Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Kommer RAM att bli dyrare på grund av AI?

Samsungs senaste räkenskaper för andra kvartalet har avslöjat en oroande trend då företaget fortsätter att möta rörelseförluster, främst på grund av minskande minnesförsäljning. Men en gnutta hopp ligger framför oss, tack vare den växande efterfrågan på Samsungs RAM-minne som drivs av artificiell intelligens-applikationer.

Under de senaste månaderna har Samsung, tillsammans med SK Hynix och Micron, stått inför sänkta priser för RAM-minneschips på grund av en kombination av låg efterfrågan efter pandemin och ett överskott i lager. Som svar ska de tre företagen ha kommit överens om att minska produktionen för att återta kontrollen över marknaden, vilket leder till en stabilisering av priserna.

samsung-ram-ddr5

När vi går framåt verkar situationen vara på väg mot normalisering och ytterligare prisjusteringar nedåt förväntas inte för det kommande kvartalet. Istället väntas en måttlig ökning på högst 5 %. Men den verkliga effekten kommer sannolikt att ses 2024, när en mer betydande ökning av RAM-minnespriserna, såväl som SSD-enheter, förväntas.

Artificiell intelligens till undsättning

Teknikbranschen har sett sin beskärda del av trender genom åren, från 3D-skrivare till grafen och surfplattor, bland annat. För närvarande verkar artificiell intelligens (AI) vara det senaste modet i teknikvärlden, och företag som Samsung anammar det som en livlina för deras tillväxt.

Samsungs senaste redovisningspresentation visade att DRAM-leveranser har överträffat förväntningarna, tack vare den höga efterfrågan på olika artificiell intelligenssystem. Denna ökning i efterfrågan på AI-applikationer har resulterat i förbättrad prestanda i minnesbranschen, särskilt i produkter som HBM och DDR5.

minne ram ddr5 Samsung

Däremot har kontrasterande uttalanden uppstått från andra aktörer i branschen. TSMC, världens största chiptillverkare, reviderade nyligen sin årliga försäljningsguide och varnade för kostnadsutmaningar på grund av lägre efterfrågan på chip.

Vidare har IDC:s forskningschef Nabila Popal uttryckt oro över den övergripande ekonomiska återhämtningen, vilket tyder på att den kan komma att försenas ytterligare under andra halvåret, vilket påverkar tekniksektorn.

När teknikindustrin navigerar genom denna dynamik blir det tydligt att artificiell intelligens tar fart och påverkar affärsstrategierna för stora företag som Samsung, medan andra aktörer står inför utmaningar och osäkerheter på marknaden.

Hur kommer detta att påverka oss?

I ett nötskal är ekvationen okomplicerad: när efterfrågan överstiger produktionen kommer priserna att stiga. Med tanke på detta har Samsung, SK Hynix och Micron nyligen minskat sin produktion för att skapa en uppåtgående pristrend. Den kraftiga ökningen av efterfrågan innebär en potentiell utbudsbrist, vilket oundvikligen leder till prishöjningar.

Redan innan dessa data dök upp pågick redan diskussioner om en förutspådd prishöjning på 3-5 % efter sommaren. Det är troligt att priset på RAM-minne kommer att förbli stabilt fram till årets slut. Vad som dock inte kan uteslutas är en mer uttalad ökning av priserna för det följande året, till stor del driven av den ökande efterfrågan på artificiell intelligens.