Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Köpguide – Mellanklass, oktober 2004

Introduktion

Att välja delar till en dator kan vara en mycket svår och tidskrävande process. Det finns inget perfekt system för alla uppgifter, så vad det egentligen handlar om är två grundläggande frågor: hur mycket vill du spendera och hur tänker du använda datorn? Om du någonsin pratar med någon om förslag på datordelar, och de inte tar sig tid att åtminstone ställa dessa två grundläggande frågor innan de börjar ge råd, föreslår vi att du åtminstone skaffar en andra åsikt innan du lurar ner dina surt förvärvade pengar på ett gäng exotiskt klingande delar som du kanske aldrig behöver.

För den här guiden är det första svaret relativt enkelt. Vårt riktpris är cirka $1250 för ett komplett “Mellanklass”-system. Detta är lite högre än våra tidigare mellanklasssystem, men många av dina kommentarer visade att du var villig att spendera lite mer än $1000 för en måttligt utrustad PC. Skatter och ett OS ingår inte i den slutliga kostnaden. Svaret på den andra frågan är mycket mer utarbetat, och vi kommer att göra vårt bästa för att lista olika alternativ som vi anser vara rimliga för detta prissegment. Vi kommer också att inkludera en lista över potentiella uppgraderingar för något av dessa system med information om vilka vi tror kommer att dra mest nytta av alternativen. Ett alternativ som vi inte kommer att uppehålla oss vid här är spelprestanda – vi kommer att ta en titt på system som är skräddarsydda specifikt för den uppgiften i en kommande guide.

Vårt första kriterium för att välja delar är att välja komponenter som vi anser är tillförlitliga. Ingen vill ha en dator som kraschar med jämna mellanrum på grund av fläckig hårdvara. Det är naturligtvis omöjligt att garantera 100 % tillförlitlighet, särskilt när man tittar på delar som kan vara mindre än ett år gamla, så din egen erfarenhet kan skilja sig från vår. Efter tillförlitlighet är prestanda nästa faktor att överväga, även om det måste passa inom vår budget. Vad vi verkligen vill ha är alltså det bästa pris/prestanda-förhållandet för den typ av applikation som vi tittar på – mer om det på ett ögonblick. Slutligen är funktioner också något som vi kommer att överväga, som om priset och prestandan är i princip samma, mer “free saker” är alltid ett välkommet tillägg.

Att bygga ett system som är “allt för alla” är helt enkelt inte möjligt när priset är en övervägande. Ja, du kan sätta två Opteron 250 eller Xeon 3.6 processorer i ett system med flera GB RAM och en stor RAID 5 SCSI-array och prestandan kommer att vara exceptionell i nästan alla applikationer, men ett sådant system ligger utanför budgeten för de flesta. För att komma runt detta kommer vi att titta på flera bassystemkonfigurationer med förslag på hur olika komponenter kan justeras för att förbättra prestandan för vissa applikationer. De som inte är intresserade av de alternativa förslagen kan hålla sig till grundinställningen, men vi kommer att fokusera på uppgraderingar som kan vara användbara för personer som är intresserade av innehållsskapande och mjukvaruutveckling. Alla mellanklasssystem som kostar runt $1250 borde kunna göra nästan vilken uppgift som helst bra nog för lätt till måttlig användning, men spara $50 till $100 på en komponent som inte är lika viktig för en uppgift och spendera den någon annanstans där prestanda kommer att användas kan hjälpa dig att få ut det mesta av din dator.

Naturligtvis, om du letar efter råd om att bygga ett budgetsystem, ta en titt på vår senaste Ingångsnivåguide. Ett sådant system är mycket mer kostnadseffektivt för dem som letar efter en dator för grundläggande e-post, internet och kontorsanvändning. Om du å andra sidan vill ha den snabbaste hårdvaran på planeten och skryträttigheterna som följer med den, kolla in vår senaste High End-guide. Här kommer vi att försöka hitta en balans någonstans mellan dessa två ytterligheter. Majoriteten av våra priser kan hittas med vår prissättningsmotor i realtid, även om vi också använder webbplatser som PriceWatch.com. Om du hittar delar till rea för mindre än de priser som vi listar kan det påverka ditt beslut, så tänk för all del free att shoppa runt. Lokala butiker är också ett alternativ, och medan komponenter vanligtvis kostar mer i den lokalen, tenderar du att få bättre support och RMA-processen är vanligtvis en fråga om minuter eller timmar snarare än veckor.