Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Kingmax Hardcore Memory: Tiny BGA når topphastighet

I dagarna med SDRAM 133 och 150 när Samsung-chips var King-of-the-Hill, gjorde en taiwanesisk tillverkare vid namn Kingmax ett stort plask med vad de kallade sina “små BGA”-minnesmoduler. BGA står för “Ball Grid Array” och det beskriver ett minneschip som är mycket mindre än de traditionella minneschippen som finns från andra minnestillverkare. Den beskriver också en fästteknik som lovar högre prestanda. Löftet var förstås mindre DIMM som körs svalare och snabbare än traditionella DIMM.

De tidiga Kingmax SDRAM-minnena var några av de bästa minnena du kunde köpa, och Kingmax anslöt sig senare till en liten grupp minnestillverkare genom att vara de första som lanserade DDR333-minnen på marknaden med samma “liten BGA”-teknik. Övergången till DDR blev dock inte så smidig som Kingmax hade hoppats på. Företaget led av stora variationer i prestandan för deras lilla BGA-minne, med vissa moduler som satte nya prestandarekord och andra hamnade långt ifrån på prestandaområdet.

Kingmax har fortsatt att göra prestandaminne med sin “Super RAM”-serie baserad på samma TSOP-teknik som används av alla andra, men de försvann i princip från USA-skärmen ett tag, åtminstone vad gäller synlighet för datorentusiasten. Deras DDR433 TSOP-minne var konkurrenskraftigt, men tillförde inget riktigt nytt till minnesmarknaden. Med företag som Corsair, Kingston, Mushkin och OCZ som dominerade försäljningen av Entusiast Memory, var Kingmax kompetent, men hade inget som skulle få det att sticka ut från mängden.

Därmed inte sagt att Kingmax försvann. Läsare i USA kanske inte är så bekanta med Kingmax, men våra läsare i Asien kommer sannolikt att känna till företaget väl. Kingmax är en mycket stor asiatisk minnesleverantör och i Asien har de samma sorts närvaro som Micron till exempel har i USA. Kingmax har fortsatt att tillhandahålla minne av alla typer till sin marknad, men med det nya DDR500- och DDR466-minnet är Kingmax tillbaka i Computer Enthusiast-bilden igen. Istället för att utöka minneshastigheterna till DDR466 och DDR500 med standard “me-too” TSOP-minne, har Kingmax gått tillbaka till sitt varumärke BGA-minne för att lansera sitt “Hardcore Series”-minne. Med löftet om en mycket liten storlek, cool drift och banbrytande prestanda, var vi angelägna om att ta den nya Kingmax Hardcore för en runda.