Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Konsekvensen av att vakna upp en sovande jätte: Intels vägkartor inuti

Anand och jag blev särskilt sura den här månaden för att få upp en Intel-färdplan – månadens förändringar ser inget annat än spektakulära ut. När vi tittar på några av våra andra Intel-färdplaner i efterhand, finns det väldigt få nya utvecklingar utanför Smithfield- och Yonah-meddelandena. Den här månaden ser dock helt annorlunda ut; nya processormeddelanden och detaljer i Q1’06, chipsetinformation och – för första gången på mycket länge – de flesta av Intels processorplan har flyttat upp, före schemat.

Det tar tid att anpassa ett stort företag som Intel, och vi kan gissa att de senaste färdplanerna har varit det ökända “lugnet före stormen”. Intel gör normalt inte mycket oväsen om stora förändringar i allmänheten eftersom det kan leda till minskad försäljning av nuvarande produkter. Men med AMD som gör ett inhopp mot Intel och den svaga detaljhandelsmottagningen av nuvarande 915/925-kretsuppsättningar, kanske det inte är så mycket oroande just nu. En annan möjlighet är att Intel arbetade febrilt med några nya produkter och de är nu tillräckligt säkra på sina releasedatum för att lägga till dem i sina färdplaner.

De senaste företagsblandningarna i Intel måste ha gjort företaget mer medvetet om sin konsumentposition eller mer lätt att hantera den. Hur som helst är Intel fortfarande gorillan på 800 pund; vi behöver inte se mycket förbi deras senaste kvartalsresultat i förhållande till AMD:s för att verifiera det. Om du trodde att Intel var aggressiva innan deras omgruppering förra året i år borde vara imponerande – minst sagt.

Chipset

Låt oss först ta en titt på chipsetsidan. Det var ingen överraskning att första generationens Socket 775, DDR2, PCIe-kretsuppsättningar Alderwood och Grantsdale mötte förseningar, produktionsproblem och dålig mättnad. Tyvärr är livslängden för en första generationens chipset. Den andra generationen brukar klara sig bättre, och det ser ut som att Lakeport och Glenwood inte borde vara något undantag. Egentligen behöver vi inte längre hänvisa till nästa generations DDR2-kretsuppsättningar med deras kodnamn eftersom Intel glatt har dubbat de två kärnlogikerna som 945P respektive 955X. Även om lanseringen är ännu en månad bort kommer nyheterna från i945 och i955 att översvämma rubriker under de kommande veckorna utan att det finns några frågor.

Innan vi går under NDA för lanseringen, här är några godbitar om 945 som vi redan vet:

  • Första plattformarna för dual core support (915, 925 kommer inte att stödja dual core)
  • Båda plattformarna stöder 1066MHz FSB
  • 945G kommer att ha Intel GMA 950-grafik
  • Båda plattformarna stöder 667MHz DDR2
  • 955X kommer att stödja 8 GB ECC DDR2

För mycket mer information kommer du förmodligen att behöva vänta på lanseringen nästa månad.

Vi har också den kommande lanseringen av 915PL- och 915GL-kretsuppsättningarna, men det finns inget spännande där. 915PL är den nya budgeten 915P, och den tappar HD Audio och DDR2-stöd, samt begränsar styrkretsen till 1 DIMM per kanal med maximalt 2 GB RAM. 915GL är liknande och hamnar ungefär mellan 915GV och 910GL när det gäller funktioner. DDR2-stöd tas bort, men både 533 och 800 FSB-stöd finns kvar. Prestandaentusiaster kommer att vilja hålla sig borta från någon av GL/GV-plattformarna, som vanligt.

Den senaste versionen av färdplanen gav också en märklig uppmärksamhet på Vanderpool Technology eller VT. Intel refererar helt enkelt till denna första generation av VT som “det första steget i Intels långsiktiga färdplan för virtualisering.” VT är tänkt att ta virtuella maskinapplikationer och låta dem köras samtidigt på samma hårdvara med samma processor – om vi ska tro Intels IDF-grundton. Istället för att installera två olika maskiner för Linux och Windows, vill VT förena dem båda på samma dator. Haken verkar dock vara att processorn, chipset, BIOS och mjukvara alla måste vara medvetna om denna process och det är inte en transparent, free uppgradering.

Vanderpool kommer dock inte att dyka upp direkt. Intel hävdar att tekniken kommer att börja dyka upp i Itanium-konfigurationer under andra halvan av detta år, med lanseringsdatum för massproduktionsservern före Q1’06. Detta innebär nästan att vi inte kommer att se några steg framåt med denna teknik förrän nästa processorlansering för Xeon, men det är en annan historia i sig. Stationära processorer, som börjar med Prescott 2M, kommer att få funktionen någon gång under 2H’05.