Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Köparguide för mellanklass till avancerad, januari 2006

Introduktion

Ja, julhandelssäsongen har precis passerat och nu lägger vi ut en artikel med förslag på vilka datordelar som ska köpas. Kanske har du inte maxat ut alla dina kreditkort, eller så har du kanske fått pengar/presentkort som du behöver använda. Vår semesterönskelista innehöll massor av rekommendationer från all personal här på AnandTech, så förhoppningsvis kunde förejulshopparna få några bra idéer där. De flesta av rekommendationerna för den här guiden dök upp i en av listorna, men här kommer vi att försöka föra det hela tillsammans med några kompletta systemrekommendationer, som täcker prissegmentet i mellanklass till högklassigt.

Låt oss få det här ur vägen först: vi rekommenderar i allmänhet inte att folk spenderar 3000 USD på en ny PC, särskilt om de redan har ett anständigt system. Skillnaden i prestanda mellan ett $1250 och $3000 system är vanligtvis inte tillräckligt för att motivera prishöjningen. Det finns dock några andra saker som måste beaktas. Först är den avsedda användningen av datorn: en grafisk arbetsstation för ett hemmakontor kan lätt kosta $3000 eller mer, och om det ökar produktiviteten, satsa på det. För det andra är den disponibla inkomsten: $3000 är mycket för en collegestudent och ännu mer för en gymnasieelev; för en framgångsrik entreprenör, å andra sidan, kanske $3000 inte är en stor sak. Tanken är att bestämma exakt var du vill spendera mer och var du inte behöver oroa dig för extra kostnader.

Endast individen kan svara på frågor om avsedd användning, så rekommendationerna i våra Köpguider är avsedda som en vägledning snarare än som de definitiva valen för vad man ska köpa. Vi kommer att nämna alternativ i guiderna som du kan tycka är intressanta, så bara för att en produkt inte dyker upp i finalbordet betyder det inte att det är ett dåligt val. Vi har även prisguider för många komponenter som täcker ytterligare rekommendationer. Dessa uppdateras nästan varje vecka, så det kan vara bra att gå till vår guidesektion för att söka efter ytterligare information. Våra senaste prisguider i skrivande stund finns här: Moderkort, grafikkort, lagring och processorer.

Kom ihåg att den slutliga kostnaden är för ett komplett datorsystem, inklusive skärm, högtalare, tangentbord och mus. Speciellt högtalare och skärmar är saker som du kanske behöver eller inte behöver uppgradera, och du kan alltid välja att hoppa över dessa köp nu och hämta ett bättre alternativ senare när du har mer pengar. På grund av de extra kostnaderna för dessa artiklar – och det faktum att vi inte kommer att rekommendera billiga delar bara för att nå en budget – ligger prismålet på runt $1250. När du tänker på att cirka $400 av kostnaden går till displayen och högtalarna, borde det vara relativt enkelt att få priset närmare $1000, om du skulle vilja det. Dessutom, om du inte vill köra Linux eller något annat free OS bör du planera att spendera ytterligare $100 till $150 på Windows XP, men vi inkluderar inte programvarukostnaderna i vår lista.

Om du gillar att stanna nära toppen av prestandaspektrat, men du tycker att kostnaderna är oöverkomliga, finns det andra sätt att uppgradera. Ge dig själv en budget för datorer: $40 till $60 per månad för kabel-TV ger upp till cirka $600 per år, men de flesta människor kan motivera kostnaden eftersom den är spridd. Om du kan spara $50 till $100 i månaden bör du dock ha mer än tillräckligt med pengar tillgängliga för att hålla dina datorbehov nöjda. Många köper avancerade komponenter vid lanseringen och uppgraderar när något snabbare släpps, säljer de “gamla” delarna på eBay eller genom olika andra kanaler. Du kommer nästan alltid att få mindre än vad du först hade betalat, men att få 60-70 cent på dollarn är möjligt. Så länge du är villig att lägga ner den tid som krävs för att bygga din egen dator varje år, kan du hålla dig ganska nära ett $2500+ system för cirka $600 per år – och med tanke på hur mycket mer vissa människor använder datorer jämfört med kabel-TV , det verkar vara en rättvis handel.

Ett annat alternativ till gör-det-själv-datorer är att bara gå ut och köpa ett OEM-system. Du offrar funktioner och anpassningsmöjligheter, men priset är ofta lägre och du kan få en anständig garanti, för att inte tala om att Windows XP praktiskt taget är “free” i sådana system. Jag tittade nyligen på HP DX5150-systemet, och för 1 000 $ har det ganska mycket att erbjuda. Lägg bara till ett grafikkort och du har kommit nära att matcha prestandan hos AMD-systemet i mellanklassen som Jag kommer att sammanställa i den här guiden. Naturligtvis, om du vill titta på överklockning av ett AMD-system kan du slå DX5150 på pris och prestanda – överklockning är helt enkelt inte ett alternativ på de allra flesta OEM-datorer.