Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Köpguide för semester smartphones

Eftersom det finns så många smartphones på marknaden, tänkte vi att semesterperioden var en bra tid att skriva vår första smartphone-köparguide. Och så fortsätter vi våra 2010 semesterköpguider med mobiltelefonsektorn. I år var det första året som vi fick en riktig, ärlig konkurrens inom smartphonesektorn. Googles 2.0-version av Android släpptes i slutet av förra året med stor framgång, och versionerna 2.1 och 2.2 fortsatte bara den trenden. Apple, alltid bra för lite dramatik, höll det i år med iPhone 4 och den efterföljande Antennagate-skandalen. Microsoft gjorde äntligen ett seriöst spel för den handhållna sektorn med den helt nya, Zune-baserade Windows Phone 7. Palm köptes ut av HP, BlackBerry fick äntligen en WebKit-webbläsare i BB6, och Nokia fortsätter att koppla ihop allt häftigare hårdvara med Symbian på allt annat kallas N900. Säkert att säga, vi hade ett ganska hektiskt år inom smartphonesegmentet.

Vi har delat upp vår guide i 6 segment – ett för varje operatör, sedan ett för olåsta och internationella enheter. Vi lade in en sida för surfplattor, eftersom det fortfarande är en växande marknad som är nära relaterad till smartphones. Under de närmaste månaderna kommer vi att se snabb tillväxt av surfplattor och slate-datorenheter, men för närvarande är det inte tillräckligt stort för att ge mer än en sida. Så vi börjar med operatörerna, med början med AT&T.

AT&T

Tills nyligen, om du var på AT&T och ville ha en smartphone, var dina valmöjligheter begränsade. Faktum är att i princip de enda valen var antingen en BlackBerry, iPhone eller Windows Mobile. På bara några månader har AT&T dock byggt ut en förvånansvärt anständig portfölj av Android-, Windows Phone- och till och med WebOS-enheter, och diversifierat deras smartphone-utbud så att de har enheter från alla större plattformar om en plötsligt skulle bli dominerande. Hur som helst, det finns mycket fler alternativ nuförtiden än vad det brukade vara på AT&T.

Som sagt, det är svårt att hävda att världens mest polariserande enhet inte fortfarande är högst upp på operatörens lista – iPhone. Det finns inte mycket att säga om iPhone 4 som inte redan har sagts i vår recension och dess uppdateringar. Om iOSs stil och övervägande hands-off, just-works-filosofi tilltalar dig, eller om du funderar på att uppgradera från en iPhone 2G, 3G eller 3GS, är detta det självklara valet. När det kommer till skärmupplösning och batteritid – något som dess föregångare inte kunde nå ut – är iPhone 4 fortfarande oöverträffad. Även om Cortex A8-härledda Apple A4 SoC i iPhone 4 inte körs på 1 GHz, – snarare runt 800 MHz – har telefonen fortfarande en nivå av snabbhet som jag ännu inte har sett motsvaras av någon annan plattform än Galaxy S-telefoner. Under den längsta tiden var iPhone anledningen till att ha AT&T i första hand, och även om det fortfarande sannolikt är sant för en majoritet av användarna, finns det tillräckligt med andra bra enheter på den gamla dödsstjärnan för att detta inte riktigt är fall längre. Den andra fördelen är att när du tröttnar på iPhone 4 kan du stoppa in ditt SIM-kort i en enhet från ett antal olika plattformar.

Först ut, förmodligen vår bästa rekommendation för en smartphone av Android-varianten på AT&T är operatörens Galaxy S-variant, AT&T Samsung Captivate. Jag har spelat med Fascinate på AT&T och Vibrant på T-Mobile, men har fortfarande inte kunnat interagera direkt med en Captivate tillräckligt länge för att recensera den – vi försöker fortfarande få tag i en. Som sagt, hastigheten på enbart Galaxy S-linjen och dess potenta kombination av en 1 GHz Cortex A8-härledd CPU och Imagination SGX 540 GPU i Hummingbird SoC gör det (senast jag har kollat) den snabbaste hårdvaran du kan köpa just nu . Utan tvekan kommer historien att förändras i början av 2011 med Cortex A9 MPcore-baserade SoCs som Tegra 2, OMAP4 och nya plattformar Qualcomm, men just nu är det bästa du kan få genom legitima medel med pengar i handen Galaxy S.

