Kan Firefox nya utseende spara webbläsaren?

0 Shares

Firefox släppte nyligen version 89 med ett nytt utseende med namnet Proton. Det ger en stor förändring av användargränssnittet i sina färger och utseende, vilket ger webbläsaren en modernare känsla.

Webbläsare ser otroligt lika ut idag, med flikarna överst, en meny tillgänglig till höger och ett bokmärkesfält om du så önskar. Mozilla har dock varit unik i dessa webbläsarkrig och arbetat med att förbättra sin egen Gecko-motor istället för att flytta till WebKit eller Googles Chromium-variant, som Microsoft Edge har.

Med det nya utseendet nu ute på alla plattformar pratade vi med Mozilla om den nya utgåvan, och om den har några speciella förhoppningar för WWDC nästa vecka.

Ett nytt utseende

Med det nya användargränssnittet uppmanade det oss att fråga, varför enheten för att omforma den nu?

”I slutet av 2020 hade vi en vision om vad vi ville att Firefox skulle vara. För närvarande lever vi i en frenetisk tid där människor har att göra med tuffa utmaningar varje dag. Det är svårt att lösa problem som dyker upp överallt på webben, säger en talesman för Mozilla via e-post.

“Vi tror att webbläsaren ska vara en mjukvara som du kan lita på för att ha ryggen, oavsett om det är integritet, prestanda eller säkerhet, och att det ser fantastiskt ut och fungerar sömlöst med webben.”

Medan användargränssnittet helt klart är en förbättring av vad som kom tidigare, uppmanade det också teamet att arbeta med att optimera webbläsaren totalt sett.

“Den 1 juni hade vår Firefox-version banbrytande designarbete, utmanande ingenjörsarbete och en riktigt bra slutprodukt”, berättar de. ”Med den här utgåvan tog vi ett uppdrag att spara tid för alla. På Firefox betyder det att sidor laddas snabbare, använder mindre minne eller helt enkelt rationaliserar den dagliga användningen av webbläsaren.

Vi tror att vi har nytt tag på Internet och de verktyg vi använder för att utnyttja nätet. ”

I varje projekt man gör finns det alltid en aspekt som man är stolt över, hur liten den än är. Mozilla instämde.

”Teamet är mest stolt över de strömlinjeformade menyerna. Vi prioriterade innehållet utifrån vad folk klickade på när de besökte menyn, fick vi veta.

”Vi gjorde etiketterna mindre kryptiska och mer sammanhängande. Vi tog också bort några element och uppdaterade ikonerna så att det var lättare för människor att snabbt se var de ville gå. Vi arbetade för att leverera en inbjudande upplevelse av hög kvalitet så att människor kände sig lugna, oavsett var de använder Firefox – på en dator, telefon eller surfplatta. Det innebar att para ner och effektivisera över att lägga till och expandera. ”

Tillgänglighet i Proton

Ett nytt användargränssnitt måste också tillgodose de med tillgänglighetsbehov, så vi frågade om det nya Proton-utseendet såg till att ta hänsyn till detta.

“För den här utgåvan tittade vi på användningen av mörka teman och färger och övergripande minimering av visuellt brus”, förklarade Mozilla. “I år kommer vi att fortsätta arbeta med tillgänglighetsgemenskapen för att tillgodose deras specifika behov och införliva dem i framtida utgåvor.”

Det verkar som om företaget ännu inte är klar för att förbättra tillgängligheten för Firefox och Proton som helhet.

Men en aspekt av användargränssnittet som redan sticker ut för många användare är flikarna. De ser ut som om de är mer lämpade för pekskärmar, så vi frågade Mozilla om detta var avsiktligt.

“För flikarna var vårt främsta mål att omforma dessa flikar så att de flöt snyggt och vi lade till de visuella indikatorerna, som att blockera videor för automatisk uppspelning tills du är redo att besöka den fliken”, säger Mozilla. ”Mer än 50% av människorna har fyra flikar eller fler öppna. Vi tog bort fliken från webbläsaren för att göra det mer inbjudande för människor att flytta, ordna om och dra ut flikar i ett nytt fönster som passar ditt flöde och organisera dem så att de är lättare för dem att hitta. ”

Gecko Engine på iOS 15?

Naturligtvis är vi inför Apple’s WWDC där iOS 15, macOS 12 och många fler uppdateringar förväntas tillkännages. Jag frågade Mozilla om de själva hade några önskemål, eller om det bara är tillåtet att använda Gecko-motorn istället för WebKit, vilket är ett krav för webbläsare i Apples App Store.

”Ja, det mest uppenbara är att kunna utnyttja GeckoView i vår Firefox iOS-app. Sammantaget är Apple en partner och vi var mycket glada över att se de nya sekretessfunktionerna på plats med iOS 14 och standardalternativet för webbläsare. Vi hoppas på fler fantastiska nyheter för det kommande WWDC. ”

0 Shares