Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Kryotech Cool K6-2 500Beroende på hur länge du har lekt med datorhårdvara kanske du kommer ihåg första gången du någonsin såg en kylfläns på en CPU, eller första gången du såg en fläkt som täckte den coola AMD-, Cyrix- eller Intel-logotypen på ditt chip. Värme har alltid varit ett problem med CMOS-enheter (Complementary Metal Oxide Semiconductor) som processorn i systemet du läser den här recensionen på, eller till och med chippet som driver grafikkortet som visar de tusentals pixlarna som flimrar bort på din övervaka, och sökandet efter ett effektivt och kostnadseffektivt sätt att ta bort problemet har funnits ända sedan de första mikroprocessorernas dagar. Även om inget företag helt har lyckats befria branschen från problemet, finns det ett företag som har tagit ett uppenbart steg i rätt riktning mot att lösa problemet, Kryotech.

På E3 Expo i maj 1998 visade det South Carolina-baserade företaget, grundat av en samling studenter med en vision, upp sin senaste skapelse, Kryotech Cool K6-2 som körs tillsammans med en oaccelererad K6-2-processor som AMD debuterade på samma show. Resultaten var fantastiska, och produkten såg lovande ut, sju månader senare ser vi äntligen en slutprodukt och resultaten förtjänar knappt en klapp på axeln. Är Cool K6-2 500 verkligen för lite för sent eller är det något annat vi måste tänka på?

Ångfas-kylning

Låt oss först diskutera tekniken bakom Kryotech Cool K6-2-systemet och Kryotech-designen i allmänhet. När du öppnar upp ditt kökskylskåp möts du av en uppfriskande vindpust av kall luft tack vare en teknik som bokstavligen har funnits mitt under näsan på oss i decennier, och en teknik som Kryotech tog det första steget mot att bli en kyllösning för stationära datorer . Ni är säkert alla bekanta med det gamla hushållsköldmediet freon. I början av 90-talet ersattes freon snabbt som köldmedium av ett mer miljösäkert alternativ, och det är just det som ligger till grund för Kryotechs kyllösning. Vapor Phase Refrigeration, som tekniken kallas, använder de fysikaliska egenskaperna hos ett köldmedium som det som nämns ovan för att uppnå en effektiv nivå av kylning, genom att ta köldmediet som lagras i flytande form och värma det till den punkt där en fasförändring initieras och omvandlar vätskan till en gas som cirkulerar genom kylsystemet och återförs till en kompressor som initierar ytterligare en fasändring och komprimerar gasen till nästan flytande form. Detta gör att värmen kan avlägsnas från källan och kylsystemet i sig förblir självförsörjande.

Kryotech hävdar att Vapor Phase Refrigeration är 50 gånger så effektiv som traditionell forcerad luftkylning (din vanliga kylfläns/fläkt-kombo kylenhet) och 5 gånger så effektiv som forcerad vätskekylning. Genom att använda Vapor Phase Refrigeration har Kryotech kunnat tillåta deras produkter att köra på nivåer runt -40 grader Celsius, en prestation som öppnar nya dörrar för möjligheter till stationära datorer, av vilka den största råkar vara överklockning.