Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Kryotech Cool K6-3 500


“Med tekniken bakom Cool K6-2 som utvecklas så snabbt, skulle ett köp av Cool K6-2 nu förmodligen inte vara den bästa investeringen om du inte har $1700 att döda på något coolt, men nästa år borde vara ganska lovande för Kryotech. Kryotechs redan nära relation med AMD bör tillåta allmänheten att se en Cool K6-3-produktsläpp inom en mycket nära framtid, och om Kryotech kan åtgärda problemen som för närvarande är förknippade med Cool K6-2-systemet då, en K6-3 som körs på 550MHz kan vara vid horisonten…en lätt konkurrent till Intels kommande Katmai. För nu, tyvärr, kan AnandTech inte helt och hållet rekommendera Cool K6-2, men håll ögonen på Kryotech, de har potentialen att göra något spektakulärt, och som nästa år med största sannolikhet kommer att visa oss alla, när livet för K6-2 sakta går mot sitt slut, att potentialen går hand i hand med lanseringen av AMDs K6-3.”

…och så gick slutsatsen av AnandTechs Kryotech Cool K6-2 500 recension från slutet av förra året. Har saker och ting förändrats nu när det nya året äntligen är här? Du bör tro på det. Ta varenda problem från det ursprungliga Kryotech Cool K6-2-systemet och spola ner dem, du är på väg att se vad Kryotechs kylteknik verkligen kan göra när AnandTech tar en titt på deras förbättrade Cool K6-3 500-system. Kommer Kryotech att komma med en positiv rekommendation den här gången? Det finns bara ett sätt att ta reda på…Problemen

Inom mjukvaru-/hårdvaruutveckling finns det i allmänhet tre typer av produktnamn som kan tilldelas en produkt före eller efter dess release: alfa, beta och slutlig utgivningskandidat. Alfa-produkten är ett operativt paket med en mängd olika buggar, inkompatibiliteter, etc…, alfa-produkter är vanligtvis optimerade som ett test av programvaran och är vanligtvis inte de bästa resultaten. Betaprodukter erbjuder vanligtvis en högre nivå av stabilitet och kompatibilitet än deras alfa-motsvarigheter samt ökad prestanda, men det finns fortfarande en hel del veck kvar i dem som hindrar dem från att säljas. Äntligen har du den slutliga utgivningskandidaten, som har testats noggrant och presterar i topp, även om den kan innehålla några odokumenterade buggar när den släpps. Med tanke på den trenivåskalan skulle det inte vara lätt att säga att Cool K6-2 som tillkännagavs och släpptes av Kryotech 1998 skulle ha varit mer känd som en betaversion. Även om det slutliga systemet i sig var i nivå med vad Kryotech hoppades att det absoluta minimum skulle vara för fraktprodukten, innehöll det en hel del problem som helt enkelt inte kunde förbises.


The Clunky KryoCavity

Det ursprungliga Cool K6-2-systemet innehöll en extremt skrymmande enhet känd som KryoCavity, en jackaliknande enhet som passar över processorn för att isolera den från resten av systemet och ge direkt kylning till processorns yta. Problemet med KryoCavity var att det gjorde uppgraderingen/borttagningen av CPU:n extremt svår och fräsningen för själva kaviteten måste göras speciellt av Kryotech och drev därför upp kostnaden avsevärt. Själva hålrummet var ganska skrymmande och var svårt att manipulera i det relativt trånga Kryotech-fodralet. Men det verkliga problemet med KryoCavity har inte något att göra med designen av själva kaviteten, snarare de krav som kaviteten inspirerar…


Termojackan

KryoCavity hindrade processorn från att kopplas in direkt i moderkortet, istället sattes processorn som satt i hålrummet in i en termisk jacka som sedan kopplades in i moderkortet. Problemet med denna design var det faktum att avsaknaden av en direkt anslutning mellan processorn och moderkortet introducerade ett dubbelt tekniskt problem, frånvaron av den direkta anslutningen minskade kvaliteten/styrkan på de elektriska signalerna som kommer från processorn (kapacitansen) ) och på grund av kapacitansproblemet börjar FIC PA-2013-moderkortet, som i sig inte är det mest stabila kortet när kapacitansproblem introduceras, också att flagna ut. Resultatet av allt detta blev…


Inkompatibilitet med SCSI/Windows NT

På grund av kapacitansproblemen som introducerades av den termiska manteln, var stabiliteten hos SCSI-enheter såväl som Kryotech-systemet som kördes under Windows NT i bästa fall skissartad. Helt plötsligt blev Kryotech Cool K6-2 en enda spellösning, en klar nackdel när det gäller att etablera ett företags närvaro på marknaden.


Dåliga expansionsmöjligheter

Konfigurationen av 4/2/1 (PCI/ISA/AGP) expansionsplats på moderkortet FIC PA-2013 gjorde många användare missnöjda på grund av bristen på den dyrbara 5:e PCI-platsen, och samtidigt bara det lilla Kryotech ATX-tornet vänster 2-5,25″ enhetsfack free som ett resultat av att systemövervakningens LCD-panel tar upp 1 av 3 – 5,25″ enhetsfack.


Pris

För $1695, bestående av ett fodral, kylenheten, moderkortet och processorn, och samtidigt som den endast erbjuder Windows 9x-stöd, var Kryotech Cool K6-2 500 inte en säker vinnare oavsett hur man ser på det. Systemet var alldeles för dyrt för den relativt osynliga prestandaökningen det erbjöd över K6-2 400-system eller till och med överklockade 400-system, för att inte tala om det faktum att det fortfarande inte kunde slå prestandan hos en överklockad Intel Celeron som kunde hittas i kompletta system till ett lägre pris än det för barebones Kryotech.

I slutändan var Cool K6-2 500 ett misslyckande vad gäller försäljning, men ett steg när det gäller utvecklingen av Kryotechs lovande kylteknik. Nästa steg?