Captivate skiljer sig något från de andra Galaxy S-enheterna. Till skillnad från Fascinate (och som Vibrant och Epic) saknar Captivate en LED-blixt, vilket är lite av en downer. Hårdvaran i sig känns också väldigt obetydlig, vilket är bra eller dåligt beroende på din synvinkel och preferenser. Den enda andra nackdelen är att Captivate fortfarande kör Android 2.1, även om det verkar som att resten av AT&T:s direkta erbjudanden också kör 2.1. Saker och ting ser dock bättre ut när du tänker på att Captivate säljs för $0,01 på Amazon Wireless på 2-årskontrakt, eller $199,99 från AT&T på kontrakt. De andra Android-alternativen på AT&T är HTC Aria (2.1), Motorola Bravo (2.1), Backflip (2.1), Flipout (2.1) och Flipside (2.1) och Xperia X10 (2.1). Ser du ett mönster? Det är otroligt att det inte finns några enheter som direkt erbjuds på AT&T som kommer med Android 2.2. För det måste du hitta en Nexus One som blir alltmer sällsynt.

De andra alternativen på AT&T skiljer sig på liknande sätt av din plattformspreferens. RIM tog BlackBerry 6 till marknaden med AT&T i form av BlackBerry Torch 9800, en enhet som jag ärligt talat fann mycket användbar. Webbläsaren är mycket förbättrad, plattformen lyckas kännas hyfsat knäpp trots att den fortfarande förlitar sig på en relativt föga imponerande 624 MHz Marvell Tavor PXA930 SoC. Amazon Wireless erbjuder likaså Torch för $0,01 på kontrakt, eller så kan du få den för $99 från AT&T direkt.

Den nya spelaren på scenen är Windows Phone 7. Åtminstone för denna semesterperiod finns det inga CDMA Windows Phone 7-enheter, vilket innebär att valen är begränsade till T-Mobile och AT&T om du vill prova Windows Phone. Vi har granskat HTC Surround som är tillgänglig på AT&T, och Anand arbetar fortfarande med Focus. Efter att ha spelat med båda kan jag förstå varför Focus enligt uppgift säljer bättre än Surround – det känns som Galaxy S-telefonerna i tjocklek och vikt, och har en AMOLED-skärm som verkligen får den att poppa sida vid sida med Surround. Det finns även LG Quantum om du vill ha ett hårdvarutangentbord, även om Windows Phone 7 har ett annars utmärkt virtuellt tangentbord. Surround slår Focus i våra batterilivstester i allt utom 3G-taltid, utan tvekan delvis till Focus AMOLED-skärm. Vi har inte testat LG Quantum än, men den har en traditionell TFT-skärm och kommer sannolikt att vara i närheten av Surround-batteriets livslängd. Alla tre AT&T Windows-telefoner finns på Amazon Wireless för $0,01 just nu på kontrakt, eller $199,99 från AT&T på 2-årskontrakt.

Sist men inte minst är WebOS. Här är alternativen intressanta. Palm Pre Plus och Pixi Plus förblir tillgängliga för free från AT&T på kontrakt, vilket är mycket om du är ett fan av WebOS-kortarbetsflödet och multitasking-stilen. Palm Pre 2 är nu ute, dock, som är tillgänglig direkt från HP-Palm för användning på AT&T för $449,99, olåst och utan en plan. Det finns inget alternativ att få Pre 2 direkt från AT&T mot subvention – ditt enda alternativ är direkt från HP.

AT&T har definitivt många alternativ, även om du (chockerande) inte kan få en Android 2.2-enhet direkt från operatören utan att hitta en Nexus One på eBay. I slutet av dagen, mina rekommendationer kokar ner till antingen iPhone 4, Samsung Captivate på Android (med Xperia X10 en värdig sekund), eller Samsung Focus eller HTC Surround för WP7.