör att den kan skapa bilder som bättre liknar hur det mänskliga ögat ser en bild. I en kvinnlig fotografering med en mobiltelefon kan HDR göra stor skillnad för att kompensera för kvalitetsförlusten jämfört med en kamera.

Även om det varierar från app till app och smartphonetillverkare till en annan, tar HDR-funktionen för det mesta tre bilder – en mörkare bild, en ljusare bild och en neutral bild – och pressar ihop dem, vilket ger en bild som tydligt förmedlar alla fördelar och nedgångar på scenen. Det här är ett användbart verktyg för vissa situationer, som att fotografera landskap eller ljusa scener, även om det kan orsaka problem när du fotograferar rörliga motiv eller scener med mycket livfulla färger.

Nyare smartphones och operativsystem låter dig fördjupa dig ytterligare i fångstlägen och kreativa lägen. De efterliknar fotograferingslägen du hittar i en avancerad kamera, såsom bländarprioritet, slutarprioritet och full manuell, samt ISO (känslighet) och vitbalans. Genom att använda dessa manuella inställningar får du mer kontroll över den slutliga bilden snarare än att överlämna ratten helt till autopiloten. Casual användare kommer att upptäcka denna överdrift, men i vissa situationer kan den vara till hjälp. Ändå är en telefon inte som en “vanlig” kamera, så förvänta dig inte samma prestanda, men den ger mer avancerade användare viss flexibilitet.

En annan pro-liknande funktion är den okomprimerade RAW-upptagningen, som många telefoner nu erbjuder. Nästan alla smartphones sparar foton som komprimerade JPEG-filer, ett vanligt filmönster. Även om JPEG-filer är bra för de flesta användningsområden, erbjuder RAW-fotoformat fler efterbearbetningsmöjligheter eftersom det behåller mycket mer data än komprimerade JPEG-filer. Du kan extrahera mer information från högdagrar och skuggor, finjustera vitbalansen och totalt sett extrahera mer från bilden utan att förlora kvalitet som du skulle göra med en JPEG.

7 – Prova olika redigeringsappar och spara bilder

Kvinnlig fotouppsats: tips för att göra med en mobiltelefon 3

En av de mest snediga reaktionerna under Instagrams tidiga dagar har varit att beklaga hur folk helt enkelt kastar slumpmässiga filter på foton, vilket ger konstens anspråk utan någon form av djupare avsikt. Även om det är sant att Instagram och andra bildredigeringsappar har gett den genomsnittliga smartphonefotografen verktyg som de kanske inte vet hur man använder på rätt sätt, borde det inte reflektera dåligt på själva verktygen.

Kritiker kritiserade en gång skapandet av elektroniska instrument, men istället för att förstöra musiken lade de bara till ytterligare lager till den kreativa processen. Detsamma gäller för bildredigeringsprogram. När de används på rätt sätt kan filter och digital redigering vara ett utmärkt verktyg för uttryck. Förutom vanliga kameraappar finns det mängder av andra kameraappar tillgängliga för Android- och iOS-enheter, såväl som fotoredigeringsappar. Experimentera med olika appar och verktyg för att hitta den bästa looken för jobbet.

Kom ihåg att fotografering är en konst, och precis som all konst är det viktigt att känna till reglerna, liksom att bryta mot dem. Använd de ovan nämnda tipsen för att förbättra kvaliteten på din kvinnliga fotografering, oavsett om du använder en mobiltelefon eller en professionell kamera.

Relaterade Artiklar

Back to top button