Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Kassetternas osannolika återkomst

Bild av Brian Kostiuk

I streamingtiden är kassetten tillbaka och överraskar alla med sin framgång.

Internet har gjort musikkonsumtionen enklare än någonsin tidigare och gett upphov till en tidsålder för streaming och digitalt innehåll. Dagarna av kö utanför din skivbutik för det senaste släppet är i stort sett borta. Med ett fingerklick och till ett mycket tillgängligt pris streamingtjänster
– som Spotify och Apple – tillhandahåller en enorm bakkatalog med musik till lyssnarna. Till och med sättet vi smälter musikvideor är helt annorlunda, förbi är de dagar då du kan snärta mellan Scuzz, Kerrang och MTV och titta på de senaste musikvideorna med din favoritartist, nu dominerar YouTube på detta område.

Även med denna uppgång av teknik och den initiala nedgången av skivförsäljningen har den fysiska musikförsäljningen återhämtat sig. Vinylförsäljningen har studsat tillbaka och när vi går in i 2020 är de på rekordnivå sedan 1990. CD-försäljningen är också fortfarande i hög efterfrågan men det har skett en liten nedgång, men generellt är CD-försäljningen stabil. Det enda formatet som ingen förväntade sig inte bara skulle återvända utan blomstra är kassett, men det har de. Det finns flera anledningar till varför de har återvänt och de spelar alla in i varandra. De framstående skälen är att de ses som udda och nischade, popkultur och uppkomsten av retroismer och ökningen av DIY-etiketter och artister.

Liksom vinyl har de en viss charm som streaming inte kan fånga. I din hand har du den fysiska inspelningen av artistens musik. Du får lyssna på den som artisten tänkt sig utan en hoppa över-knapp. Det gör det möjligt för lyssnaren att luta sig tillbaka och verkligen förlora dig själv i musiken, en konstform som minskar. När du håller den i handen känns det som om du känner lite av artistens själ, vilket du på något sätt är. Ungefär som vinyl ackompanjeras de ofta av konstverk, även detta för dig närmare musiken och tillför ett värde till den som digitala versioner inte kan.

I slutet av 2019 såldes ungefär 75 000 band men det räknas fortfarande bara för 0,2 % av all albumförsäljning under 2019. Intressant nog var den största försäljningen under 2019 en poprelease, Billie Eilishs debutalbum ‘När vi somnar, vart går vi?’ med 4 000 försäljningar. Detta följdes tätt av Catfish & The Bottlemens ‘Balansen’, Madonnas “Madame X” och Lewis Capaldis “Gudomligt oinspirerad i helvetisk utsträckning”. Alla mycket vanliga artister. Men i jämförelse med den totala försäljningen är detta mycket lågt, vilket tyder på att kassetter (åtminstone för vanliga artister) helt enkelt är en annan form av merch. Till exempel Billie Eilish släppte en extremt begränsad upplaga på fluorescerande grön kassett, hennes varumärkesfärg. Det är en liknande marknadsföringstaktik som används av artister som släpper vinyl i begränsad upplaga i en mängd färger.

Ett annat exempel på att kassetter används på ett unikt sätt var av Nas, som gömde gyllene kassetter runt om på Manhattan, med ledtrådar på hans och Def Jams instagram, en riktig blandning av nytt och gammalt. Fansen som hittade kassetterna först vann inbjudningar till hans lanseringsfest The Lost Tapes 2′ samling, tillgänglig på en vit kassett i begränsad upplaga.

Men kassetter är inte bara en modefluga som används av vanliga artister för marknadsföringsknep eller nyhet. Många undergroundartister, som vanligtvis följs av hängivna musikfans, använder kassett som ett genuint medium för sin musik. Detta är särskilt utbrett i undergroundpunk-, noise- och rockscenerna. I Storbritannien finns det flera DIY-kassettetiketter som har ett stort utbud av artister på sitt bolag och en ännu mer imponerande musikkatalog. De som dock sticker ut är Opal Tapes, Sacred Tapes och Tombed Vision Records. Var och en behärskar respektfullt inom sitt område och arbetar inom en växande subkultur som kallas tapeheads. Det finns nu en levande onlinegemenskap kring kassetter, det finns tapehead-forumet och kassettkulturen subreddit. För att inte tala om en mängd olika onlinepublikationer och zines dedikerade till nya bandsläpp och nyheter, som Cassette Gods, Die or DIY och Tabs Out (också en populär podcast). Inom denna community finns det också en kommentar om ljudkvaliteten, till skillnad från vinylens attraktion genom att vara överlägsen, är kassetternas attraktion att det är grovt och färdigt ljud. Inspelningens sus och surrande är ett försäljningsargument, i vissa fall desto roligare (särskilt i brusscenen).

Anledningen till detta lyft i kassettetiketter och kassettfläktar kan också likställas med pris, kassetter är billiga att tillverka och sälja. Vilket gör det väldigt attraktivt för etiketter och för fans som vill äga fysiska delar av vissa släpp men kanske inte kan investera i varje skivsläpp. Standardpriset för en ny vinyl är ungefär i intervallet £20, kassetter är hälften och kostar runt £10. En startskillnad och en no brainer om du är ett musikfantast med en budget. Artister som Thee Oh Sees och Ty Segall har släppt musik på kassett sedan starten. De har fortsatt att göra det även med solida albumförsäljningsframgångar.

Framväxten av kassetter har öppnat upp för två läger, ett med fans av halvkunniga och mainstream-artister och det andra för undergroundscenerna (som utan tvekan aldrig minskade). Attraktionen för kassetter i en bredare publik kommer dock med säkerhet att öka, särskilt som vi befinner oss i en tid av retrofetischism och nostalgi. Genom mainstream media och popkultur ökar retrospektivet. Exempel på detta är Guardians Of The Galaxy, huvudpersonen “Star Lord” har en vintage Sony Walkman som spelar 70- och 80-talsklassiker. Det är en huvudfokuspunkt för karaktären. Netflix senaste säsong The Crown utspelar sig på 80-talet och mode och återigen kassettspelare visas ofta. Det här är bara två exempel, generellt sett söker vi som samhälle bakåt efter inspiration. Detta ger upphov till en återkomst av äldre format och sätt att konsumera musik. Oavsett vad, som de flesta formatkassetter kommer alltid att finnas kvar, oavsett om det är i en underjordisk kapacitet eller inte. Mediet har visat sin förmåga att överleva modern tid och till och med anpassa sig med den. Faktum är att jag inte skulle bli förvånad över att kassetter stadigt ökar i popularitet under åren. Hur som helst är det en annan fysisk plattform för musik och dess framgång kan inte vara en dålig sak.