Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Kontextmedveten datoranvändning, Intel målar framtiden för enheter

Traditionellt är ett stort fokus för IDF att titta på framtida datortrender. Under den längsta tiden var namnet på spelet konvergens. Övergången till mobilitet lyfte fram många IDF-grundtoner under tidigare år. Idag, i Intels sista keynote av showen, började Justin Rattner med att prata om kontextmedveten datoranvändning.

Den första demon var den mest övertygande – en applikation som kallas den personliga semesterassistenten.

Den personliga semesterassistenten tar information som din enhet redan känner till om dig. Saker som din kalender, aktuell GPS-plats samt personliga preferenser för saker som mat.

Appen tar sedan denna data och kan ge dig förslag på saker att göra när du är på semester. Baserat på dina nuvarande GPS-koordinater och personliga preferenser kan appen automatiskt föreslå närliggande restauranger åt dig. Den kan också ge rekommendationer om turistiska saker att göra i området, återigen baserat på din plats.

Den personliga semesterassistenten har en autoblogg-funktion. Den kan automatiskt blogga din plats när du rör dig, lägga upp foton när du tar dem och till och med ge länkar till alla platser du har besökt. Uppenbarligen finns det massor av integritetsproblem här men konceptet är coolt.

Tanken är att inom de närmaste åren kommer alla enheter att stödja denna typ av kontextmedveten datoranvändning. Medan den personliga semesterassistenten visar platsmedveten datoranvändning, finns det andra vektorer att förnya sig på. Din enhet (bärbar dator, smartphone, surfplatta) kan titta på andra faktorer som vem du är med eller vad du gör. Din smartphone kan upptäcka en kontakt i närheten, titta på båda dina personliga preferenser och ge restauranger/aktivitetsrekommendationer baserat på den informationen.

Moderna smartphones har redan hårdvara för att upptäcka rörelse (t.ex. accelerometer), nästa steg är att använda den för att ta reda på vad användaren gör. Detta kan gälla saker som att upptäcka när du springer, komma på att du kan vara hungrig efteråt och låta din telefon förse dig med matrekommendationer härnäst.

Rörelsesensorer i en smartphone kan också upptäcka saker som om användaren har ramlat eller inte och automatiskt kontakta personer (eller räddningstjänst) i adressboken.

Kontextmedveten datoranvändning kan också tillämpas på dumma enheter som fjärrkontroller. I sin nästa demo visade Justin Rattner en TV-fjärrkontroll som gjorde program/kanalrekommendationer baserat på vem som håller den.

Fjärrkontrollen bestämde vem användaren är genom det sätt på vilket personen höll den.

Allt beror på att ha massor av sensorer tillgängliga och kombinera det med datorkraft. Intel var också noga med att påpeka att kontextmedveten datoranvändning måste vara kopplad till säkerhetspolicyer för att undvika att denna mycket personliga information automatiskt delas med vem som helst.

Personligen vill jag att min smartphone, notebook och stationära dator ska fungera för mig lite mer självständigt. Intel pratade om idén att din telefon skulle kunna ge en rekommendation för vad du bör äta på en restaurang baserat på din aktivitetsnivå för dagen och restaurangens onlinemeny (bestäms av din GPS-plats och en automatisk webbsökning). Uppenbarligen beror detta på att näringsinformation delas i ett enhetligt format av restaurangen själv, men uppsidan är ganska snygg.

Hård avkänning är viktig (plats, fysiska attribut) men att kombinera det med mjuk avkänning (aktuella program som körs, kalenderposter, etc…) är nyckeln för att få kontextmedveten datoranvändning att fungera så bra som möjligt.

Kontextmedveten datoranvändning känns mycket som löftena om CE/PC-konvergens från flera år sedan. Jag tror att det kommer att hända, och våra enheter kommer att bli mycket mer medvetna om vad vi gör, men jag misstänker att det kommer att ta flera år innan vi börjar se det så vanligt som konvergens är idag.

Justin Rattner avslutade keynoten med en titt på de kommande 5 – 10 åren av datoranvändning. Intel arbetar med CMU-forskare om att känna av hjärnvågor. Att mata in resultaten av dessa typer av sensorer i datorenheter kan möjliggöra en helt ny nivå av kontextmedveten datoranvändning. Det är den heliga gralen trots allt, om din smartphone, PC eller annan datorenhet inte bara är medveten om ditt yttre sammanhang utan vad du tänker.