Kryptovalutor: vad de Àr och hur de fungerar

0 Shares

PÄ kryptovalutor de har redan blivit en vardaglig frÄga i mÄnga mÀnniskors liv. Men andra förstÄr fortfarande inte vad de Àr och vilka typer som finns. Om det Àr fallet för dig kommer vi i den hÀr artikeln att förklara mer om denna teknik och hur den fungerar.

I den hÀr artikeln hittar du:

Vad Àr kryptovalutor?

bitcoin Àr den mest populÀra kryptovalutan

Kryptovalutor Àr decentraliserade digitala valutor, det vill sÀga de kontrolleras inte av nÄgon specifik byrÄ eller land. De skapades i ett nÀtverk som vi kommer att förstÄ senare, det Àr ansvarigt för att sÀkert lagra olika typer av information frÄn all teknik.

Ett exempel Àr att finansiella transaktioner, register och personuppgifter deltar i nÀtverket och i varje transaktion. Dessa blockchain-genererade kryptovalutor har ett vÀrde som i vissa fall kan konverteras till valutor i vÄrt dagliga liv. Mellan dem dollar och real, det vill sÀga dessa valutor kan anvÀndas som vÀxlingsvaluta för att köpa produkter eller konsumera tjÀnster.

De har vuxit mycket i relevans och mÄnga företag har blivit allt mer intresserade av denna teknik och anvÀnder den som betalningsform. Men hur fungerar all denna teknik? Vi kommer att se mer om henne nedan.

Hur fungerar kryptovalutor?

Som redan nÀmnts Àr kryptovalutor virtuella valutor, sÄ det Àr inte möjligt att göra ett fysiskt utbyte. SÄ de kommer bara att finnas pÄ internet och det kommer inte att vara möjligt att förvara dem pÄ ett checkkonto, i vanliga mÀklarhus eller i valv. Men det finns specifika digitala plÄnböcker som kallas Exchanges, de kommer genom blockchain mining.

De som bidrar till skapandet av denna blockkedja slutar med att fÄ betalning i kryptovalutor som nu Àr tillgÀngliga för valutacirkulation. De kan handlas direkt pÄ börser och Àven via investeringsfonder.

Eller om du föredrar ETF:er frÄn investeringsmÀklare, en av de kÀnda Àr Rico. Vi har pratat mycket om Blockchain och gruvdrift hittills, sÄ lÄt oss grÀva djupare in i dessa processer nedan.

Vad Àr Blockchain?

blockchain koncept

Blockchain Àr en informationsblockkedjeteknologi. Som ett exempel fungerar den som en offentlig redovisningsbok, lagrad pÄ webben, fungerar som en databas som lagrar allt pÄ ett sÀkert och transparent sÀtt. Allt som placeras i den har inga Àndringar, bara nya poster infogas.

Hennes sÀkerhet Àr det som drar mest uppmÀrksamhet. Det Àr ocksÄ decentraliserat, en viktig poÀng Àr att för att registreringen ska kunna göras krÀvs att alla datorer i nÀtverket godkÀnner informationen. NÀr för mycket information samlas bildas ett block som registreras för alltid i kedjan. I hela denna förklaring, var passar kryptovalutor? Svaret Àr att gruvdrift för att bilda blocket skapar kryptovalutor, vi ska titta pÄ gruvdrift nedan.

Vad Àr gruvdrift?

Inom nÀtverket av datorer som vi redan har sett mÄste alla autentisera en transaktion. Men bara ett behövs för att bilda ett block som ska sÀttas in i kedjan tillsammans med andra. Informationen sitter i den sÄ kallade gruvpoolen och vÀntar pÄ att infogas i blockbildningen.

NÀr en dator lyckas samla all information för att bilda ett block hittar den en sorts digital (hash11) som mÄste vara kompatibel med föregÄende block. PÄ sÄ sÀtt bildas blocket registrerat i kedjan och datorn fÄr en mÀngd kryptovalutor för arbetet.

I förklaringen kan vi se att detta Àr nÄgot ganska komplext, sÄ du behöver en dator med större kapacitet för att göra gruvdriften och fÄ belöningar i kryptovalutor. Denna gruvmetod kallas proof of work och Àr den mest anvÀnda för att bryta Bitcoins. Andra kryptovalutor anvÀnder olika metoder, vi kommer att förstÄ mer om dem nedan.

Vad Àr kryptovalutor till för?

Kryptovalutorna var avsedda att fungera som betalning för gruvarbetare pÄ blockkedjan. För nÀrvarande ses de mer som ett utbytesmedel, som anvÀnds för köp av produkter och konsumtion av tjÀnster som vi redan har sett.

En annan stor funktion med kryptovalutor Àr deras anvÀndning i investeringar, med allt detta framsteg börjar mÄnga företag acceptera dem som betalning, investeringsfond och mycket mer. SÄ de tjÀnar mÄnga saker, lÄt oss veta mer om vilka typer av mynt som finns nedan.

De viktigaste kryptovalutorna pÄ marknaden

Kryptovalutorna pÄ marknaden har expanderat och det finns redan en hel del mÄngfald bland dem. De flesta kÀnner bara till Bitcoin, lÀs mer om det och andra alternativ nedan.

Bitcoin (BTC)

Den mest vÀlkÀnda kryptovalutan vid den tiden dök upp 2008 och Àr redan vÀrd cirka 60 tusen reais, och det Äret har den redan nÄtt vÀrdet av R$ 350 tusen reais.

Ethereum (Ether)

alternativa valutor

Etherum Àr en plattform som driver smarta kontrakt och gör descent-applikationer centraliserade pÄ sin egen blockkedja. Det betalas i ETH som Àr den enastÄende kryptovalutan.

Dogecoin (DOGE)

dogecoin Àr meme och en av kryptovalutorna

Det som skapades för att vara ett meme, fick marknadsintresse och fÄngade uppmÀrksamheten hos stora investerare som miljardÀren Elon Musk.

Litecoin (LTC)

Inspirerad av samma grund som Bitcoin, Àr huvudfunktionen hos denna kryptovaluta att fungera som ett betalningsmedel.

stablecoins

Dessa skapades för att vara mindre volatila pÄ grund av deras vÀrde kopplat till en gemensam valutas vÀrde.

Slutsats

I den hÀr guiden förstÄr vi mer om kryptovalutor, vi kan se deras betydelse pÄ finansmarknaden och vad de Àr till för. Dessutom var det möjligt att se flera olika typer. Har du kryptovalutor? Har du nÄgon form av investering i dem? LÄt oss veta i kommentarerna nedan.

0 Shares