Kombinera vikbara skärmar, 5G och Lakefield till en … bärbar dator?

Kombinera vikbara skärmar, 5G och Lakefield till en … bärbar dator?

Under 2019 exponerades vi för de första hopfällbara smarttelefonerna och bärbara skärmarna, med Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X och Xiaomi Mi Mix som alla visar olika teman för en vikbar skärm i en handhållen enhet. Två av de viktigaste problemen med dessa enheter är att en skärm öppnas 50+ gånger om dagen och hållbarhet om skärmen är på utsidan. Clamshell Notebooks har utan tvekan inte dessa begränsningar, så det är vettigt att föra tekniken till något mer för företagsanvändning (särskilt med kostnaderna). Ange Lenovos ThinkPad X1 Fold.

Låt oss nu säga att Lenovo har erfarenhet av vikbara skärmar. I slutet av 2019 gjorde företaget, under sitt varumärke Motorola, den nya Moto Razr med en hopfällbar skärm. Kombinerat med smartphone-maskinvaran inuti kommer det att ha ett rekommenderat pris på $ 1500. Konceptet för den nya Thinkpad X1 Fold liknar den för den nya Moto Razr – håll skärmen inne i vecket.

Den nya vikningen är en äkta avancerad Thinkpad, med en flexibel 13,3-tums OLED-skärm uppdelad över de två halvorna av designen, vilket i huvudsak blir storleken på ett anteckningsblock när den viks. Det betyder att när det viks ut, erbjuder det 2x mer skärmfastigheter än en Samsung-hopfällbar smartphone. Konstruktionen av den hopfällbara skärmen inkluderar metallramar och stöd i kombination med kolfiberplattor. Gångjärnsmekanismen gör anspråk på att ge friktionsfri vikning, men möjliggör också styvt stöd i en mängd olika vinklar när den viks ut som en standardmussla.

När den är vikad är enheten drygt en tum tjock (27,8 mm) vid sin bredaste punkt, men när den viks ut blir den bara 7,8 mm tjock eller 11,5 mm med det medföljande locket. Anledningen till att den vikta dimensionen är mer än dubbelt så stor som den vikta ut är att det kommer att finnas en liten ås på gångjärnet där vikningen är, så skärmen är inte knäppt viks.

Inuti enheten slår hjärtat på en korrekt byggd bärbar dator. Vi har en av de första nya utflykterna för Intels Lakefield-processor, med 1 stor Sunny Cove-kärna och 4 mindre Tremont Atom-kärnor, kombinerat med Intels Gen11 HD-grafik (de som kommer med Ice Lake, även om det inte nämner frekvenser eller EU). Minne är hela 8 GB LPDDR4X-2133 med lagring som tillhandahålls av en standard M.2 2242 NVMe-enhet, även om Lenovo kommer att erbjuda varianter upp till 1 TB. Det finns en inbyggd 5 MP-kamera, och batteriet är en ordentlig 50 Wh, bra för 11+ timmar enligt Lenovo.

De exakta specifikationerna på skärmen är en 13,3-tums flexibel OLED med en upplösning på 2048×1536, med ljusstyrka upp till 300 nit och färgskala stöder upp till 95% av DCI-P3. Touch implementeras också.

För IO har enheten två USB Type-C-portar (en USB 3.1, en USB 3.2) och en Displayport över Type-C-port för externa skärmar. Det finns också en SIM-kortplats för att använda modemet ombord. Lenovo listar modemet som 4G / 5G, men anger inte vilket modem detta är – det är troligtvis Qualcomms X55 vid denna tidpunkt. Enheten stöder också 802.11ax och BT5.0.

Priset enligt Lenovo är $ 2499 för 1 TB-modellen. Alla enheter kommer med en aktiv penna och ett externt tangentbord i lådan och totalt väger enheten 999 g (omslag ingår). Tangentbordet kan vara avstängd från den bärbara datorn eller placeras på hälften av skärmen:

Lenovo ThinkPad X1 Fold ser ut som en galen enhet som jag skulle vilja testa. Lenovo har ett preliminärt datum ‘Mid 2020’ för produkten, vilket sannolikt beror på tillgängligheten på skärmen samt Intels produktion av Lakefield-processorer. När Lakefield-processorer tillverkades teoretiserade jag att det här är den typ av enhet det skulle gå in i (även om jag inte gissade att det skulle vara en hopfällbar skärm). Att bära ThinkPad-namnet innebär att Lenovo siktar på den döda torget för den kommersiella marknaden med den här.

Relaterade Artiklar

Back to top button